Tuesday 26th May 2020,
Federatia Romana de Rugby

Rugby = Respect

19 martie 2018 INTERN
curs arbitraj level 1 navodari

Federatia Romana de Rugby a sesizat forurile abilitate in legatura cu incidentul de la finalul partidei Belgia – Spania, din cadrul Rugby Europe International Championship. Ostilitatea centrata pe brigada de arbitri romani, care a judecat partida, contravine nu doar spiritului rugbyului, ci fair-play-ului in general. Nu exista nicio scuza pentru atitudinea violenta de pe teren, un astfel de comportament aducand grave prejudicii imaginii generale a acestui sport. 

Valorile acestei discipline trebuie nu doar declarate, ci considerate drept un cod de conduita pentru toti cei implicati in fenomen. Indiferent de cat este de mare presiunea unei partide, indiferent de frustrarile pe care ea le poate genera, contestarea deciziilor unui arbitru nu poate lua forme lipsite de civilizatie, care sa ajunga sa puna in pericol integritatea sa fizica. Ne mahneste faptul ca o competitie de o importanta majora, organizata de Rugby Europe, este scena unor astfel de manifestari, care se cer sanctionate drastic pentru a descuraja repetarea lor. 

Respectul pe care il consideram fundamental in sportul cu balonul oval este datorat egalmente tuturor celor implicati intr-o competitie. Nu este optional, nu depinde de victorie, nu poate fi pus intre paranteze. Agresarea unei arbitru nu poate fi tolerata unui atlet, este semnul unor carente de educatie, sportiva si nu numai, dar si un semnal de alarma referitor la ceea ce se poate declansa pe viitor, daca se vor contoriza prea multe circumstante atenuante.

Rugbyul are regulamente clare, foruri abilitate sa evalueze obiectiv diverse situatii si sa ia atitudine in consecinta. Federatia Romana de Rugby are incredere ca autoritatile in domeniu vor sesiza gravitatea situatiei, reafirmand prin masurile luate faptul ca ne dorim sa contribuim cu totii la evolutia pozitiva a acestui sport, in spiritul si valorile sale.

7,188 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

40 Comments

 1. Eu 19 martie 2018 at 18:10

  Ma bucura atitudinea! Va multumim!

  Vlad Iordachescu si rugbyul in general merita aparat de asemenea incidente.

 2. dan 19 martie 2018 at 18:12

  ..absolut adevarat, probabil ibericii vor plati o amenda serioasa, iar unii din jucatori lor vor fi eliminati pentru citeva meciuri…!

 3. Rugby Fan No. 1 19 martie 2018 at 19:17

  Thank you Spaniard for showing us how idiot you are

 4. dan 19 martie 2018 at 19:29

  Hehehe, you always get a ‘lost soul’ like the one above…;)…> admin/ bar this idiot’s IP address…!.. he got lost from the rest of the flock!!

 5. uvertura 19 martie 2018 at 19:37

  federatia trebuie sa precizeze ca nu a protestat dupa meciul spania-romania, arbitrul francez dezavantajand romania, in conditiile in care in echipa iberica avea jucatori francezi.
  tot asa dupa meciul rusia-spania, cand rusilor le-au fost anulate doua eseuri vizibile si din satelitul sputinik.
  am revazut meciul belgia – spania si iordachescu are, fie si partial, acoperire regulamentara pentru toate deciziile. apoi, cum scria un arbitru francez pe forumul marca, au fost si decizii in care belgienii se pot considera dezavantajati.
  oricum, spaniolii au jucat foarte slab, fapt recunoscut si de presa lor, caci nu iordachescu i-a placat in cursa spre terenul de tinta si nici n-a impins gramada belgiana. si nici el nu a sutat in bara la lovitura de pedeapsa a spaniolilor in prima repriza!!!

 6. Nick 19 martie 2018 at 19:56

  Respect = Rugby!
  Respect = Rules = Rugby!
  Respect = Referee!
  Respect = Players!
  Respect = Fans!
  Respect = Rugby = Values!

  Good point FRR!
  Well done!

  I love Rugby!

 7. Vicentiu Garbacea 19 martie 2018 at 20:05

  The solution is very simple I think, from next year it is mandatory for the IRB to introduce video refereeing for Rugby Europe International Championship, this way there will be no room for doubts and polemics generated by matches like Rusia-Spain or Belgium-Spain. It is necessary to have a video referee just like in the 6 Nations because this championship has been growing a lot in the past years and the performance level is a very competitive one.

