Sunday 05th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

104 ani de la momentul zero al rugbyului romanesc

8 septembrie 2017 INTERN

La 8 septembrie 1913, la Bucuresti, se disputa primul meci de rugby. Debutul oficial al rugbyului in Romania este mentionat de Dumitru Manoileanu (fost jucator, antrenor, teoretician al jocului) la aceasta data. Cum si alte izvoare au mentionata data propusa de Manoileanu, recunoscuta si de Federatia Romana de Rugby, consideram ca 8/21 septembrie 1913 este data nasterii oficiale a sportului cu balonul oval in Romania.

“Tennis Club Roman” si “Sporting Club” sunt echipe care au deschis oficial calea acestei discipline in tara noastra. Un prim pas pentru promovarea acestui sport fusese facut in iunie 1913, la o intalnire a Comitetului Central al “Federatiunii Societatilor de Sport din Romania”, Grigore Cantacuzino, primarul Capitalei, hotarand ca Primaria, contra unei chirii simbolice de un leu pe an, sa cedeze FSSR, pe timpul existentei sale, terenul de la Sosea, ce avea sa fie cunoscut, in timp, sub mai multe denumiri: “Terenul de la Sosea”, terenul “Federatiei” sau al “Tineretului”. Avand o intindere de 25 de hectare, terenul era impartit in doua jumatati de aleea care ducea pe atunci la Scoala de Agricultura (acum, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, bulevardul Marasti), Aleea Strandului (acum Aleea Primo Nebiolo), acesta fiind inaugurat abia pe 9 martie 1914.

Meciul dintre “Sporting Club” si “Tennis Club Roman”, primele doua si singurele echipe in acea vreme, s-a terminat la egalitate, scor 3-3. S-a jucat pe un teren viran, langa vechiul depou de tramvaie cu cai, aflat pe fosta sosea Bonaparte, devenita apoi Soseaua Stefan cel Mare, in prezent Bulevardul Iancu de Hunedoara, vis-a-vis de spitalul de copii “Grigore Alexandrescu”. Terenul a disparut dupa 1950, construindu-se blocuri si sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonita”. Pentru ca atunci nu erau vestiare, jucatorii se echipau la marginea terenului in cazul fericit in care aveau echipament de sport, de cele mai multe ori ei jucand in haine de strada si incaltati cu pantofi. Sportivii purtau tricouri in diferite culori si pantaloni de strada taiati sub genunchi. Arbitrul era imbracat de strada, cu sapca, pantaloni de golf si haina stransa pe corp.

Cele doua echipe s-au intalnit apoi in 13 octombrie, atunci cand Tenis Club Roman s-a impus cu 6-0, prin doua incercari. Punctajul acelor vremuri prevedea 4 puncte pentru un drop-gol si 3 puncte pentru o incercare sau transformarea unei lovituri de pedeapsa, in timp ce transformarea unei incercari era de 2 puncte.

Sunt anii de inceput ai rugbyului romanesc, inceputuri in care lipseau terenurile, echipamentul, jucatorii fiind si ei extrem de putini.

Tennis Club Roman, prima echipa de rugby din tara, a fratilor Iconomu, era formata din Mircea Iconomu, Ion Iconomu, Barbu Iconomu, George Iconomu, Victor Cazana, Dinu Rosetti, Radu Polizu, Henri Catargi, Veron, Grigore Caracostea, Nicolae Cratunescu, Nicolaescu, Niculescu, Henri Manu, Ianca, Voinescu, Grigorescu, Nicoloff, George Creteanu, Dan Alimanisteanu si Gheorghe Budurescu

Sporting Club, a doua echipa de rugby din tara, a fratilor Husar, era formata din Jean Hussar, Al. Hussar, Diamandescu, Bentia, Paulescu, Motoiu, Mihailescu, Davidescu, Bugeanu, Niculescu, Seceleanu, Dragu, Gheorghiu, Ghergheli, Vasescu, fratii Tanasescu, fratii Schmettau.

Compilat din:
Enciclopedia Educatiei Fizice si a Sportului
Incercare Enciclopedia a Rugbyului Romanesc 1914-2014 – Constantin Zamfir
1913-2013: 100 de ani de rugby in Romania

 

4,007 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

 1. Nick 8 septembrie 2017 at 17:25

  Superb !

  Rugby-ul romanesc este cel mai vechi sport de echipa din Romania, infiintat de romani si jucat de romani. O traditie de peste un secol. Fata de alte sporturi de echipa, ex. soccer-ul, care in Romania – dupa info. istorice de la acea vreme, a aparut fiind jucat de straini germani, englezi etc. si primele oranizari al acestui sport a fost facut tot de straini … echipe si organizatii romanesti au aparut mai tarziu si dupa anul 1919. Deci … not soccer !

  Anul 1919 e debutul rugby-ului romanesc international, sa jucat Romania – USA .

  Rugby is the First game played in Romania !

  Am o singura frustrare, dar mare, o istorie de mai bine de 100 de ani, mai mult de un secol, rugby-ul romanesc nu are o revista fie tiparita, fie online. Sunt alte natiuni ale rugby-ului care nu are o istorie atat de bogata si scot o revista lunara/trimestriala/ etc. ex. Spania. Romania, Oaks, merita sa aibe o revista de specialitate la care sa vina cu un supliment al sportului nostru Oina.

  Enjoy Rugby.

 2. Gareth Edwards 9 octombrie 2017 at 11:49

  Foarte corect ce spune Nick. E tristete mare insa in rugby-ul de la noi…

Leave A Response