Saturday 22nd February 2020,
Federatia Romana de Rugby

Antrenorul Romaniei, Lynn Howells: „Ma bucur ca jucatorii au ramas pozitivi, au muncit mult si au fost o echipa”

27 iunie 2017 First XV

Nationala de rugby a Romaniei a incheiat seria meciurilor test World Rugby din luna iunie. Jucatorii au revenit la echipele de club, urmand sa se reuneasca peste patru luni, pentru seria meciurilor test din luna noiembrie. Antrenorul Lynn Howells a facut o analiza a evolutiei Romaniei in cele trei meciuri disputate cu Japonia, Canada si Brazilia.

Care sunt concluziile acestui turneu international facut dupa o pauza de 12 ani?
Cred ca a fost un turneu de succes si cred ca am invatat multe din cele doua meciuri, au fost calatorii lungi, am avut in permanenta probleme cu somnul, de fapt ca sa fim sinceri abia de joia trecuta de cand am revenit in tara, putem spune ca am reusit sa ne odihnim, cat de cat. A fost o experienta sportiva si de viata interesanta pentru toata lumea, am invatat multe despre rugby,  despre organizare, despre respectul fata de joc, fata de semeni, mai ales in Japonia. A fost un turneu util pentru ca am vazut la ce sa ne asteptam si care vor fi conditiile in care se va juca la Cupa Mondiala din 2019 si mai ales am inteles ce avem de facut pentru a trece la nivelul urmator in planul nostru de joc. In ce priveste Canada, organizarea nu a fost atat de buna, desi ofiterii de legatura s-au straduit sa ne fie bine. Ma bucur ca, in ciuda tuturor problemelor, jucatorii au ramas pozitivi, au muncit mult, au fost o echipa si au aratat ca au capacitatea de a juca un rugby bun si in afara tarii.

O mare problema a jocului nostru a fost tusa in primele doua meciuri. Ce se intampla?
Cred ca cea mai mare problema a jocului nostru in margine este ca jucatorii sunt nervosi si nu au incredere in ei. Sunt scheme pe care le lucram, se antreneaza impreuna si totusi sunt acele sincope. In meciul cu Brazilia ne-am castigat tusele pentru ca abordarea lor, ca gandire, a fost altfel. Cu o mai mare luciditate si incredere, putem indrepta si acest sector al jocului. Vom insista mai mult pe tusa pentru ca atunci cand jucam cu echipe mai puternice, aceasta  sa fie un castig pentru noi.

Cum ati caracteriza meciurile disputate?
Impotriva Japoniei am inceput greu in prima repriza.Umiditatea era de peste 90%, baietii simteau ca se sufoca. In partea a doua s-au obisnuit cu conditiile, comunicarea a fost mai buna, pentru ca la pauza imi spuneau ca simt ca se sufoca, ca nu pot vorbi intre ei. Ma bucur ca am reusit sa fim competitivi, sa ne facem jocul, sa nu le dam baloane si asta i-a scos un pic din ritm. Cu echipa Canadei a fost o alta istorie, am aratat ca avem capacitatea de a juca un rugby de calitate si in afara tarii. Iar cu Brazilia sunt bucuros de rezultat, dar si un pic dezamagit. Speram sa dam mai multe puncte ca sa aratam diferenta din clasamentul mondial, imi pare rau pentru eseul pe care l-am primit, in plus am ratat 9 placaje, ori la acest nivel acest lucru nu e posibil. Stiam ca Brazilia va avea un joc in viteza, larg si baietii nostri au respectat strategia pe care le-am propus-o.

A fost un turneu in care au debutat jucatori tineri precum Simionescu, Cojocaru…
Aceasta a fost si intentia, sa le dam sansa sa joace in aceste meciuri, iar partida cu Brazilia a fost perfecta pentru a le testa jocul, pentru ca ar fi fost mai greu cu Japonia si Canada. Sunt jucatori cu potential insa au nevoie de meciuri  si sper ca echipele lor de club sa le dea aceasta sansa, de a fi in teren.In ce priveste echipa nationala vom cauta in continuare solutii pentru a acoperi posturile cheie 9, 10 si 15.

Care ar fi cel mai important lucru pe care l-a castigat echipa dupa aceste meciuri?
Jucatorii au inteles cu adevarat ce inseamna sa fii profesionist, au inteles ca somnul si recuperarea sunt la fel de importante precum jocul. Cred ca cel mai bine s-a vazut asta cu Brazilia, in care am jucat 80 de minute la aceeasi intensitate. Este important cand treci prin schimbari mari de fus orar sau de clima sa stii cum sa gestionezi recuperarea. E important nu ce faci ca antrenament, ci cum te poti recupera ca sa fii cat mai in forma la meci.

 

 

2,114 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

  1. Nick 27 iunie 2017 at 13:24

    Sunt incantat de ceea ce spune Sir Howells.

    Trebuie sa stim ca rugby-ul „clasic” pleaca din Scrum, Lineout and Maul. Rugby-ul modern pleaca din Breakdown, Offload and Pass (sub toate formele sale). Stejarii trebuie sa bifeze cat mai repede partea clasica a rugby-ului, Lineout, pentru ca apoi sa crestem in joc, valoare printr-un joc mai bun la capitolul Breakdown, Offload.

    Keep Up Oaks!
    Go Oaks!

Leave A Response