 8. Dan Apostol 20 martie 2018 at 0:25

  Presa neutra are o alta informatie:

  „The Spanish Rugby Federation [FER] will make an official complaint to World Rugby over the performance of Romanian referee Vlad Iordachescu, with Sunday’s Rugby Europe Championship match against Belgium ending in disgraceful scenes as a number of Spain players chased him off the pitch at full-time.” Sunt investigate 28 de lovituri (!!) acordate Belgiei si doar 8(opt) Spaniei.

 9. marius adrian 20 martie 2018 at 8:20

  Spanioli au avut parte de un arbitraj Ostil la meciul cu Belgia ??? dar la meciul cu Romania de la Madrid cu un arbitru francez la centru si mai bine de 75% din echipa Spaniei francezi nationalizati ??? ce sa intamplat dragi mei ??? cum am fost arbitrati ??? cine a criticat arbitrajul de la acel meci ??? ce jucator roman a sarit la gatul arbitrului ??? e advarat ca nici echipa noastra nationala nu a jucat prea bine dar nu era un meci de pierdut !!!

 10. Alex 20 martie 2018 at 13:44

  Spaniolii incearca din rasputeri sa obtina rejucarea meciului cu in arbitru neutru, au facut sesizare si la World Rugby, care a cerut explicatii de la Rugby Europe, insa a precizat clar ca nu se implica in deciziile luate de forul European. Conteaza foarte mult si raportul supervizorului partidei Belgia – Spania (un francez, parca), daca acesta spune ca nu exista motive de suspiciune, la revedere. Oricum, nu cred ca Spania poate obtine ceva, mai ales dupa ce au bruscat arbitrul, asa ceva nu se tolereaza. Si chiar daca ar fi fost motive intemeiate, si-au taiat singuri craca de sub picioare prin aceste gesture de maidan. Spaniolii deja se vedeau la cupa mondiala si au tratat meciul cu superficialitate, se asteptau ca belgienii sa se dea la o parte si sa castige la o diferenta mare, fara sa depuna vreun efort…..uite ca roata se intoarce….mai ales ca si ei au avut parte de doua arbitraje extreme de

 11. dan 20 martie 2018 at 15:37

  oops…comentariul postat trebuie aprobat…?!

 12. pep guardiola 20 martie 2018 at 17:54

  come to Spain to work…or to steal! you’d be very welcome
  when you see a romanian referee you know he’s going to act like a damn pirate!

 13. Vali 20 martie 2018 at 21:16

  Hey Pep Guardiola ( o mejor te deveriamos llamar Benito de Soto? ), los mejores piratas fuerán siempre los ibericos.
  Mismo admitindo por absurdo los errores de arbitragen, estos no tuvieron influencia en le resultado.
  Y además, esto no és fútbol. Aprendan a estár en el rugby y controlar vuestro sangre latino primero y despues quizá podemos retomar la discusión!

 14. CARLOS 21 martie 2018 at 9:19

  Sunt spaniol si lucrez in Romania. Sunt complet dezamagit despre comportament niste spanililor.
  To express better myself, I watch on TV the match (in TDP, Spanish channel). It´s true the referee did some mistakes during the match against Spain, but the Spanish reaction after the match and the harrassment of Spanish Federation,Spanish Media, players, coach to everubody (Romania Federation, Rugby Europe, World Rugby…etc) it´s out of order. Belgia was better. Why Spanish didn´t complaint about the match Russia-Spain ?(clear try for Russia last second). Proud to be Spanish but in this case they have no reason.

  Tú, Pep Guardiola o Benito de Soto, o cómo te llames, eres un indeseable.

 15. uvertura 21 martie 2018 at 9:24

  Analizând la rece reacţiile (mai ales cele neutre) de după meciul Belgia-Spania, cred că aceast comunicat al Federaţiei Române este inoportun şi, într-un fel, auto-acuzator. Reacţiile de tip politicianist or fi având eficienţă la votanţii PSD, dar nu sunt la fel de gustate în lumea civilizată.
  Cred că pentru un obiectiv meschin (o calificare la mondiale unde o să facem doar act de prezenţă), nu merită să sacrificăm, pe termen mediu şi lung, imaginea rugbyului românesc şi a ţării.
  De aceea, consider că dacă raportul despre arbitraj va fi categoric negativ, federaţia noastră trebuie să aibă o reacţie-şoc, prin care să-şi demonstreze ataşamentul faţă de fair-play şi de valorile sportive.
  Această reacţie, în opinia mea, este propunerea unui meci suplimentar România-Spania (pe teren neutru sau tur-retur) care să desemneze echipa calificată direct. Motivele ar fi:
  1. eliminarea suspiciunilor în ceea ce priveşte implicarea federaţiei noastre în arbitrajul meciului de la Bruxelles
  2. viciile de arbitraj de la partidele Spania-România, Rusia-Spania şi Belgia-Spania, care au modificat decisiv configuraţia clasamentului.

