Wednesday 23rd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Un pas inainte pentru rugby-ul scolar

12 septembrie 2017 RUGBY SCOLAR

La sfarsitul saptamanii trecute, la Mogosoaia, a avut loc Consfatuirea Nationala a Inspectorilor Scolari de Educatie Fizica si Sport, consfatuire la care au participat, din partea Federatiei Romane de Rugby, presedintele Alin Petrache si secretarul general, Florin Matei.

Daca pana acum era inclus in programa scolara la disciplinele sportive alternative, din acest an scolar rugby-tag a devenit unul dintre jocurile sportive obligatorii, alaturi de baschet, fotbal, handbal, oina si volei.

“De peste 10 ani, Federatia Romana de Rugby participa la toate aceste colocvii nationale. Ne-am bucurat sa ii cunoastem pe inspectorii scolari noi, apoi am profitat de acest prilej pentru a le multumi tuturor pentru sprijinul si intelegerea pe care ne-au aratat-o. Multumim Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice pentru ca din acest an rugbyul este una din cele sase discipline obligatorii in curricula scolara si ma bucur ca toata lumea a inteles importanta acestui sport, caracterul lui formativ si valorile pe care le promoveaza prietenie, fair-play, solidaritate, disciplina, respect, integritate si pasiune. Acest proiect, cu rugby-ul tag introdus in programa scolara, se incadreaza perfect pe directia pe care Federatia Romana de Rugby doreste sa o urmeze pe termen lung, proiect prin care dorim sa asiguram familiarizarea copiilor cu notiunile de baza ale rugbyului, cu sportul in sine si, pe viitor, promovarea celor ce doresc sa se indrepte spre performanta la cluburi. In plus, este de subliniat importanta practicarii sportului in scoli, pentru ca acesta sta in spatele unui stil de viata sanatos”, a declarat Alin Petrache, presedintele Federatiei Romane de Rugby.

5,552 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

 1. Nick 12 septembrie 2017 at 20:52

  O veste excelenta ! Felicitari !

  Rugbyul merita de mult aceasta promovare.

  Aici e un aspect pe care doresc sa il spun: cunosc sistemul educational destul de bine, astfel, disciplinele sportive baschet, fotbal, handbal, oina si volei, sunt predate in scoli dar sa vedem si realitatea: majoritatea prof. de sport (ed. fizica) prefera sa predea sporturile cele mai populare la copii. Pe primul loc este soccer-ul, apoi baschetul, pe 3 este handbal, pe 4 volei, iar la coada pe 5 este oina, in scoliile din romania in peste 95% dintre ele se preda doar primele 3 discipline sportive.

  Riscul rugby-ului este acela de a fii identic cu oina. Aceasta decizie ajuta, e un prim pas (asa cum bine zice si titlul art. ) pt. rugby dar mai este mult de munca pt. ca aceasta disciplina sportiva sa fie predata intr-un numar cat mai mare in scoliile romanesti. Interesant ar fi de stiut cat la suta dintre cei care devin absolventi de Fac. de Ed. Fizica si Sport si aleg calea dascaliei sunt dispusi, pregatiti, doritori in a preda aceasta disciplina in scoala !?

  Aceste discipline, baschet, fotbal, handbal, oina, volei si mai nou rugby, sunt obligatori dar ele vor fii predate de prof. de sport in mod obtional, falcutativ, adica nu toate vor fii predate ci doar cateva, unele dintre ele. Un exemplu personal; eu cand am terminat liceul am facut volei abia in clasa a XII-a, iar baschetul si handbal l-am facut in cls. V – VIII, soccer-ul sa facut in toti anii de scoala … deci !? Oina in cls. a VIII-a sem. al II-lea. Hmmm !?

  FRR si Rugby-ul mai are, din pacate, mult de lucru pentru ca acest sport superb, fantastic, nobil, modelator de caractere si slefuitor de personalitate sa fie iubit, pe merit, practicat la orice varsta. Rugby-ul poate fii jucat si la 80-90 de ani, pentru cei care nu stiau acest aspect.

  Enjoy Rugby!

 2. Juventus fotbollströja 16 septembrie 2017 at 9:09

  I’m now not positive where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or working out more. Thank you for excellent information I used to be on the lookout for this information for my mission.

Leave A Response