Thursday 22nd August 2019,
Federatia Romana de Rugby

Brazilia este in premiera adversara Stejarilor

23 iunie 2017 First XV

In ultima partida test a lunii iunie, Stejarii vor intalni in gazduirea Stadionului National Arcul de Triumf pe Brazilia, o tara care te duce cu gandul  la fotbal, Copacabana si Carnavalul de la Rio, insa cei supranumiti Tupis au demonstrat in ultima vreme ca poseda calitati pentru a se face remarcati pe terenul incadrat cu buturi.

Desi infiintarea primei echipe de rugby in Brazilia este consemnata la sfarsitul secolului al XIX-lea, in anii 1960 majoritatea celor care practicau acest sport erau straini, aproximativ 95%. Prin 1988 numarul jucatorilor originari din Brazilia a crescut, in prezent rugbyul fiind extrem de popular cu precadere in colegii si universitati.

Prima partida a echipei nationale a avut loc in 1950, pana in prezent Brazilia adunand 144 de dispute, cele mai multe in compania echipelor Uruguay, Paraguay si Chile din 2016, de la aparitia competitiei Americas Rugby Championship, Tupis luand parte la ambele editii alaturi de Argentina XV, Chile, Canada, Statele Unite  si Uruguay, cu evolutii interesante si surprinzatoare.

Astfel in 2016 a facut senzatia acel succes impotriva Statelor Unite (24-23), mai ales prin dramatismul sau, partida fiind decisa prin lovitura de pedeapsa a lui Moises Duque din ultimul minut. Anul acesta numarul victoriilor in Americas Rugby Championship a crescut la doua, un 17-3 cu Chile, dar si un 24-23 impotriva Canadei tot la final cu eseul lui Luca Tranquez, transformat fireste de Moises Duque.

De remarcat si faptul ca in 2015 si 2016, Brazilia a disputat patru partide test in compania Germaniei, care face parte din Rugby Europe Championship, alaturi de Stejari, toate castigate de elevii lui Kobus Potgieter, dar in care Tupis au pus destule probleme unei echipe aflate cu sapte locuri mai sus in clasamentul mondial World Rugby.

Ultimul succes al brazilienilor a fost victoria din partida test contra Portugaliei disputata in urma cu doua saptamani pe Pacaembu Stadium din Sao Paulo. Os Lobos au condus in minutul 73 cu 21-6 insa Tupis au marcat trei eseuri in cele sapte minute ramase pana la fluierul final al arbitrului, prin Robert Tenorio, Felipe Sancery si Daniel Sancery, ultimele doua transformate de Moises Duque intorcand astfel rezultatul de 25-21.

Brazilia este condusa de pe banca tehnica de argentinianul  Rodolfo Ambrosio, cel care s-a remarcat ca jucator in echipa nationala a Italiei cu care a participat la Cupa Mondiala din 1987. Ca antrenor a activat la Cordoba Rugby Club, Petraca Padova si echipa reprezentativa U20 a Argentinei, la carma brazilienilor fiind din 2014.

Daca Rodolfo Ambroso a adus toate succesele amintite mai sus, printre remarcatii echipei se afla Moises Duque, liderul punctelor marcate pentru Tupis, 168, in timp ce cei doi frati gemeni Daniel Sancery si Felipe Sancery au cele mai multe eseuri marcate opt respectiv sapte, impreuna acestia luand parte si la Jocurile Olimpice organizate in 2016 la Rio.

Echipa Braziliei pentru meciul cu Romania1. Jonatas Santos Paulo (Bandeirantes), 2. Yan Rosetti (C) (Club Universitario de Buenos Aires),, 3. Pedro Bengalo (Desterro), 4.  Cleber Dias (Poli), 5.Gabriel Paganini (Bandeirantes), 6. Joao Luis Da Ros (Desterro), 7. Arthur Bergo (SPAC), 8. Andre Arruda (Desterro), 9. Lucas Duque (Sao Jose), 10. Joshua Reeves (Jacarei), 11. Jacobus De Wet (Poli), 12. Moises Duque (Sao Jose), 13. Felipe Sancery (Sao Jose), 14. Laurent Bourda-Couhet (Bandeirantes), 15. Daniel Sancery (Sao Jose),  Rezerve: 16. Endy Willian (Curitiba), 17. Lucas Abud de Andrade(Poli), 18. Matheus Rocha (Jacarei), 19. Matheus Wolf (Joaca Rugby Club), 20. Nicholas Smith (SPAC), 21. Matheus Daniel (Jacarei), 22. Robert Tenorio (Pasteur), 23. Guilherme Coghetto (Desterro)

FOTO: Brasil Rugby Facebook
Articol scris de Marius Raczek

2,291 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response