  Există două variante:
  1. Forurile rugbystice nu vor aproba propunerea, dar noi ne vom dovedi buna credinţă şi onoarea;
  2. Se va aproba acest mecisuplimentar (cu arbitri britanici, în niciun caz francezi!), situaţie în care cred că stejarii au forţa de a depăşi Spania, o echipă mediocră, aşa după cum a dovedit-o cu Rusia şi cu Belgia. Evident, sancţiunile împotriva spaniolilor-golani trebuie impuse cu mare severitate! Dar şi dacă am pierde acest baraj suplimentar, cred că România are şanse mari de a ajunge în Japonia după recalificări, ba am beneficia şi de meciuri bune de pregătire, cu Portugalia şi Samoa, necesare noii noastre echipe de antrenori. Să nu uităm că ultima şansă de calificare ar fi tocmai anul viitor, cu Canada, o echipă în regres, şi avem timp suficient să ne fortificăm echipa din toate punctele de vedere!

 16. CARLOS 21 martie 2018 at 9:42

  Uvertura,

  sorry but I disagree with your point of view. To propose this the FRR is to give in Spanish Federation and Media harrassment. Romania has to go straight away to the World Cup and Spain to the playoff. And the Romanian referee and the Spanish players who runned after the referee to be penalised

 17. Alex 21 martie 2018 at 9:47

  @uvertura

  Ceea ce spui tu e foarte corect si adevarat, imi e teama ca la mondial se va pune accentul numai pe aceasta controversa si vom fi priviti drept trisori, posibil chiar si huiduiti. E pacat, jucatorii nu au nicio vina.

  Revenind la propunerea ta, mi se pare cea mai fair play varianta, insa sunt doua mari impiedimente:
  1. Forul european mai mult ca sigur nu accepta, din doua motive: nu exista un regulament in acest sens; se naste un precedent periculos si nu cred ca cei din forul european si mondial vor acest lucru.
  2. Spania mai mult ca sigur nu accepta, tocmai din motivele enumerate de tine mai sus, prefera sa ceara rejucarea meciului cu Belgia, care este mult mai usor de castigat.

  Nu cred ca Rugby Europe va modifica ceva, eu vad asa decizia:

  – arbitrul nu a influentat voit rezultatul jocului, insa a comis o serie de erori – suspendare
  – echipa Spaniei va fi pedepsita pt gesturile de la finalul partied: probabil amenda si suspendarea anumitor jucatori.

 18. Alex 21 martie 2018 at 9:53

  @CARLOS

  The problem is Romania’s image, the spanish are very aggressive on social media and have rallied former rugby players, coaches and referees who all say that the match should be replayed and that the referee has influenced the result. They won’t let this go easily. At the World Cup, the team’s image will suffer badly, everyone will talk about this controversy. Indeed, FRR needs to counter these accusations, but the damage has been done.

 19. CARLOS 21 martie 2018 at 10:05

  Agree Alex,

  FRR and Rugby Europe has to defend itself about Spanish accusations. Don´t think all the Spanish or Rugby World fans agree with Spanish Federation reaction. Romanian Rugby has a good image all over the world (except Alin Petrache), and I don´t think this „mess” should affect it.

 20. Alex 21 martie 2018 at 10:12

  You are right, Tier 1 countries don’t seem to mind this controversy, they have a different mentality and will play against Romania or Spain regardless. This situation will most likely fade away quickly and the media will soon forget about it. Let’s hope for the best, it’s not fair for the players, they have fought hard and are not to blame. As i said above, Rugby Europe will most likely decide that the referee has made some mistakes, but has not voluntary influenced the result and a suspension will be given to him. And Spain will be fined and some players involved in those ugly moments will be suspended.

