Saturday 04th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Schimbarea arbitrului Vlad Iordachescu din sferturile Challange Cup, facuta de EPCR din motive de securitate

21 martie 2018 INTERN

Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media legate de situatia fara precedent creata in jurul brigazii de arbitri care a oficiat in meciul Belgia-Spania din Rugby Europe Championship si mai ales a speculatiilor in ceea ce-l priveste pe cel mai titrat arbitru roman al ultimilor ani, Vlad Iordachescu, Federatia Romana de Rugby doreste sa faca urmatoarele precizari:

1. Federatia Romana de Rugby nu primit niciun document oficial care sa ateste suspendarea arbitrului Vlad Iordachescu. Concluziile vehiculate in mass-media sunt rezultatul unor informatii partiale sau eronate, care aduc in acest moment prejudicii atat la nivel individual, cat si general in ce priveste prestatiile oficialilor de meci in sportul cu balonul oval.

2. Schimbarea lui Vlad Iordachescu din brigada care urma sa oficieze sfertul de finala al Challenge Cup, dintre Pau si Stade Francais din 30 martie 2018, este legitimata de dorinta organizatorilor, EPCR, de a asigura cele mai bune conditii pentru desfasurarea partidei. Luand in considerare faptul ca in componenta unei dintre echipe intra jucatori ai reprezentativei nationalei spaniole, cat si proximitatea geografica fata de Spania, meciul urmand sa se dispute la Pau, pe Stade du Hameau, s-a decis inlocuirea lui Vlad Iordachescu in vederea mentinerii securitatii meciului si evitarea oricaror incidente.

Precizam ca forul continental, Rugby Europe va analiza vineri, 23 martie, la Poznan, atat prestatia brigazii de arbitri, cat si gravele incidente disciplinare ale jucatorilor echipei Spaniei din timpul si la finalul meciului disputat duminica, 18 martie, la Bruxelles, intre Belgia si Spania. Concluziile oficialilor Rugby Europe vor fi facute publice.

FOTO: Enisei STM Facebook

 

14,827 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

27 Comments

 1. Marco Ulpio Trajano 21 martie 2018 at 16:00

  ¿Realy?
  You do´t know what´s Rugby. Even after playing, the only think spanish players did was ironically “applause” Vlad.
  Why did he run away? he knows.
  It’s not the fault of Romanian players and fans.
  Why do you run away now?
  Bad conscience?
  You want them to defend you?
  It’s not the fault of Romanian players and fans.
  That is not Rugby.
  Or maybe Romania is like that?
  Ave, rugbiers.

 2. Celt 21 martie 2018 at 16:30

  No sir Romania in not like that .Mistakes is hapen in sport all the time frecvently against small and poor country but not allways. SORRY ABOUT THAT BUT our team have no fault.

 3. Santiago 21 martie 2018 at 16:57

  #justice4spain#

 4. Eu 21 martie 2018 at 17:26

  Suntem cu tine Vlade! Stim ca ai constiinta impacata ca ai arbitrat corect, nu e vina ta ca spaniolii sunt niste neciopliti, scandalagii si pomanagii.

  Vineri Rugby Europe va confirma ca esti un arbitru foarte bun!

 5. Rasvan 21 martie 2018 at 17:39

  Justice for Spain? I think Belgia took care of that. What a joke.

 6. Velkan 21 martie 2018 at 18:04

  #justice4spain

  corupt arbitru, jena de joc Olanda vs Spania

 7. Ion 21 martie 2018 at 18:34

  @santiago por lo menos si pides justicia pidelo para los 18 mercenarios franceses y 3 argentinos que juega para vosotros no para España .

 8. Ciprian 21 martie 2018 at 19:34

  I was educated in the spirit of the game: not to comment on the arbitration. But I can not fail to see that a match (Spain-Belgium) produces so many emotions. How many times has it failed over Romania’s disadvantages ?! From matches with Russians on exchanged fields or towns, with signs of food poisoning or other problems, with French referees in matches where half of the opposing team was French, etc.

