Wednesday 01st April 2020,
Federatia Romana de Rugby

Interviu AGERPRES Alin Petrache: „A fost un an bun pentru rugbyul romanesc, am castigat un campionat european”

18 decembrie 2017 INTERN

Presedintele Federatiei Romane de Rugby, Alin Petrache a acordat un interviu agentiei de presa AGERPRES in care face o analiza a anului competitional 2017, an in care nationala de rugby a castigat pentru prima data dupa 7 ani titlul european si a efectuat un turneu international in Japonia si America de Nord.

„Încheiem un an bun, iar din punct de vedere competiţional, suntem singura Federaţie a sporturilor pe echipe care a câştigat un campionat european în 2017, prin victoria în faţa Georgiei (8-7), în luna martie, din Rugby Europe Championship. Acea victorie a venit după 7 ani în care pierdusem mereu în faţa georgienilor şi ne-a arătat că suntem pe un trend ascendent. Suntem o federaţie care are o strategie pe care o respectă şi m-am bucurat că după succesul cu Georgia am avut, în iunie, două meciuri test bune, cu Japonia şi Canada, victoria în faţa nord-americanilor (25-9) venind în inferioritate numerică”, a arătat Alin Petrache.

El a menţionat că prima reprezentativă a făcut o figură frumoasă şi la partidele din luna noiembrie, victorie cu Samoa (17-13) şi înfrângere în faţa Tonga (20-25), preşedintele FRR subliniind însă că în ultima confruntare ”Stejarilor” le-au lipsit 5 titulari.

„Debutul foarte multor jucători tineri, fără experienţă internaţională, de 19-20-21 de ani, contra celor din Tonga, îmi dă speranţe să cred că vom avea o echipă naţională puternică şi pentru Cupa Mondială din 2023. Ei i-au înlocuit pe titularii care au trebuit să se întoarcă la cluburile lor din Franţa, fiind pe final de contract. Contează şi experienţa jucătorilor care au mai multe cupe mondiale ‘în picioare’, dar îmi dă speranţe entuziasmul tinerilor convocaţi la lotul naţional. Cred însă că succesul în faţa Georgiei şi câştigarea titlului european, şi atunci jucând cu câţiva debutanţi în faţa unei naţionale care venise cu cel mai titrat lot, a fost cel mai important moment pentru rugbyul românesc în acest an”, a menţionat Alin Petrache.

„Problema noastră majoră este că la juniori ne maturizăm greu. Un jucător de echipă naţională, în loc să se maturizeze la 16-18 ani, la noi se maturizează la 22-23 de ani. Este o maturizare târzie a jucătorului de echipă naţională. Asta se întâmplă pentru că forţa campionatului intern a scăzut. (…) De asemenea, este foarte greu pentru orice fel de club să ţină 35 de jucători angrenaţi într-o competiţie care se întinde pe perioada unui an, începe să zicem în primăvara acestui an şi se încheie în anul următor. Practic trebuie să ai la dispoziţie mereu două echipe, ceea ce este dificil. Rugbyul este un sport numeros şi probabil de aceea mulţi copii se îndreaptă spre discipline precum volei, handbal, baschet etc. Cu toate acestea, avem nişte baze bine puse la punct, am plecat cu un proiect în 2009 şi după mulţi ani de zile dau roade aceste lucruri; naţionala participă mereu la Cupa Mondială, dorinţa noastră este să avem nu o victorie, ci două în grupele CM, aşa cum nu am mai avut vreodată. Poate vom reuşi acest lucru în 2019 în Japonia, acolo unde, dacă ne vom califica şi eu cred că nu vor fi probleme în acest sens, vom deschide Mondialul contra ţării gazdă. Avem capacitatea de a răsturna carul mare”, a declarat Alin Petrache.

El a subliniat că pentru anul viitor, cel mai important lucru pe care-l aşteaptă este calificarea la turneul final din Japonia, iar apoi meciul test cu naţionala Italiei.

„Odată calificaţi la Cupa Mondială, vom avea un meci test cu Italia, în noiembrie. Cred că după primele două meciuri din februarie din REC, cu Germania acasă şi cu Spania în deplasare, putem să ne luăm un ecart favorabil. Suntem acum primii în grupă, dar meciul pierdut cu Germania (38-41) din acest an ne-a tras în jos. Avem mentalitatea asta latină, intrăm uneori într-o euforie a victoriei, nu ştim să gestionăm succesul (…) şi ne trezim cu răsturnări de situaţie (…)”, a spus preşedintele FRR, precizând că în vara anului viitor ”Stejarii” vor efectua şi un turneu în zona Oceania.

Pe de altă parte, şeful rugbyului românesc a evitat să nominalizeze un sportiv care ar putea primi titlul de cel mai bun jucător al anului. ”Nu vreau să fac nominalizări de cel mai bun sportiv al anului. Este cel mai dificil lucru de făcut. Scot în evidenţă faptul că avem jucători pentru încă două cupe mondiale chiar de azi. Avem jucători tineri care se afirmă de pe acum şi ei ştiu clar că dacă nu vor face parte din lotul care merge în 2019 în Japonia, cu siguranţă în 2023 vor fi titulari de bază ai naţionalei. Este un lucru care mă mulţumeşte şi care-mi dă speranţă pe viitor. Ne putem baza pe aceşti tineri, iar meciul cu Tonga a demonstrat că putem avea încredere în ei”, a declarat Petrache.