 21. uvertura 21 martie 2018 at 10:21

  @alex
  desigur, ai dreptate! numai ca noi nu putem cere rejucarea sau nu a meciului spania-belgia, ci ne prezentam bunele intentii. iar daca spaniolii vor refuza un meci suplimentar cu noi, atunci indoieli si ironii vor exista si asupra lor.
  da, cel mai probabil un baraj suplimentar nu va fi aprobat, insa ne vom dovedi buna credinta si vom atrage atentia ca si spania cea revoltata si care se autovictimizeaza acum a fost favorizata, mult mai evident, in alte meciuri! apoi, trebuie mentionat ca noi am fost de acord cu TMO, dar spania nu!

 22. Vali 21 martie 2018 at 11:03

  Trebuie spalata cumva imaginea Romaniei, nu stiu cum si nici nu-mi revine mie sarcina. Rugby Europe!
  Trebuie sa recunoastem ca desemnarea unui arbitru roman a fost cu certitudine o greseala (neintentionata). Dar trebuia schimbat imediat dupa ce s-a aflat care era miza calificarii.

 23. Ion 21 martie 2018 at 12:38

  Uvertura daca noi am face o asemenea propunere ar insemna ca ne acceptam tacit culpa .Comunicatul dat de FRR mi se pare excelent .Greseli de arbitraj vor exista mereu si de data asta am beneficiat noi asa ca sa lasam partea morala pentru ei .E moral sa jucam contra Spaniei si ei sa aiba 4 spanioli in lotul de 30? Cu noi au fost 18 francezi din lotul de 23 si ne a arbitrat un francez .E moral?In secunda 30 ne a dat om afara si ne au bagat 2 eseuri ….si sa nu uitam ca am stat 10 minute la 5 m de terenul lor de tinta si prabuseau mereu gramada si nu a dat nimic ….ne a ciupit fin dar noi nu am comentat pentru ca am vazut intai de toate jocul nostru foarte slab ..daca ar fi dupa moralitate atunci Real si Barca ar da mai mult de jumatate din trofeele CL inapoi …..

 24. uvertura 21 martie 2018 at 13:15

  @ion
  sunt de acord cu dvs. numai ca pentru o judecata obiectiva a celor neutri, aspectele precizate din meciul spania-romania, ca si din rusia-spania trebuie sa fie facute publice de catre federatie. de pilda, se poate spune ca federatia romana de rugby nu a pus la indoiala obiectivitatea deciziilor arbitrului francez care ne-a arbitrat meciul cu spania, echipa formata din 18 francezi. si ca nu am comentat deciziile, in mod vadit eronate si care au influentat incontestabil clasamentul, ale brigazii care a condus spania-rusia.
  eu sunt specialist in comunicare si observ ca reactia federatiei noastre nu este una inteligenta, desi am avea argumente sa echilibram disputa din spatiul public care ne este acum net defavorabila.

 25. CARLOS 21 martie 2018 at 13:29

  Atasat linkul FER

  http://www.ferugby.es/noticias2.php?titulo=Reclamaci%F3n%20por%20el%20arbitraje%20del%20B%E9lgica-Espa%F1a

  FRR si Rugby Europe trebuie sa se apare urgent; daca nu se face o replica, imagine Romania este la pamant.

  Rugby din Romania nu merita ceva asa.

 26. Ion 21 martie 2018 at 14:39

  @uvertura.
  Aveti dreptate dar eu cred ca. FRR procedeaza bine .Singura noastra obligatie e sa aparam arbitrul. in rest e o problema intre Spania si Belgia .Traiesc la Madrid si urmaresc indeaproape actiunile lor si credeti ma ca nu or sa obtina nimic. strangand semnaturi.Atat la nivel european prin presedintele OM cat si in bord-ul IRB reprezentati prin A P avem o pozitie puternica si acolo se judeca dupa regulamente nu dupa emotii subiective .De altfel specialistii lor spun ca partida nu se va rejuca decat daca ar avea proba cu mituirea arbitrului sau inregistrari telefonice .De altfel daca va uitati pe proba lor video in prima repriza e lectie de arbitraj .In a doua e adevarat ca ia ciupit dar e imposibil de demonstrat ca a facut o cu intentie ….Eu cred ca vineri va fi suspendata brigada de arbitri vreo 6 luni FER amenda vreo 6 spanioli suspendati minim 6 partide iar GG (cel care ia bagat mana in gat arbitrului) pe putin 2 ani .Orice am face am intarata opinia publica si mai puternic si pata de onoare oricum va ramane pe obrazul nostru indiferent de actiuni .Deciziile se i au in birouri nu in mediul online unde fac ei propaganda .Oricum nu ar accepta niciodata un meci contra noastra ca baraj pe CM ei vor Belgia atat si nimic mai mult .Polemici vor fi dar eu cred ca e mai bine sa nu ne implicam .Atat As cat si Marca urmaresc pagina FRR si au citat trunchiat tocmai ca sa atate .De asta nu trebuie sa intram in jocul lor .