 9. uvertura 21 martie 2018 at 20:05

  îi mulţumesc anticipat aceluia care îmi oferă o explicaţie competentă la următoarea dilemă:
  cât de relevantă poate fi o probă video, în condiţiile în care nu există TMO (filmări din unghiuri diferite, prim-plan şi general) care să permită aprecierea întregii faze? adică, dacă faza nu este indubitabilă, cum au fost încercările marcate de rusi spaniolilor, ce decizie se poate lua? se poate considera ca proba nu permite un verdict ferm? apoi, ce a sancţionat iordachescu la ultima lovitură de pedeapsă acordată belgienilor, când scorul a devenit 18-10? mie mi s-a părut a fi un paravan al unui spaniol care l-a blocat pe un belgian sa placheze, deci decizia este corectă.

 10. Another ref 21 martie 2018 at 20:09

  The worst refereeing we have ever seen. He owes it to Spain to tell the truth. Most disgraceful man in rugby ladies and gents!

 11. Mikel 22 martie 2018 at 8:06

  El arbitro rumano demostro como futbolizar el rugby. Verguenza de arbitro!!!

 12. Dan Apostol 22 martie 2018 at 8:42

  “Luand in considerare faptul ca in componenta unei dintre echipe intra jucatori ai reprezentativei nationalei spaniole, cat si proximitatea geografica fata de Spania … s-a decis inlocuirea lui Vlad Iordachescu” – sa stam stramb si sa judecam drept – daca Romania avea clar un interes extrem de impoortant in rezultatul meciului Belgia Spania nu era normal ca arbitrul roman sa fie inlocuit cu un alt arbitru? FRR trebuia sa fie prima care sa ceara asa ceva in spiritul fair-playului.

 13. Dan Apostol 22 martie 2018 at 8:52

  Toata presa internationala care se pricepe la rugby si care are ani buni de experienta in privinta acestui sport (Noua Zelanda, Australia, Irlanda, presa britanica) scrie despre furt pe fata. Intrati pe twiter si urmariti: #JusticeforSpain. Ce au construit generatii intregi de oameni cu dragoste pentru rugby in trecut in Romania a fost distrus in 80 de minute de Petrache, Morariu, Petrescu – rusine domnilor

 14. Ion 22 martie 2018 at 9:58

  @Dan Apostol tu ai vazut meciul ?
  Tu lasa ce spun spaniolii si 5 fosti jucatori mari (care pariez ca nu au vazut tot meciul ci doar secvente ) Prima repriza am revazut o din nou aseara si pot sa spun ca e lectie de arbitraj care se poate preda la orice curs de arbitri .Altii cand ne fura pe noi ca in codru noi tacem mereu .Anul trecut in cupa Davis contra Angliei de ce ne a arbitrat un englez????Nu a fost conflict de interese???? Iti aduci aminte ce teatru a jucat Konta? Suntem romani si prea ne i au toti de prosti ..Nu e rusine sa ne calificam asa caci noi am jucat pe teren asa cum am putut si stiut noi .Rusine ar trebui sa le fie altora care au cumparat un intreg lot de francezi ca sa joace contra noastra .Asta e sport fairplay ?

 15. Ion 22 martie 2018 at 10:13

  @uvertura
  Fara TMO nu prea se poate judeca obiectiv iar fazele care nu sunt clare se vor judeca dand credit arbitrului ….la ultima lovitura de pedeapsa spaniolii. sustin ca a fost data pentru neeliberarea balonului dar eu cred ca ofside desi am revazut de cateva ori imaginea si filmarea e dintr un unghi imposibil .Nu cred ce spun spaniolii pentru ca faza e in dreapta ecranului iar arbitrul dicteaza lovitura in centru deci e clar ca infractiunea nu e in melee ci pe treisferturi .Sunt tare curios ce a scris observatorul in foaia de joc .