În altă ordine de idei, acesta a adăugat că şi-ar dori să existe un buget multianual astfel încât Federaţia, care are proiecte pe termen lung, ”să ştie pe ce se poate baza în următorii 4, 5, 10 ani”.

„S-a venit cu îmbunătăţirea ca 5% din bugetul primăriei să se ducă către sport, dar este nevoie de o fiscalizare mai bună şi din partea mediului de afaceri. Dacă s-a oferit acest 5% din partea comunităţilor locale, cred că ar trebui acum să ne uităm un pic şi către privat şi să-i oferim şi privatului o posibilitate de a investi, dacă vrea, bani în sport. Mă uitam în Japonia că majoritatea echipelor au sponsori puternici, nişte coloşi economici care sprijină foarte mult sportul şi au ajutor din partea guvernelor, o impozitare mai bună, o fiscalitate mai bună, ceea ce-i ajută (…)”, a spus Alin Petrache.

Abordând problematica rugbystică internaţională, preşedintele FRR nu a exclus ipoteza ca la un moment dat Turneul celor Şase Naţiuni să se deschidă şi către ţările din eşalonul doi, iar România şi Georgia să fie acceptate în competiţie.

„Având în vedere locul pe care ne aflăm în ierarhia internaţională, cred că este realistă o asemenea variantă. Suntem în spatele Italiei la câteva sutimi, dacă băteam Tonga eram peste ea, Georgia de foarte mult timp este înaintea Italiei. Cred că nevoia de a se întâmpla şi lucruri noi în Six Nations într-un final va conduce la un turneu al celor 8 naţiuni. Este ceea ce se încearcă şi se reuşeşte la fiecare ediţie de CM. S-a discutat de multe ori a limita echipele de la CM la 12 sau la 14, dar de fiecare dată a existat o echipă care a făcut o surpriză la turneul final. Japonia, în 2015, a bătut Africa de Sud, Georgia s-a calificat direct, Fiji a bătut Ţara Galilor. Există mereu echipe care-ţi dau peste cap orice fel de calcul, o buturugă mică, aşa cum se zice. Plăcerea şi nebunia asta frumoasă a jocului va face ca într-un final şi cei de la Six Nations să vadă că România şi Georgia au nivelul necesar pentru a accede în turneu. Cred că dacă în 2019 vom face rezultate bune la CM, cei de la Six Nations se vor uita altfel, pentru că e nevoie şi acolo de o noutate, de lucruri noi pe care să le aducă în atenţia telespectatorilor”, a opinat Petrache.

Referitor la reprezentanta României în competiţiile europene intercluburi, preşedintele FRR a spus că de anul viitor aceasta ar trebui să fie din nou selecţionata Lupii Bucureşti.

„Aş vrea din nou să intrăm în cupele europene de anul viitor cu Lupii Bucureşti. A fost o echipă formată mereu din jucătorii echipei naţionale care evoluează la formaţii din ţară şi ne ţinea angrenaţi mereu într-o competiţie. Iată că meciul din Germania din acest an ne-a demonstrat de fapt că dacă nu avem meciuri în decembrie şi ianuarie, jucătorii noştri sunt doar cei care joacă la echipa campioană. Doar Timişoara a fost angrenată într-o competiţie europeană şi doar jucătorii ei ei de la naţională erau apţi să aibă o confruntare de nivel internaţional. Cred că Lupii Bucureşti au fost o rampă de lansare pentru tinerii care vor să acceadă la naţională plus cei consacraţi care erau ţinuţi într-o formă bună pentru a avea meciuri internaţionale”, a afirmat Alin Petrache.

Cât priveşte competiţiile interne, el a subliniat că pe lângă SuperLiga CEC Bank, Dizivia Naţională de Seniori şi Divizia A, şi anul viitor se vor desfăşura atât Cupa Regelui, cât şi Cupa României.

„Anul acesta s-au retras mai multe echipe din Cupa Regelui din motive birocratice, pentru că nu şi-au făcut dosarul de înscriere în timp util. Cupa Regelui va continua, este o competiţie cerută chiar de cluburi, pentru a avea competiţii în fiecare moment al anului. Echipele din Super Ligă şi cele din DNS şi Divizia A au cerut competiţia. Este o nevoie a rugbyului românesc de a merge înainte cu Cupa Regelui. Cupa României, de asemenea, toate echipele au nevoie de meciuri în picioare. Dacă vorbim de echipele din Super Ligă, ele au nevoie de competiţii pentru a-şi rula jucătorii, iar echipele din diviziile inferioare pentru că trebuie să ia contact şi să vadă nivelul SuperLigii, primul eşalon valoric”, a spus preşedintele FRR, Alin Petrache.