 27. Alex 21 martie 2018 at 15:05

  @Ion @uvertura

  Deja spaniolii nu se mai adreseaza Rugby Europe, ci World Rugby, cerand vehement anularea rezultatului si/sau rejucarea partidei. Asta desi World Rugby a dat un comunicat in care a spus clar ca a cerut explicatii forului european cu privire la acest meci, insa delegarea arbitrilor si solutionarea cazului tine de Europa. Si eu cred ca cei de la Rugby Europe vor suspenda arbitrul roman, precum si jucatorii spanioli implicati in incident….insa nu cred ca FER renunta, vor face in continuare sesizari catre World Rugby, care trebuie sa vina cu un comunicat urgent vineri si sa termine definitive cu prostia asta. Nu cred ca vor trece peste decizia forului European, s-ar deschide cutia Pandorei.

 28. Adrian 21 martie 2018 at 15:20

  Mi-ar plăcea ca România să nu meargă la Cupa Mondială cu eticheta de „hoți” legata de picior. Sper ca federația Noastră sa găsească formula prin care sa arate ca nu ne băgăm într-un joc de tipul:”ba tu mai mult”, sa se vadă ca nu dorim sa contribuim cu nimic la murdarirea acestui sport. Probabil ca, mai mult decât sa ne bucuram ca spaniolii au întrat într-o situație greșită, ar trebui sa arătăm ca acceptam și colaboram pentru rezolvarea acestei probleme. Chiar dacă vom avea de pierdut pe plan competițional, câștigătorul acestei partide este cel care are mai multa demnitate. Părerea mea este ca federația romana ar trebui sa recunoască ca au existat greșeli de arbitraj făcute în meciul Belgia vs Spania, ca greșelile sunt normale, ca Spania, la rândul ei, s-a bucurat de greșeli de arbitraj fără de care nici n-ar fi ajuns sa viseze la Cupa Mondială și ca toate aceste lucruri nu pot sa creeze un scandal atât de urat. COLABORAM, SOLICITAM ȘI ACCEPTAM DECIZIA FEDERAȚIEI INTERNAȚIONALE DE RUGBY. Atât Spania cât și noi suntem murdăriți în acest moment de acest scandal. E important sa ieșim din acest noroi și să-i lăsăm pe iberici singuri în aceasta băltoace. Problema numărul 1a spaniolilor este ca nu și-au sancționat și nu s-au curățat de jucătorii care i-au reprezentant în Belgia și care au declanșat acest scandal. Franța și-a suspendat cel mai bun jucător, pe Teddy Thomas după meciul cu Scoția pentru mult mai putin. Treaba asta arata foarte clar ca federația lor nu împărtășeste cu nimic valorile rugby ului și ca pentru ei sportul asta e cu totul altceva. Au mediatizat atât de mult acest scandal încât tot omul de rând din Spania a ajuns sa audă de rugby doar în acest fel. E, în acest moment știrea săptămânii, alimentata in permanent cu noi și noi indicii. Părerea mea este ca știu ca au greșit, ca nu au valoare sa recunoască, ca ni știu sa oprească monstrul căruia i-au dat viata și ca vor merge pana la capăt încercând sa facă cât mai multe stricăciuni colaterale ( cum ar fi ” rugbyul s-a prostituat”). Ar trebui sa nu ne băgăm în asta și să-i lăsăm singuri. Cat despre arbitraj, consider ca a fost greșit în multe momente, ca i-a dezavantajat pe spanioli. Pe de alta parte, am fost surprins sa vad ca aceștia au început sa protesteze încă de la prima penalitate împotriva lor, minutul 2 al meciului. Au cred ca marea greșeală a arbitrului nostru a fost ca nu a știut sa controleze jucătorii. Ar fi trebuit sa arate toate cartonasele necesare până ar fi încetat comentariile, gesturile de dispreț și poate chiar și insultele la adresa sa și a deciziilor luate. E posibil sa fi întrat într-un cerc vicios: tu comentezi, eu îți fac viata grea. Oricum, părerea mea está ca echipa Spaniei a venit în Belgia sa se lupte cu arbitrul pe care oricum l-au contestat inițial în loc sa joace contra Belgiei.

