Friday 15th February 2019,
Federatia Romana de Rugby

Rob Moffat, antrenor treisferturi Romania:”Avem jucători români de treisferturi pe care trebuie sa ii ajutam sa creasca”

31 ianuarie 2018 NATIONALA

Peste patru zile, nationala de rugby a Romaniei se va reuni la Cluj pentru a pregati primul meci din Rugby Europe International Championship, cel cu Germania de pe 10 februarie, de pe Cluj Arena, dar si reluarea campanei de calificare la Cupa Mondiala din 2019. Antrenorul care pregateste linia de treisferturi, scotianul Rob Moffat (foto, dreapta) a vorbit intr-un interviu realizat de Marius Matache si publicat pe site-ul „club 16.ro” despre ce inseamna pentru el sa pregateasca echipa Romaniei si progresul facut de Stejari.

Rob Moffat, ești alături de naționala României de circa un an de zile. Cum percepi experiența românească până acum?
M-am bucurat foarte tare de perioada petrecută în România. Colaborez foarte bine cu băieții, au o atitudine pozitivă față de joc. Jucătorii români au un potențial ridicat.

Progresul jocului de trei-sferturi este evident, progresează jucătorii români rapid sau este rezultatul infuziei de jucători naturalizați?
Cred că jucătorii noștri de trei-sferturi se dezvoltă foarte bine, dar mai avem mult de muncit. Influența jucătorilor veniți din afară a avut un impact foarte pozitiv în jocul pe trei-sferturi al României. În orice caz, avem jucători români de trei-sferturi pe care trebuie să îi ajutăm să crească.

Care sunt șansele să avem jucători români de trei-sferturi care să joace în Franța sau Anglia în anii următori?
Asta e dificil. Avem jucători care joacă în Franța și Anglia (majoritatea jucători pe înaintare), ceea ce i-a ajutat, fără îndoială, să progreseze ca jucători. O situație similară se poate petrece și cu anumiți jucători de trei-sferturi – în jocul profesionist, jucătorii migrează spre alte echipe și astfel capătă experiență și câștigă mai mult. Ce trebuie să facem este să muncim mult pentru a îi sprijini pe jucătorii români să se dezvolte – au aptitudini bune și e de datoria noastră să le valorificăm la maxim potențialul.

Fanii români așteaptă de foarte multă vreme meciuri test cu echipe din Tier 1. Și, de ce nu, o deschidere a Six Nations. Crezi că aceste măsuri sunt fezabile în viitorul apropiat? Va ajuta la progresul rugbyului românesc?
Este foarte ciudat că nu am mai jucat cu o echipă din Tier 1 de la Cupa Mondială. Este imperativ ca această stare de fapt să se schimbe în perioada următoare. România are nevoie de jocuri cu naționale din Tier 1 în mod regulat, pentru a-și putea dezvolta jocul. Este evident progresul unor țări ca Japonia sau Argentina ca urmare a meciurilor regulate la nivel înalt.”

Interviul integral poate fi citit aici

 

2,166 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

  1. jazz 1 februarie 2018 at 14:02

    Intervista interessante, obiettivo della Romania è quello di tornare nell’elite del rugby mondiale come negli anni 80. Senza urlare senza proclami, la Romania potrebbe fare seria concorrenza alla Georgia.

    In bocca al lupo Oaks, meritate la qualificazione ai mondiali efarete un bel torneo contro le squadre del 6 nazioni Scozia e Irlanda e ovviamente contro i padroni di casa del Giappone.

Leave A Response