Friday 27th November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Timp de doi ani, World Rugby va experimenta cateva schimbari ale Legilor Jocului

3 august 2017 ARBITRAJ
In 2017 si 2018, la initiativa World Rugby, vor fi testate cateva schimbari ale Legilor Jocului, care, daca isi vor atinge scopul urmarit, acela de a creste cursivitatea jocului si a timpului efectiv de joc, vor fi adoptate. Perioada initiala de testare va fi de un an.

Schimbarile esentiale au avut loc la gramada, placaj/ruck si margine.

Cele doua pachete de legi experimentale au intrat in vigoare deja in Emisfera Nordica, iar acestea sunt:

Numarul Jucatorilor – Echipa : Legea 3.6 (Gramezi simulate) Aliniatul (h) Gramezile simulate rezultate in urma unei eliminari definitive, temporare sau a unei accidentari, trebuie jucate cu cate 8 jucatori de fiecare parte

Timpul : Legea 5.7 Alinatul (e). Daca la executarea unei lovituri de pedeapsa, balonul este sutat in margine dupa ce timpul a expirat, fara sa atinga vreun alt jucator, repunerea va fi permisa, iar jocul va continua pana cand balonul va deveni mort.Pentru a termina repriza, balonul trebuie jucat inainte de a fi sutat in margine.

Avantajul : Legea 8.1 Aliniat (a) Daca o echipa beneficiaza de avantaj pentru infractiuni multiple ale adversarilor, sanctionabile cu lovitura de pedeapsa, arbitrul va permite capitanului echipei nevinovate sa aleaga cel mai avantajos loc pentru lovitura de pedeapsa.

Marcarea punctelor : Legea 9.A.1 (Marcarea punctelor) Daca un jucator probabil ar fi marcat o incercare fara antijocul unui adversar, va fi acordata o incercare de penalizare.Transformarea nu va fi executata. Valoare : 7 puncte!

Margine, Margine de tinta si in terenul de tinta:
Se adauga la pag 117:
• Un jucator care incearca sa capete controlul asupra balonului este considerat a fi in posesia balonului

Se adauga la pag 117:
• Daca purtatorul de balon atinge planul liniei de margine, dar readuce balonul in suprafata de joc, fara ca mai intai sa aterizeze in margine ,jocul continua.

Se adauga la pag 117:
• Daca un jucator sare din suprafata de joc si loveste balonul, trimitandu-l inapoi in suprafata de joc(sau daca acel jucator prinde balonul si il arunca inapoi in suprafata de joc), inainte de a ateriza in margine sau margine de tinta , jocul continua, indiferent daca balonul atinge sau nu planul liniei de margine.

Se adauga la pag 117:
• In aceasta situatie, daca balonul a atins planul liniei de margine atunci cand este prins, se considera ca jucatorul care a prins balonul nu a scos balonul in margine.

Daca balonul nu a atins planul linei de margine atunci cand este prins sau cules, se considera ca jucatorul care a prins sau a cules balonul in margine a scos balonul in margine, indiferent daca balonul era in miscare sau stationar.

 

Legile din cel de-al doilea pachet au intrat in vigoare de la 1 august 2017 in Emisfera Nordica, urmand sa fie aplicate si in cea Sudica cu 1 ianuarie 2018.

Gramada:
Legea 20.5 Introducerea balonului in gramada :
Fara indicatie din partea arbitrului.

Mijlocasul la gramada trebuie sa introduca balonul drept, insa ii este permis sa-si alinieze umarul pe linia mediana a gramezii, astfel incat sa se pozitioneze cu o latime de umeri catre echipa sa fata de linia mediana.

Legea 20.9 Aliniatul (b) Jucarea cu mana in gramada – exceptie :
I se permite numarului 8 sa culeaga balonul de la picioarele jucatorilor din linia a doua

Legea 20.8 Aliniatul (b) Lovirea balonului dupa introducere :
După ce balonul a atins pământul în tunel, orice jucător din linia I poate folosi oricare picior pentru a încerca să câştige posesia balonului. Un jucător al echipei care a avut introducerea trebuie să joace balonul. Sancțiune: Lovitură liberă

Placaj/ruck :
Legea 15.4 Aliniatul (c) modificata:
Placheurul trebuie sa se ridice inainte de a juca balonul si poate sa o faca numai venind prin poarta (extremitatile jucatorilor aflati la sol) placajului dinspre partea echipei sale.

Legea 16. Modificarea Legii Ruckului :
Un ruck incepe atunci cand cel putin un jucator este in picioare, (aplecat) deasupra balonului aflat la pamant (in situatie de jucator placat, placheur). In acest moment linia de ofsaid este creata. Un jucator in picioare poate sa-si foloseasca mainile pentru a culege balonul, cu conditia sa o faca imediat. De indata ce un jucator advers este prezent, nu mai este permisa folosirea mainilor.

Legea 16.4: Alte infractiuni la ruck
Un jucator nu are voie sa suteze balonul afara din ruck. Jucatorul poate numai sa agate balonul printr-o miscare spre inapoi. Sanctiune: Lovitura de pedeapsa

 

In meciurile test internationale din luna noiembrie se vor aplica legile noi, aflate in testare. In ceea ce priveste competitiile din rugbyul romanesc, in editia 2017-2018, la toate nivelele si categoriile de varsta, se vor aplica noile legi.

 

 

2,304 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response