 29. Alex 21 martie 2018 at 16:03

  @Adrian
  Spaniolii au facut un circ ordinar, cred ca e fara precedent in istoria rugby-ului. Dar spre norocul nostru, ei sunt o tara de Tier 2 sau chiar Tier 3 in rugby, nu prea ii baga nimeni in seama, scandalul asta se va stinge curand…..pana la RWC e posibil sa nu isi mai aminteasca nimeni de ceea ce s-a intamplat. Asta nu inseamna ca FRR trebuie sa taca, m-as bucura sa ii vad luptand in continuare cu FER.

 30. Eu 21 martie 2018 at 17:34

  FRR nu are ce sa se lege de arbitrajul de la meci. Rugby Europe a ales arbitrii, nu FRR i-a trimis acolo.

  Oricum, circul asta nu le face cinste spaniolilor, oricat noroi ar arunca in noi. Ar trebui retrogradati la Trophy sa se mai racoreasca un pic, ca prea s-au incins.

 31. Ion 21 martie 2018 at 17:35

  @Alex
  Eu nu cred ca forul mondial va trece peste decizia forului european ..Si e clar ca nu suntem doar noi implicati caci seful arbitrilor cel care a facut delegarile e francez si mai nou sunt zvonuri ca viitorul nostru antrenor va fi deasemenea francez .Atat Petrache cat si Morariu au jucat in Franta si au contacte serioase acolo nu intamplator au functiile actuale .Trebuie sa fie sacrificat cineva si din tabara noastra ca sa se linisteasca apele si sigur va fi arbitrul Vlad I Cred totusi ca dupa decizia de vineri Spania va merge la TAS.pentru ca altfel nu imi explic declaratia capitanului lor ca „criminal sau prin civil” vor merge la mondial .

 32. Eu 21 martie 2018 at 18:10

  Probabil au pierdut o gramada de bani la pariuri baietii, altfel nu ar fi atat de agresivi.

  Ce-o sa mai rad cand o sa ii bata Portugalia la baraj.

 33. uvertura 21 martie 2018 at 18:42

  @adrian
  de acord cu tine. cred si ca ion are dreptate in ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor. ramane problema de imagine a noastra, si pledoaria mea este in acest sens. mai ales ca avem argumente pe care le putem folosi inteligent si contracara astfel campania negativa declansata de spanioli.

 34. dan 21 martie 2018 at 19:24

  … deci „rugby is now in disrepute” din cauza Spaniolilor care nu se lasa…

  World Rugby va astepta decizia Rugby Europe care in mod sigur va fi cea care v-a ramane…ma indoiesc ca vor pune public ceva care sa creeze ambiguitati de interpretare sau mai multe controverse.

  Schimbari masive in felul in care delegarea arbitrilor se va face in viitor iar ajustari sa poata fi facute pina in ultimul moment in functie de context…..regulile Rugby Europe aliniate la World Rugby (daca nu sunt deja…ie. TMO + Commissioner, take it or leave it!)
  cineva aici avea dreptate, trebuie sa fie afectate ambele parti: FER amenda + suspendari + pierdere de credibilitate …iar la noi probabil brigada de arbitri si poate…cel care a decis sa nu accepte cererea Spaniei de schimbare a echipei de arbitri inaintea meciului – poor judgement, chiar dace regulile o permiteau…(sa speram ca nu se ajunge pina la presedintele Rugby Europe..!…si ca are miinile curate!)

  La noi trebuie un plan de PR care sa ajute forul european, mondial, sa ‘spele’ imaginea murdara din ultima saptamina si care sa arate ca stim sa protejam rugby-ul si codul de valoare pe care il promoveaza…
  Cred ca FRR trebuie sa aibe scenarii pregatite pentru Vineri…in ambele directii, dar fara sa intre in jocul public practicat de FER si spanish media.

  Presupun ca acum se cauta un mod in care FER si Rugby Europe sa ajunga la un compromis (in the name & future of the sport)..care trebuie sa demareze dupa anuntul de Vineri. Daca cele 2 organizatii nu vorbesc, negociaza…va dura ceva timp…
  Pina la anul la RWC mai e mult…probabil nu vom fi afectati, timpul le vindeca pe toate..!