 16. uvertura 22 martie 2018 at 10:45

  @ion
  va multumesc pentru precizari.
  sa auzim de bine!

 17. Eu 22 martie 2018 at 11:19

  @Dan Apostol

  Acuma cumpar si eu 100 de indieni sa-mi posteze toate aberatiile pe Twitter si tu o sa crezi ce spun eu, nu?

  Mai bine uita-te la meci si judeca cu capul tau, nu cu capul Twitter.

 18. Alex 22 martie 2018 at 12:38

  @Dan Apostol

  Te sfatuiesc sa citesti marile ziare ale europei (unde expertii spun ca au fost greseli, dar nimic intentionat), nu postari pe Twitter si YouTube. Pe spanioli nu i-a interest mai deloc rugby-ul pana la acest meci, acum brusc toti sunt fani inraiti si experti. Am prieteni spaniolii pasionati de sport care habar nu aveau ca exista o echipa competitiva de rugby la ei, au ras cand au auzit. Fotbal, baschet si handbal – astea sunt principalele lor sporturi. M-am uitat si eu pe social media si iti pot spune ca 90% dintre cei care comenteaza nu au vezut meciul, cei mai multi s-au uitat doar la niste scurte filmulete editate in care sunt aratate doar greselile de arbitraj. Si posteaza tot felul de asa zisi experti in arbitraj care spun ca a fost furt pe fata. Se leaga de tot felul de penalizari minore, sustinand ca at fi dus la marcarea unor eseuri (vise frumoase). Aaaaa, daca aveau 2-3 eseuri anulate, juctaori eliminate pe banda rulanta, mai ziceam. Si eu pot sa-mi fac 10 conturi si sa comentez aiurea. Pe jucatorii spaniolii care au sarit la bataie de ce nu ii blameaza nimeni? Toti postacii aia falsi spun ca au procedat bine fugarind arbitrul. Tu chiar crezi ca World Rugby si Rugby Europe le vor da dreptate? Acolo se judeca dupa regulament, nu dupa emotii. Vor suspenda jumatate de echipa, nici de Portugalia nu vor trece.

 19. Adrian 22 martie 2018 at 14:54

  Eu cred scandalul asta poate fi soluționat definitiv dacă se aplica sancțiuni maxime pentru fiecare infracțiune demonstrata. În cazul în care se demonstrează că arbitrul a avut intenția de a face Spania sa piarda partida, ar trebui exclus din arbitraj. În cazul în care oficiali din Rugby Europe au participat într-un posibil plan de a favoriza calificarea directa a Românie la Cupa Mondială, ar trebui expulzați și ei. Probabil ca același lucru s-ar putea întâmpla și cu echipa noastră dacă s-ar demonstra ca FRR ar fi în spatele unui astfel de scenariu. Sa speram ca nu e asa. Repetarea partidei Belgia /Spania nu are sens pentru că s-ar crea precedente însă Spania ar merge ca prima calificată iar Rusia ar merge în recalificare. Pe de alta parte, jucătorii spanioli ar trebui și ei sancționați la maxim : sancțiune pe viata pentru cel care a împins arbitrul și sancțiuni de 260 săptămâni pentru cei care au insultat și amenințat. Poate fi și asta un scenariu. Ar scoate World Rugby dintr-o situație delicata.

 20. Adrian 22 martie 2018 at 15:12

  Înainte de orice sancțiune trebuie demonstrata infracțiunea, bănuielile n-ar trebui sa conteze. Adevărul este ca Spania face o campanie “electorala” foarte puternica, circ ieftin.

 21. Alex 22 martie 2018 at 15:20

  @Adrian
  Nu exista absolut nicio dovada ca arbitrul a avut intentie. Pentru a aplica sanctiunile de care zici, forul european are nevoie de inregistrari video, marturii ale unor oficiali, etc. Ma indoiesc sincer ca acestea exista. Cum am spus mai sus, nu au fost eseuri anulate, jucatori spanioli eliminati pe banda rulanta, eseuri de penalizare facute cadou belgienilor, etc. Acestea ar fi fost mult mai flagrante si poate nasteau o suspiciune clara. Dar cand Spania a jucat in halul in care a jucat, nu mai ai ce zice. Si hai sa fim seriosi, Spania nu e Noua Zeelanda sa spui ca acele penalizari au fost date aiurea, i-am vazut jucand, sunt rudimentari.

 22. Vali 22 martie 2018 at 18:26

  Exact Alex, sunt de aceiasi parere. Daca au existat cumva greseli de arbitraj ( hai sa presupunem de dragul argumentarii ca au fost chiar si intentionate ) au fost minore, nu au influentat rezultatul.
  Toata polemica asta insa putea fi evitata daca arbitrul era de alta nationalitate.

 23. Ion 22 martie 2018 at 20:22

  http://www.marca.com/rugby/2018/03/22/5ab3f1d1e2704e65678b4605.html
  Buna declaratia de azi a lui Alin Petrache

 24. uvertura 22 martie 2018 at 22:12

  Rugby: Victoria împotriva Spaniei a fost una meritată, spune antrenorul Belgiei, Guillaume Ajac

  Antrenorul naţionalei de rugby a Belgiei, Guillaume Ajac, spune, într-un interviu acordat site-ului rugbyrama.fr, că victoria echipei sale împotriva Spaniei, din ultima etapă a REIC 2018, a fost una meritată, chiar dacă admite că naţionalitatea arbitrului (românul Vlad Iordăchescu) poate genera polemici, informeazã AGERPRES.
  ”(…) A fost o dorinţă puternică a jucătorilor belgieni de a evolua cât mai consistent în faţa propriilor suporteri împotriva uneia dintre cele mai bune echipe din al doilea eşalon valoric (…) Am fost mai puternici, mai determinaţi, în special în grămadă, şi am avut o apărare solidă care a respectat indicaţiile de a păstra cât mai mult balonul în posesie”, a afirmat Ajac.

  Pe de altă parte, el a arătat că alegerea arbitrilor pune o ”problemă” având în vedere contextul în care se disputa partida, de victoria belgienilor beneficiind România care s-a calificat direct la CM 2019 din Japonia în dauna ibericilor.

  ”Într-adevăr, alegerea brigăzii de arbitri pune probleme(…) Personal, nu am fost şocat de deciziile arbitrului. Nu vreau să mă pronunţ prea mult, mai ales că s-a deschis o anchetă. Din punctul meu de vedere însă, deciziile au fost luate în concordanţă cu modul cum decurgea meciul. Şi noi a trebuit să ne adaptăm arbitrajului, în timp ce spaniolii au fost agasaţi. Asta, probabil şi din cauza faptului că ei nu se aşteptau ca noi să le dăm o replică atât de puternică. Au început să protesteze şi treptat au scăpat meciul din mână. Ce mă deranjează sunt însă analizele pe care le fac persoane care nu au urmărit partida”, a spus, printre altele, selecţionerul Belgiei.

  El a calificat drept ” inacceptabil” comportamentul jucătorilor spanioli la adresa centralului Vlad Iordăchescu, la finalul confruntării.

  ” (…) Este normal să fii frustrat de o asemenea situaţie dar nimic nu justifică reacţiile excesive. A fost un derapaj care nu face bine sportului nostru”, a conchis Guillaume Ajac.

 25. Ion 22 martie 2018 at 23:16

  @uvertura
  Faina declaratia …..am tot intrat pe siteul federatiei belgiene in speranta sa vad o pozitie a lor ca parte implicata si nimic …..

 26. Mr. Esmiz 23 martie 2018 at 1:42

  Dangerous hooligans in Spain… (irony in case you can’t understand it)

  Beware, that we learned from a great guy!

  https://t.co/1WVf9oSWLl?amp=1

Leave A Response