Tuesday 22nd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Romania U20 a terminat pe locul 4 la Campionatul European. Eugen Apjok:”E important ca jucatorii sa aiba echipe unde sa creasca”

2 aprilie 2017 U20 Rugby Europe

Nationala de U20 a Romaniei a ocupat pozitia a patra la finalul Campionatului European ce a avut loc la Bucuresti. Stejareii au obtinut o singura victorie, in sferturile competitiei invingand Belgia cu 28-22 si au pierdut in semifinale, 21-16 cu Portugalia si in finala pentru bronz, 33-5, cu Rusia. Titlul european a fost castigat de Portugalia, care a trecut in finala de Spania, in timp ce Rusia a cucerit bronzul. Antrenorul Romaniei U20, Eugen Apjok a vorbit despre participarea Stejareilor la aceasta competitie.

Care sunt concluziile acestei participari?
Cred ca in primele doua meciuri am aratat adevarata noastra valoare, ultimul meci pentru mine nu este concludent pentru ca am cazut  mental dupa infrangerea in fata Portugaliei si practic am  ratat obiectivul de a accede in finala. Jocul nu a functionat cum ne-am dorit noi si aici se vede lipsa competitiei si a unor astfel de meciuri ale jucatorilor, meciuri in care trebuie sa ia decizii, sa joace la o intensitate mult mai mare decat la ce se joaca in campionatul intern. Ramanem cu regretul partidei cu Portugalia unde am facut un meci bun si cred ca daca am fi avut putina sansa si concentrare mai mare, am fi putut castiga si totul s-ar fi schimbat.

Spuneti ca meciul cu Rusia din finala mica nu e concludent. De ce?
Pentru ca s-au vazut consecintele infrangerii de miercuri, din semifinale, nu am reusit sa depasim acel moment. Am inceput bine meciul cu Rusia, am dominat in primele 20 de minute insa nu am reusit sa marcam. Iar ultimele trei eseuri pe care le-am primit, pe final, au venit si pe o cadere fizica, alaturi de cea mentala.

Cum vi se pare aceasta generatie pe care ati avut-o la U20?
Sunt jucatori care au demonstrat ca pot face pasul pentru Cupa Mondiala din 2019. Acum, ce se va intampla pe mai departe depinde de cluburile la care sunt si  mai ales de ei, sa munceasca mai mult, sa fie constienti ca fara munca nu vor putea face progrese. E foarte important sa aiba continuitate si mai ales sa aiba echipe unde sa creasca intr-un climat propice performantei.

Daca ar fi sa numiti un lucru pozitiv din aceasta participare, care ar fi?
Atitudinea jucatorilor in primele doua meciuri, sunt multumit ca au dat 100% pe teren. Au facut intr-adevar multe greseli, au luat decizii gresite, insa ei nu s-au mai intalnit cu astfel de momente, tot ce s-a intamplat aici a fost ceva nou pentru ei. Au nevoie de meciuri si competitii internationale  ca sa stie cum  sa gestioneze cat mai bine anumite momente ale jocului. Mai mult decat au dat pe teren in aceste meciuri nu le pot cere. Greselile sunt normale, daca ne uitam la ce varsta au si cate meciuri au disputat.

Antrenorul Eugen Apjok spune ca jucatorii au dat 100% pe teren.

Antrenorul Eugen Apjok spune ca jucatorii au dat 100% pe teren.

Si un punct negativ?
Aria foarte mica de selectie, de aceea am fost nevoiti sa jucam si cu cei mult mai mici de varsta, bagajul deficitar de cunostinte tehnice cu care s-au prezentat la echipa nationala si pregatirea fizica.

Ce a insemnat pentru dumneavoastra aceasta experienta?
Ca antrenor, intotdeauna ai de invatat. Am vazut care este nivelul tinerilor nostri jucatori si ce ar trebui facut pe viitor. A fost un pic dificil pentru ca timpul de a vedea nivelul lor a fost foarte scurt.  As vrea sa nu uitam ca sase dintre cei opt inaintasi pe care i-am avut in echipa au sub 19 ani: Hartig, Tala, Nica, Iancu, Neculau, Andi Radu plus pe treisferturi, Iliuta, apoi dintre cei care s-au accidentat Bercu si Cucos. Toti acesti jucatori se vor regasi si in echipa de U20 de la anul, iar participarea lor acum in aceasta competitie reprezinta o experienta importanta, o experienta in care au invatat sa ia decizii sub presiune, au vazut ce inseamna o competitie oficiala si cum este sa joci trei meciuri in sapte zile.

 

Clasament final Campionatul European de U20:
1. Portugalia 9 puncte
2. Spania 8 puncte
3. Rusia 8 puncte
4. Romania 7 puncte
5. Germania 7 puncte
6. Olanda 6 puncte
7. Elvetia 6 puncte
8. Belgia 6 puncte

3,633 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response