  Nu e grozav sa numesti o echipa tehnica noua in asa conditii!!…

 35. uvertura 21 martie 2018 at 19:50

  îi mulţumesc anticipat aceluia care îmi oferă o explicaţie competentă la următoarea dilemă:
  cât de relevantă poate fi o probă video, în condiţiile în care nu există TMO (filmări din unghiuri diferite, prim-plan şi general) care să permită aprecierea întregii faze? adică, dacă faza nu este indubitabilă, cum au fost încercările marcate de rusi spaniolilor, ce decizie se poate lua? se poate considera ca proba nu permite un verdict ferm? apoi, ce a sancţionat iordachescu la ultima lovitură de pedeapsă acordată belgienilor, când scorul a devenit 18-10? mie mi s-a părut a fi un paravan al unui spaniol care l-a blocat pe un belgian sa placheze, deci decizia este corectă.

 36. Ion 22 martie 2018 at 10:23

  @uvertura @Dan. comentariile voastre sunt pertinente
  Si cred ca dupa decizia de vineri o sa trebuiasca sa iesim la atac ca sa ne spalam imaginea avand desigur ca principal argument decizia de vineri care e imposibil sa nu ne fie favorabila .

 37. Bogdan B 22 martie 2018 at 14:29

  Un mare adevăr pe care nu l-a spus nimeni este că Spania e o ţară cu o cultură rugbystică zero. Nu au tradiţie, nu au rugbyşti, au trebuit să importe anglo-saxoni şi mai nou francezi ca să existe cât de cât măcar în eşalonul trei mondial. S-au văzut – complet nesperat – „în cărţi” pentru Mondial graţie în primul rând unui regulament de calificare mai mult decât discutabil (faptul că meciurile cu Georgia nu s-au luat în calcul a dezavantajat doar România, singura echipă din REC care putea învinge Georgia, cum a şi făcut-o dealtfel în tur) şi unor arbitraje puţin spus favorabile în partidele cu Rusia şi cu România. Despre acelea însă nu a discutat nimeni, pentru că acolo cei dezavantajaţi posedă acea cultură rugbystică despre care vorbeam, iar spaniolii nu, aşa cum au dovedit-o acum.
  Să amintim, în treacăt, că pentru agresarea arbitrului în rugby sunt pasibile sancţiuni mergând până la suspendarea pe viaţă (din câte cunosc eu, poate s-a mai schimbat între timp regulamentul în privinţa asta, dar mă îndoiesc foarte tare).
  În toată ecuaţia meciului Belgia – Spania mai există însă şi un alt aspect în afară de cel al calificării directe a României sau Spaniei la Mondial. Belgienii nu aveau voie să piardă acest joc deoarece atunci ar fi retrogradat, în locul Germaniei. O decizie – fără nici un temei regulamentar – de rejucare ar avantaja nu doar Spania, ci şi Germania, care ar rămâne în Championship în caz că belgienii pierd. Chiar sunt foarte interesat dacă decizia forului european va avantaja Spania şi Germania în dauna României şi Belgiei, pentru că asta ar însemna că rugbyul s-a subordonat – şi el – politicii, unde aceste două ţări reprezintă puteri incomparabil mai mari decât noi şi micuţa Belgie…

 38. Eu 22 martie 2018 at 14:46

  @Bogdan B:

  De ce sa retrogradeze Belgia? Fara cele 4 puncte din meciul cu Spania ar fi la 5 fata de 0 cate are Germania:

  https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Rugby_Europe_Championship

 39. Alex 22 martie 2018 at 15:07

  @Bogdan B

  Asta m-a mirat si pe mine, de unde atata patima pe capul spaniolilor cand vine vorba de rugby? Au postat filmulete pe YouTube (editate cu mare grija ca sa arate doar fazele discutabile), au facut petitie online de rejucare, etc. Cred ca 99% dintre ei habar nu au ce inseamna rugby si ce reguli sunt, dar urla ca acest sport minunat a fost corupt. Iar partea cu rejucarea e o gluma. Pe langa faptul ca aveau sub 1% sanse de castig, si-au taiat singur craca de sub picioare agresand arbitrul, niciunul dintre cele doua foruri nu le va da dreptate si ma astept la suspedari numeroase. Degeaba se agita si se adreseaza World Rugby, sfidand clar Rugby Europe.

Leave A Response