3,317 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

 1. Nick 18 decembrie 2017 at 17:42

  D-ul preşedintele FRR, Alin Petrache sunt de acord cu raționamentul și opiniile d-voastră. Însă dacă imi permiteti as avea ceva de spus:

  „Aş vrea din nou să intrăm în cupele europene de anul viitor cu Lupii Bucureşti. A fost o echipă formată mereu din jucătorii echipei naţionale care evoluează la formaţii din ţară şi ne ţinea angrenaţi mereu într-o competiţie. (…) Doar Timişoara a fost angrenată într-o competiţie europeană şi doar jucătorii ei de la naţională erau apţi să aibă o confruntare de nivel internaţional. Cred că Lupii Bucureşti au fost o rampă de lansare pentru tinerii care vor să acceadă la naţională plus cei consacraţi care erau ţinuţi într-o formă bună pentru a avea meciuri internaţionale”.

  D-ul Petrache, aici nu pot sa va susțin intr-un totul afirmațiile. Rugby-ul romanesc, implicit prin SuperLiga, doar daca echipele de club stau față in față cu echipe europene – din alte campionate nationale, doar așa cluburile noastre vor cunoaște dezvoltare atat sportiva dar mai ales, unde avem minusuri, financiară-sponsori și nu prin franciză. O franciză ne va aduce foloase doar dacă cluburile noastre vor evolua permanet in Challenge Cup și Champions Cup, unde această franciză să joace in PRO 14 ori dacă din 2020 vor evolua in 8 Nations atunci se va merita, dar nu in competițiile europene – aici trebuie sa meargă doar cluburile din SuperLiga, adică campioana; daca ne dorim dezvoltare rugby-stică.

  Si tot legat de acesta „S-a venit cu îmbunătăţirea ca 5% din bugetul primăriei să se ducă către sport, dar este nevoie de o fiscalizare mai bună şi din partea mediului de afaceri. Dacă s-a oferit acest 5% din partea comunităţilor locale, cred că ar trebui acum să ne uităm un pic şi către privat şi să-i oferim şi privatului o posibilitate de a investi, dacă vrea, bani în sport. Mă uitam în Japonia că majoritatea echipelor au sponsori puternici, nişte coloşi economici care sprijină foarte mult sportul şi au ajutor din partea guvernelor, o impozitare mai bună, o fiscalitate mai bună, ceea ce-i ajută (…)”, a spus Alin Petrache.
  Așa este. Pentru ca cluburile să aibe parte de finantare privata – antreprenorul, intreprinzatorul trebuie sa cunoască că o investiție intr-un club de rugby îi va aduce beneficii, stisfactii, iar ca acest lucru sa se intample clubul trebuie sa-i ofere si o expunere europeana. Prin franciză, cum spuneam mai sus, e mai greu, dificil sa puna banu la bataie. Dar prin expunere Champions Cup, Challenge Cup si Continental Shield cat îi pui pe masa aceste 3 elemente altfel se raportează si el.

  Urmatorul aspect:
  „Odată calificaţi la Cupa Mondială, vom avea un meci test cu Italia, în noiembrie. Cred că după primele două meciuri din februarie din REC, cu Germania acasă şi cu Spania în deplasare, putem să ne luăm un ecart favorabil. Suntem acum primii în grupă, dar meciul pierdut cu Germania (38-41) din acest an ne-a tras în jos. Avem mentalitatea asta latină, intrăm uneori într-o euforie a victoriei, nu ştim să gestionăm succesul (…) şi ne trezim cu răsturnări de situaţie (…)”, a spus preşedintele FRR, precizând că în vara anului viitor ”Stejarii” vor efectua şi un turneu în zona Oceania.”

  Nu trebuia, din punctul meu de vedere, acceptat un test cu Italia. Dar daca tot ati batut palma, atunci ar fi bine ca Stejarii să câștige. Nu e imposibil. E o oportunitate excelenta pentru asta.
  Meciuri test din vara lui 2018 in Oceania, sună excelent, dar fara Japonia – sper.
  In REC 2018 Stejarii sa faca 5 din 5, 5 meciuri – 5 victorii, și atunci vom fi si peste Italia si peste grunzini, doar sa facem 5 din 5, iar meciul cu Spania si Rusia sa castigam la peste +15 pct. diff. + victorii cu Germania, Belgia si Georgia.

  Legat de RWC 2019 „ (… ) naţionala participă mereu la Cupa Mondială, dorinţa noastră este să avem nu o victorie, ci două în grupele CM, aşa cum nu am mai avut vreodată. Avem capacitatea de a răsturna carul mare”, a declarat Alin Petrache.

  Să-ți fie gura aurită! Imi doresc enorm de mult. Am demonstrat inca din RWC 2015 si in meciurile test ca putem obtine acest vis. Keep Up Oaks! Go Oaks!

  Legat de tineret, este momentul sa producă performanta cu atat mai mult prin noile decizii pt. staff-ul Oaks U20.

  Sper și mă astept ca in urmatorii 8-10 ani Rugby-ul românesc să cunoască si să producă performanță, să ne ofere vise frumoase.

  Keep Up Oaks!
  Go Oaks!

Leave A Response