Barlad a devenit primul oras al rugbyului din Romania

O sursa importanta de formare si crestere a jucatorilor, Barladul a devenit oficial „orasul rugbyului”, fiind pentru prima data in Romania cand un oras primste aceasta distinctie in sport. Festivitatea oficiala de decernare a acestui titlu a avut loc sambata, 20 mai, la Barlad fiind prezenti Alin Petrache, presedintele Federatiei Romane de Rugby, Florin Matei, secretarul general al Federatiei si primarul municipiului Barlad, Dumitru Boros. Cei trei au dezvelit un panou montat la intrarea in oras, care indica faptul ca localitatea este una cu o mare traditie in sportul cu balonul oval, marturie stand si cei 60 de ani de cand se practica rugbyul aici.

 

 

Actiunea a facut parte dintr-o serie ampla de evenimente, Departamentul Dezvoltare Moldova Nord, Clubul Sportiv RC Barlad si Primaria municipiului organizand prima editie a „Turneului Corturilor”. La aceasta competitie au participat opt echipe de copii de U10 mini-rugby din Pascani, Gura Humorului, Ipotesti, Vetrisoaia, Tanacu, Focsani si CSS Barlad. De asemenea, a mai avut loc si un turneu de old-boys la care s-au inscris echipele „Dacii Liberi” – Iasi, „Prietenii rugbyului din Bucovina” – Suceava, „Fiii Vrancioaiei” – Focsani si „Old Balls” – Barlad.

„Turneul Corturilor” isi propune cresterea numarului de practicanti si a competitiilor de mini rugby in zona Moldova si promovarea jocului cu balonul oval. Dupa Barlad, „Turneul Corturilor” va avea loc la Iasi, intre 22-23 iulie, la Suceava, intre 12-13 august si Focsani, intre 26 si 27 august.

 

Istoria de 60 de ani in rugby a Barladului

Florian Pricop, fost presedinte al clubului din Barlad intre 1998-2007, creioneaza in cartea sa „55 de ani de rugby la Barlad”, inceputurile acestui sport acolo.
 
„Jocul de rugby pe meleagurile barladene se leaga de santierele viitoarei Fabrici de Rulmenti si cele din oras, la inceputul anilor ‘50.
Astfel, in Barlad soseste si tanarul inginer constructor Ionel Mirea de numele caruia se leaga infiintarea primei echipe de rugby din oras. In Barlad, in ale sportului cu balonul oval s-a pornit la drum cu un grup de constructori militari, la care s-au alaturat cativa tineri localnici ca Paiu, Cosma, Dobrescu, Gidei, Mares, precum si unii tineri cu experienta ca Balcan, Manescu, Melinte, Zbincu, Pitrop, dar si cativa brasoveni precum Paun, Calalb si Turlacu, cu totii stransi in jurul lui Mirea, care era si antrenor si jucator .

In urma unor bune rezultate obtinute in compania unor echipe din Iasi, Tecuci si Bucuresti s-a hotarat ca in 1957, nou infiintata echipa “Constructorul” sa fie inscrisa in Campionatul Republican, Divizia “B”. Beneficiind de un lot omogen, dar si de serviciile cunoscutului antrenor Dragos Tenescu, barladenii castiga Seria a II-a si promoveaza, in anul 1958, pe prima scena valorica a tarii.

In Barlad, primele antrenamente si meciuri de rugby au avut loc pe un teren de langa Gradina Publica, in partea de Nord, mai exact pe locul in care astazi sunt Serele orasului. Pe atunci acolo era Sovrom-ul, adica baracile si birourile constructorilor viitoarei fabrici. Putinii spectatori de atunci erau destul de circumspecti, privind cu oarecare mirare balonul oval si jocul in sine care avea sa aduca faima orasului alaturi de bijuteriile de otel.

Dupa ceva timp, antrenamentele si jocurile oficiale aveau sa aiba loc, in oras, pe stadionul “Tineretului”, care astazi nu mai exista, avand un teren de antrenament in spatele Spitalului vechi si un teren de joc cu doua tribune de lemn care incadrau una de ciment. Pe atunci, cuplajele rugby – fotbal adunau multi spectatori starnind patimi si un interes deosebit. Astazi doar numele a mai ramas de acest amplasament putand fi totusi vazut in unele fotografii ale vremii. Revenind la cronologia evenimentelor sa mentionam ca dupa numai un an de Divizie “A”, in 1959, constructorii retrogradeaza, desi terminasera turul pe locul VI, revenind pe prima scena a rugbyului trei ani mai tarziu, adica in 1962, sub o alta titulatura “Rulmentul”.

In anul 1963, Barladul a fost pentru prima data gazda unor partide internationale. Tricolorii invingeau in cadrul Cupei Pacii echipele Bulgariei : 70-3 (37-0) si R.D. Germane : 15-0 (9-0). Primul succes rasunator in “mica ovalie” a fost in 1966, atunci cand puternica echipa militara “Steaua” a pierdut la Barlad meciul cu 3-0, dar si titlul de campioana. Revista “Sportul” titra : “Steaua a apus la Barlad”. Istoria avea sa se repete si in 2000, atunci cand, la fel ca si cu 34 de ani in urma, barladenii puteau decide campioana tarii. De altfel, de-a lungul timpului, in rugbyul romanesc nu exista echipa pe care rulmentistii sa nu o fi invins”.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile