Tuesday 24th November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Despre rugby, de dincolo de Atlantic…Opinii despre meciul Belgia-Spania

De la bun inceput as vrea sa precizez urmatoarele:
Articolul de fata a fost scris inainte de a cunoaste decizia luata de Rugby Europe in privinta meciului Belgia-Spania.
Acest articol nu a fost scris la „comanda” Federatiei Romane de Rugby si nici pentru a-l apara, in vreun fel, pe arbitrul Vlad Iordachescu.
Acest articol reprezinta parerile si opiniile mele, formulate din postura unui spectator care nu a urmarit meciul „live”, ci, cateva zile mai tarziu, pe youtube.

Considerente generale
In privinta controversei generate de arbitraj, opinia mea este urmatoarea:
Pe de o parte, ca spectator, imi ingadui sa exprim comentarii si pareri generale care pot fi, sau nu, corecte; pareri cu care alti iubitori ai rugby-ului, inclusiv suporterii spanioli, pot sa nu fie de acord.
Pe de alta parte, nu imi permit sa analizez, in detaliu, din punct de vedere strict tehnic, arbitrajul domnului Iordachescu pentru simplul motiv ca nu sunt de specialitate. Nu caut, prin aceasta afirmatie, sa ma eschivez si sa evit a-l critica pe arbitru, dar nu pot emite o judecata de valoare intr-un domeniu – arbitrajul in jocul de rugby – care nu este specialitatea mea.
Dupa parerea mea, prestatia unui arbitru, in special in situatia unui asemenea meci care a dat nastere la controverse, trebuie analizata, in mod obiectiv, de specialistii in domeniu.

Acestea fiind zise si scrise, imi ingadui sa incep cu cateva aprecieri generale ale partidei de la Bruxelles:
Spania pornea ca mare favorita in aceasta intalnire, victoria asigurandu-i calificarea directa la Cupa Mondiala de anul viitor, din Japonia.
Din punct de vedere al spectaculozitatii, meciul a fost, in general, de un nivel modest, presarat cu destule greseli ale ambelor echipe.
In acelasi timp, trebuie remarcat faptul ca a fost un meci foarte echilibrat, darz, de mare lupta, de uzura, in care niciuna dintre echipe nu a reusit, insa, sa se impuna, cu autoritate.
Din acest punct de vedere, imi permit o comparatie cu un meci anterior, Spania-Romania, disputat la Madrid, si, castigat de spanioli cu 22-10.
La Madrid, Spania a etalat un joc variat, rapid, dominand, in mod clar, intreaga partida si castigand absolut meritat. In meciul impotriva Romaniei, Spania a demonstrat o autoritate in joc pe care, dupa parerea mea, nu a reusit sa o dovedeasca in partida de la Bruxelles, la acelasi nivel precum cel etalat la Madrid.
Desigur, suporterii spanioli pot avea pareri diferite considerand ca, de fapt, arbitrajul a fost cauza principala a infrangerii.
Respectand parerile difertie, opinia mea este ca in meciul de la Bruxelles, Spania nu a reusit sa isi impuna asteptata autoritate in joc deoarece a fost surprinsa de apararea agresiva a Belgiei.

Am mai vazut, in anii din urma, cateva meciuri ale Belgiei, meciuri in care mi s-a parut ca apararea constituia unul dintre punctele slabe ale acestei echipe.
In acest meci, insa, situatia a fost cu totul alta, impresia mea fiind ca tocmai agresivitatea defensiva a belgienilor a reusit sa destabilizeze organizarea ofensiva a spaniolilor.

Opinii despre loviturile de pedeapsa
Dupa cum am amintit la inceputul articolului, nu imi permit sa ma pronunt in privinta naturii loviturilor de pedeapsa si nu pot judeca faptul daca loviturile de pedeapsa au fost rezultatul unor infractiuni tehnice justificate sau au constituit erori de arbitraj.
Repet, nu pot emite o judecata de valoare in aceasta privinta deoarece nu sunt un specialist in domeniul arbitrajului.
Sunt pe deplin de acord, insa, ca o analiza temeinica, detaliata a calitatii arbitrajului este necesara si ca ea trebuie facuta de arbitrii-specialisti.
Dupa parerea mea, orice analiza a arbitrajului ar trebui sa contina doua componente:
a) Analiza pur tehnica care sa evalueze daca deciziile luate de arbitru au fost in conformitate cu regulamentul jocului de rugby, identificand, in mod limpede, deciziile gresite si pe cele corecte.
b) Evaluarea acuzatiei Federatiei spaniole conform careia arbitrajul a fost partinitor favorizand, in mod deliberat, interesele echipei Romaniei. O asemenea acuzatie, care prin gravitatea ei pune in discutie integritatea nu doar a arbitrului Vlad Iordachescu, ci si a omului Vlad Iordachescu, trebuie tratata cu seriozitate si responsabilitate.

Asemenea evaluari si analize reprezinta atribute si responsabilitati ale forurilor care guverneaza competitia – in acest caz, Rugby Europe.
Eu as dori sa zabovesc, in continuare, asupra numarului loviturilor de pedeapsa si a comentariilor legate de acesta.
Inteleg ca una dintre criticile aduse arbitrajului este discrepanta dintre loviturile de pedeapsa acordate celor doua echipe.
Am citit o declaratie a fundasului echipei Spaniei, Charly Malie conform careia arbitrul acordase 25 de lovituri de pedeapsa Belgiei fata de 5 Spaniei. Cu tot respectul cuvenit, nu cred ca socoteala jucatorului spaniol este corecta.
Nu stiu daca numaratoarea mea este exacta, dar in privinta loviturilor de pedeapsa, am numarat 18 penalitati in favoarea Belgiei si 9 in favoarea Spaniei.
Desigur, un numar ridicat de penalitati acordate intr-un meci poate ridica semne de intrebare. Semnele de intrebare, insa, ar trebui sa aiba, intotdeauna, o baza solida.
Inainte de a aprecia calitatea arbitrului prin prisma unui numar neobisnuit de ridicat – pentru un meci international de rugby – de lovituri de pedeapsa, ceea ce mi se pare important de clarificat este faptul daca ele au fost, sau nu, justificate.
Cred ca un arbitru – din incompetenta sau cu intentia de favoriza o echipa anume – poate acorda, in mod gresit, lovituri de pedeapsa.
Cred, de asemenea, ca intr-un meci o echipa poate comite mult mai multe greseli decat adversara sa. Nu cred ca se poate stabili o medie a loviturilor de pedeapsa acordate intr-un meci care sa fie, apoi, folosita ca un criteriu de evaluare si apreciere, inainte de a determina natura corecta (sau incorecta) a acestora.
In meciul Franta-Anglia, din cadrul recent incheiatei editii a Turnelui celor VI Natiuni – meci pierdut de Anglia – arbitrul sud-african Jaco Peyper a dictat 16 lovituri de pedeapsa împotriva Angliei.
Cum poate fi interpretata acesta statistica din punct de vedere al arbitrajului? E mult, e putin?
Pomenind acest episod, eu nu caut scuze manierei de arbitraj a domnului Iordachescu. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca statistica loviturilor de pedeapsa nu trebuie sa constituie, in mod automat, un criteriu absolut de apreciere a calitatii arbitrajului.

Opinii despre rejucarea meciului
Federatia spaniola de rugby a cerut, in mod oficial, rejucarea meciului pe motiv ca arbitrajul domnului Iordachescu a fost partinitor, favorizand, in mod deliberat, interesele echipei Romaniei.
Eu caut sa inteleg pozitia Federatiei spaniole si frustrarea imensa simtita de jucatorii spanioli. O victorie in fata Belgiei ar fi trimis Spania direct la Cupa Mondiala, ceea ce ar fi constituit o performanta exceptionala pentru iberici.
Incerc sa ma pun in pozitia lor, dar, desigur, nu am trait momentele de imensa tristete si deceptie ale jucatorilor spanioli.
Este dreptul Federatiei spaniole de a cere rejucarea meciului si ramane de vazut ce decizie va lua Rugby Europe.
Am inteles ca exista si o petitie on-line „Justice for Spain Rugby” care a adunat mii de semnaturi.
Vreau sa cred ca toti cei care au semnat aceasta petitie – personalitati ale rugby-ului mondial, suporteri spanioli si iubitori ai rugby-ului – si-au format propria parere dupa ce au vizionat meciul de la Bruxelles.
Nu stiu care va fi decizia forurilor respective si nu stiu daca exista in regulamentul competitiei articole care sa se refere la situatia rejucarii unui meci.
In mod evident, au existat erori de arbitraj si in alte meciuri, situatiile fiind diferite de la meci la meci.
Urmarind controversa iscata de acest meci, ma gandesc cum au fost tratate meciuri in care erorile de arbitraj au influentat, in mod direct, rezultatul avand consecinte serioase in competitiile respective.

Desigur, cazurile enumerate mai jos sunt diferite avand in vedere ca arbitrii respectivi erau neutri. Consecintele, insa, au fost dramatice conducand la favorizarea, clara, unei echipe in detrimentul celeilalte.
Greseala arbitrului Craig Joubert, in meciul Scotia-Australia, disputat in cadrul Cupei Mondiale din 2015 a defavorizat, in mod vadit, Scotia. In ultimele minute ale meciului, la scorul de 34-32 pentru Scotia, arbitrul sud-african a acordat, in mod eronat, o lovitura de pedeapsa Australiei, care transformata fiind, a decis victoria Wallabies cu 35-34. Greseala domnului Joubert a influentat, in mod direct, meciul, barand calificarea Scotiei in semifinalele Cupei Mondiale.
Scorul a ramas 35-34 si Australia a mers pana in finala Cupei Mondiale.
Un alt episod asemanator s-a inregistart la Cupa Mondiala din 2007, in sfertul de finala Franta-Noua Zeelanda. Arbitrul englez Wayne Barnes nu a sanctionat pasa inainte a lui Damien Traille catre Freddie Michalak, faza incheindu-se cu eseul marcat de Yannick Jauzion, eseu care a decis victoria Frantei.
Scorul a ramas 20-18 in favoarea Frantei.
Si arbitrul neo-zeelandez Bryce Lawrence a avut momente dificile la Cupa Mondiala din 2011.
In meciul (din grupe) Irlanda-Australia, castigat de irlandezi cu 15-6, arbitrul Lawrence a fost acuzat de australieni pentru modul in care a penalizat gramezile ordonate, usurand drumul Irlandei catre victorie.
Apoi, in semifinala Australia-Africa de Sud (11-9), Bryce Lawrence a fost de-a dreptul „crucificat” de sud-africani pentru modul in care arbitrat fazele de breakdown, favorizand stilul de joc al lui Dave Pocock.
Scorul a ramas 11-9, Africa de Sud, campioana mondiala en-titre a fosr eliminata si Australia a mers mai departe.
Prestatia arbitrului neo-zeelandez Paddy O’Brien, in meciul Franta-Fiji desfasurat in cadrul Cupei Mondiale din 1999, in care deciziile sale au favorizat Franta (faza gramezii ordonate in care taloneur-ul francez Marc dal Maso este ridicat, la verticala, de linia intai fijiana, iar arbitrul neo-zeelandez acorda eseu de penalitate Frantei (!) ramane una dintre exemplele cele mai elocvente ale avantajarii unei echipe in detrimentul alteia) , a constituit unul dintre cele mai slabe arbitraje la nivel international.

As vrea sa fie limpede: nu am dat aceste exemple pentru a scuza, in vreun fel, maniera de arbitraj a domnului Iordachescu, in cazul in care Rugby Europe va decide ca arbitrajul sau constituie motivul principal pentru rejucarea meciului.
Daca greseli au fost comise in trecut aceasta nu inseamna ca s-a procedat bine si ca ele pot constitui justificari pentru acceptarea unor greseli ulterioare.

Motivul este altul:
In lumina atator controverse, vechi si noi, parerea mea este ca atat World Rugby cat si Rugby Europe ar trebui sa introduca in regulament articole care sa explice, in mod clar si fara echivoc, conditiile care sa duca la rejucarea unui meci indiferent de competitia in care se desfasoara.
Ceea ce mi se pare foarte important, este faptul ca toate competitiile, indiferent de valoarea echipelor participante – fie ca sunt marile puteri ale rugby-ului mondial, fie ca sunt cele care fac parte din categoria „minnows” – sa fie guvernate de aceleasi reguli.

Opinii despre reactia jucatorilor
Aplauzele ironice ale lui Pierre-Francois Bartheme de la sfarsitul meciului, combinate cu atitudinea unora dintre jucatorii spanioli care il inghesuiau pe arbitru – acesta fiind nevoit sa fie escortat din teren – reprezinta atitudini care sunt inacceptabile pe un teren de rugby.
Urmarind scenele de la sfarsitul meciului, ma intrebam:
Cum ar fi trebuit sa se comporte jucatorii scotieni fata de Craig Joubert la sfarsitul meciului cu Australia?
Cum ar fi trebuit sa se comporte jucatorii neo-zeelandezi fata de Wayne Barnes la sfarsitul meciului cu Franta?
Cum ar fi trebuit sa se comporte jucatorii fijieni fata de Paddy O’Brien la sfarsitul meciului cu Franta?
Controversa in jurul arbitrajului a dominat si domina discutiile despre acest meci.
Intelegand frustrarea si deceptia ibericilor, ma gandesc ca, totusi, spaniolii ar trebui sa discute si despre modul in care au jucat.
In orice meci, trebuie sa existe si o responsabilitate a jucatorilor fata de maniera in care au evoluat in teren.
Ei, jucatorii, sunt cei care imping in gramada, care paseaza, care executa lovituri de picior, care gresesc pase sau comit „inainte” sau care rateaza placaje.
In prima repriza, in minutul 32, centrul Daniel Snee a reusit o patrundere splendida„spintecand” apararea belgiana si sprintand pana la linia de „22”. Centrul Spaniei a construit o faza extrem de favorabila, dar, din pacate, jucatorii de suport au sosit tarziu, iar apoi Ilati Gavidi a pierdut balonul in contact, comitand „inainte” intr-o faza in care Spania se apropia amenintator de butul belgian..
In minutul 65, Spania a atacat frumos pe treisferturi, pana la aripa, dar, in momentul pasei decisive, Linklater nu a controlat balonul comitand „inainte” si irosind o faza de atac periculoasa.
Am data aceste doua exemple nu pentru a ignora, cumva, rolul arbitrului in acest meci, ci doar pentru a sublinia ideea responsabilitatii jucatorilor fata de propria lor evolutie in teren.
Opinii despre delegarea arbitrului.
Mi se pare a Rugby Europe a gresit, in mod nepermis, atunci cand a insistat in delegarea unui arbitru roman la un meci care devenise decisiv pentru Spania.
Decizia forului european mi se pare de neanteles si cu atat mai discutabila cu cat se pare ca Federatia spaniola ceruse, inca din februarie, schimbarea arbitrului.
Daca asa au stat lucrurile, Rugby Europe a avut sansa de a schimba arbitrul, iar refuzul de a accepta schimbarea este absolut inexplicabil.
Spania avea tot dreptul la un arbitru neutru, iar faptul ca arbitrii fusesera desemnati cu un an inainte nu reprezinta o explicatie plauzibila.
Data fiind situatia nou creata prin victoria Spaniei asupra Romaniei si importanta meciului Belgia-Spania, schimbarea arbitrului roman cu un arbitru neutru era normala si, mai ales, necesara.

Opinii despre echipa Belgiei
In mod indirect, controversa legata de arbitrajul domnului Iordachescu, pune in discutie meritele echipei Belgiei, care a castigat meciul.
In comparatie cu Belgia, Spania este, la ora actuala, superioara ca valoare si era considerata ca principala favorita in meciul de la Bruxelles.
Spania ramane superioara ca valoare si dupa meciul de la Bruxelles, dar aceasta nu trebuie, insa, sa diminueze cu nimic meritele evolutiei surprinzatoare a belgienilor care au realizat, probabil, unul dintre cele mai bune meciuri ale lor in aceasta editie a competitiei europene.
Am observat ca, fata de meciul cu Romania, antrenorul belgian a schimbat aproape toata echipa, doar doi dintre jucatorii care au inceput partida de la Buzau, Craig Dowsett si Gillian Benoy, fiind titulari in meciul cu Spania.
Poate ca strategia antrenorului belgian a fost sa odihneasca cei mai buni jucatori pentru meciul cu Spania, hotarand sa foloseasca echipa secunda in partida cu Romania.
Dupa parerea mea, punctul forte l-a constituit defensiva, belgienii surprinzandu-i pe spanioli printr-o aparare agresiva care a destabilizat structura ofensiva a oaspetilor.
Prin urmare, fara a ignora importanta arbitrajului mi se pare nedrept ca aceasta controversa sa umbreasca meritele Belgiei si modul in care a evoluat in acest meci.
Eugen Cionga (Toronto)
Credit foto: Vincent Hart Photos

7,735 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

18 Comments

 1. Andrei cosmanescu 2 aprilie 2018 at 9:33

  Comentariu foarte corect. Prea multe scuze din partea autorului. Nu avea de ce. Nu știu ce mari specialiști sunt cei ce vor analiza , dacă vor analiza , arbitrajul lui Nigel Owens din Munster Toulon ?

 2. Bulan 2 aprilie 2018 at 11:11

  Meciul cu România l-au dominat cât timp am fost în inferioritate numerică, apoi doar au jucat din offside sau au făcuat alte ilegalități care au fost permise de brigada de arbitrii de acolo.

  La secțiunea greșeli de arbitraj puteați să pomeniți și cele 2 eseuri refuzate de arbitru Rusiei în meciul cu Spania.

 3. dan 2 aprilie 2018 at 15:08

  Refuzul Rugby Europe pentru schimbarea echipei de arbitri (de ne-inteles pentru nimeni!) impreuna cu cele 10 procente in plus pentru echipa gazda din partea arbitrilor, a fost destul sa creeze atmosfera in care ne gasim acum.
  Jocul belgienilor a fost o surpriza care a dat peste cap calculul ibericilor care sperau ca sunt peste Belgia in orice conditii…
  In acest context pierderea meciului a devenit o tragedie nationala care a explodat in mass-media. Interesele economice sunt massive si de aici toata greutatea numelor grele associate.

  In cazul nostru, suntem prea mici, nu exista nici un interes ca echipa Romaniei sa devina on jucator important in World Rugby. La finala Cupei Romaniei citeva sute de spectatori, la finala Cupei Spaniei..la rugby!!…peste 30 de mii de spectatori!!!…vedeti diferenta!
  Cu siguranta vom pierde orice influenta in Rugby Europe (in cazul in care organizatia va mai exista)…nu vad cum Murariu va resista.
  Deja Six Nations discuta aceptarea Georgiei si South Africa in acest club elite…Sud-africanii au deja 2 echipe in Pro14 care tot joaca timpul..deci distantele nu inseamna prea mult. Georgia progreseaza la toate categoriile de virsta si urmatorii 6-8 ani arata bine pentru ei.

  Revenind la Spania -Belgia nu cred ca rejucarea meciului va fi aprobata, ar crea precedente si nu ar fi ‘fair’ pentru echipa Belgiei…probabil din cauza asta narativul se leaga de chestii administrative…din punctul asta de vedere deja exista un precedent.
  Daca aceste lipsuri administrative se dovedesc adevarate, se creaza o situatie fara precedent. Sunt convins ca World Rugby deja a luat controlul acestei investigatii, Rugby Europe si-a pierdut prea mult din credibilitate.
  Comunicatul urmator va fi definitiv…si sper ca FRR stie ce are de facut…Oare ce echipa technica la nivel national va avea curajul sa ne ia in conditiile astea?!…

 4. Eu 2 aprilie 2018 at 16:12

  @dan

  Niciuna. Ne ramane doar sa ne punem cearsaful in cap si sa ne indreptam in liniste catre cimitir.

 5. Alex 3 aprilie 2018 at 12:39

  @Dan

  Ai mare dreptate in ceea ce spui, Georgia mai mult ca sigur o sa faca pasul catre Six Nations in cel mult 5 ani, la junior merg excelent, au invins la U18 echipa Frantei care noua ne-a marcat 68 de puncte….suntem extrem de departe de lumea buna a rugby-ului. Alin Petrache tot sustine ca are suportul gruzinilor pt a adera impreuna la Six Nations, dar eu sincer nu cred asta…georgienii isi vad propriul interes, ce le pasa lor de noi? In plus, ne ataca si ne ironizeaza cu orice ocazie (vezi meciul direct de anul trecut), chiar nu ii vad sustinand cauza Romaniei. Si sincer, noi nu avem valoare pt a promova, suntem la ani lumina de echipele mari.

  O singura corectie am: De ce ar vrea Africa de Sud sa adere la Six Nations? Ei joaca cu Australia, Noua Zeelanda si Argentina in Rugby Championship (fostul Tri Nations), iar echipele lor de club joaca in Super Rugby, o liga ce cuprinde echipe ale tarilor mentionate mai sus, plus Japonia. Nu vad de ce ar vrea sa vina in Europa.

 6. mihai 3 aprilie 2018 at 12:46

  @dan: In Spania au fost aprx 30 de mii de spectatori la finalal cupei pt ca, spre deosebire de Romania, acolo rugbyul e un sport intens promovat in ultimii 10 ani. In Romania, datorita inculturii celor care fac presa de sport (site-uri, televiziuni etc), avem un public orientat indeosebi catre fotbal si handbal. Iti amintesti acum vreo 4-5 ani cand la un meci de rugby la Tbilisi intre gruzini si noi, TVR-ul a transmis alternativ meciul nationalei cu unul din liga a 2-a la fotbal, Rapid cu nu stiu cine? Astia suntem! Aici e si vina FRR, Petrache e mare amator de sinecuri de la guvern si primarie, dar nu are abilitatea si inteligenta manageriala pe care le are Dedu la handbal, spre exemplu. Asa cum Dedu a jucat la Barcelona si si-a folosit toate relatiile pt a revitaliza handbalul romanesc, inclusiv in plan mediatic, tot asa Petrace, care a jucat la Toulon (Barcelona rugbyului intr-o perioada) ar fi trebuit sa fie capabil de mai mult la carma federatiei. Asa cum exista pancarte si spoturi publicitare cu sloganul “Handbalul, sport national!”, tot asa trebuia organizata o campanie de popularizare a rugbyului in randul romanilor. Asa cum exista antrenori de handbal care se duc prin scoli si licee sa caute copii amatori de sport, tot asa trebuia o campanie sustinuta de FRR pt atragerea de copii care sa practice rugbyul. FRR putea lua legatura cu primariile, acolo unde exista terenuri eligibile si adecvate pt antrenamente si jocuri(fie si intre copii sau amatori) pt a gasi o modalitate de a stimula practicarea rugbyului in tara. Numai eu stiu 4 terenuri cu gazon in Sibiu, Calarasi, Constanta si Braila (ajung des prin oraselel astea) care stau cam degeaba, sau sunt folosite cel mult o data pe saptamana, si ar putea oricand sa fie marcate si sa gazduiasca antrenamente si jocuri de rugby, cu costuri modice. La noi nu exista organizare, dar avem potential si resurse. In schimb, exista multa vaicareala!

 7. Alex 3 aprilie 2018 at 14:44

  @Mihai

  Noi suntem mici pentru ca alegem sa fim mici. Ne-am obisnuit sa traim din exceptii, asteptam sa ne pice din cer jucatori exceptionali si sa facem performanta pe termen scurt. In Romania exista un potential extrem de mare pentru rugby, dar cineva trebuie sa sa ocupe de asta….fara investitii si interes o sa ajungem in epoca de piatra, retrogradam in Trophy dupa ce se retrage actuala generatie. Inainte de revolutie cum de am putut avea o echipa nationala care juca de la egla la egal cu marile echipe ale lumii? Invingeam Franta, Tara Galilor, Scotia….nationale care acum ne bat la scor de maidan. De ce nu putem sa facem urmatoarele:

  – atragerea de fonduri de la guvern si UE;
  – investirea fondurilor in infrastructura si logistica (antrenori, terenuri, echipamente, etc);
  – promovarea intensa a rugby-ului in scolile din tara;
  – angajarea unor antrenori din elita rugby-ului care sa se ocupe de toate catogoriile de varsta;
  – o selectie nationala riguroasa;
  – modificarea primei divizii de rugby, care la momentul de fata e la nivel de amatori. Eventual putem copia modelul tarilor din Six Nations: un campionat din care sa faca parte echipele de club ale tarilor din Championship (cate 2-3 echipe din Romania, Goergia, Spania, etc).

  Solutii exista, dar trebuie sa existe si interes. Georgienii au declarant rugby-ul sport national acum ceva ani si au investit masiv in propria pepiniera…si uite unde au ajuns, sunt printer primii la toate categoriile de varsta.

 8. Adrian 3 aprilie 2018 at 16:00

  In Spania se face foarte mult voluntariat. Jucătorii merg prin scoli, fac demonstrații de rugby și jocuri simple la orele de sport, vorbesc cu părinții să-i aducă pe cei mici să probeze, se implica pe lângă primarii sa le permită sa se promoveze în sărbătoarea orașului sau a cartierului etc etc. Exista mult voluntariat și la capitolul antrenatului. Cei mari (în special veteranii) ii antrenează pe cei mici. Se cauta sponsori și asa mai departe. Vreau sa spun ca în Spania popularizarea rugbylui vine foarte mult și de jos în sus nu doar de la federație. Se reunește un grup de iubitori de rugby, își fac o echipa, vorbesc cu primăria sa le permită sa se antreneze pe unul din terenurile pe care le deține (contra cost) fiecare jucător plătește o taxa lunara care acoperă o parte din cheltuieli. Exista multe campionate regionale organizate de federație. Încet încet, pe baza de voluntariat, aceste mici cluburi ajung sa crească și să-și facă multe categorii de vârstă și inclusiv echipe feminine. Imaginați-vă ca o echipă care acum 12 ani, jucând în ultima divizie regionala, care cu greu aduna 15 jucători pentru un meci astăzi are 150 de jucători la toate categoriile de vârstă, plus echipa feminina și ca a reușit sa trimită un jucător la selecționata Spaniei U18, locul trei european. Toate astea pornind de la un grup de tineri( acum veterani) pasionați de rugby care au făcut și încă mai fac voluntariat pentru promovarea rugbylui și a echipei. Voluntariatul și l-au însușit toți jucătorii. Nu cred sa existe unul care sa nu fi făcut campanie de promovare a rugbylui. Cam asa se ridică rugbylui în Spania. Nu le pica din cer, se organizează și pun umărul cu toții. Evident, federația colaborează întru totul și oferă tot sprijinul posibil: cursuri de arbitraj, de antrenori, multe competiții, nu atât bani. La capitolul competiții as vrea sa subliniez ca multe sunt organizate chiar de cluburi. Se invita între ele sa participe la diferite turnee organizate de fiecare club în parte. Voluntariatul, participarea dezinteresata la ridicarea familiei rugbystice din care faci parte, prieteniile pe care le creezi în club, toate astea stau sunt baza popularității crescute a rugbylui în Spania.

 9. dan 3 aprilie 2018 at 23:58

  @adrian, alex, mihai …
  FRR ar trebui sa copieze detaliile postate mai sus si cu usurinta ar putea crea o ‘noua strategie’ pe termen lung, nu…:)!
  Poate cineva o va face…inainte ca acest post sa dispara in culisele serverelor FRR unde nimeni nu le va mai vedea vreodata…

  La noi nu prea exista conceptul de a face ceva voluntar … a fost distrus de timpurile vechi!…(trebuie sa fii peste 30-40 ca virsta sa intelegi de ce..:)….
  Exista un termen des folosit in psihologia umana care se potriveste la noi (me refer la noi ca romani!) se cheama ’instant gratification’ (nu stiu cum s-ar traduce in romaneste)… multi din cei care ne conduc sufera acest ‘bias’….

  Totul se face pentru termen scurt, cu jumatate de masura…exact ca autostrazile din tara cu o ‘banda si jumatate’ pe fiecare sens..!!..

  Din cauza asta nu cred ca voluntariatul va merge…as vrea sa gresesc,,,,Solutia e complexa si trebuie rabdare, timp si oameni care sa iasa din aceste ‘tipare’ si care au curajul sa experimenteze si sa invete din experienta. Cei care urmeaza ar trebui sa preia stacheta si sa o ridice in continuare.

  @alex” re:” De ce ar vrea Africa de Sud sa adere la Six Nations?”…
  raspunsul simplu: money!…
  Turneul din Southern Emisphere …nu e nici pe de parte la succesul financial al Six Nations. South Africa Union tot timpul cauta metode sa-si ridice partea…au nevoie de bani!…probabil si la ei coruptia e in floare iar sa dezvolti jocul iti trebuie bani…iar jocurile din turneu nu sunt de-ajuns
  Six nations e ‘owned’ de cele 6 uniuni si principalul scop este profitul comercial – ei nu sunt acolo sa promoveze rugby-ul, e jobul World Rugby pentru asta…
  Am inteles ca a fost o discutie nu demult, cu propuneri pentru revigorarea turneului …iarSUA, Japonia, South Africa, Gorgia ou fost discutate…Noi nu suntem mentionati de noci un fel… Commercial, pentru ei, Spania si Germania ar fi ceva, dar sunt prea slabi …deocamdata…dar offera promisiuni….

 10. Alex 4 aprilie 2018 at 10:50

  @Dan

  Pe mine ma deranjeaza faptul ca cei din conducerea FRR refuza sa recunoasca adevarul si pun mereu aceeasi placa uzata: ca se discuta includerea noastra in Six nations alaturi de Georgia, ca marile puteri din rugby ne sustin, etc. Eu sincer nu cred nimic din toate astea, in primul rand pentru ca nu avem valoarea necesara si nici un plan de dezvoltare pe termen lung. Georgienii sunt in top la mai toate categoriile de varsta, au investit foarte mult in rugby si au un plan de viitor sanatos, normal ca sunt favoriti la promovare, au dovedit din plin ca merita. Romania ce a facut? E ciuca batailor, au ajuns rusii sa se distreze cu noi la juniori si sa fim intrecuti in clasament de Portugalia si Spania (mult superioare ca nivel de joc). Georgia va face pasul spre elita iar noi o sa ramanem (ca de obicei) de caruta si ne vom bate cu Spania si Rusia pt Championship…..si nici asta pt mult timp. Daca lucrurile contiuna asa, o sa ajungem sa ne bucuram pt locurile 3 sau 4.

 11. Paul 4 aprilie 2018 at 14:46

  Am citit cu interes articolul si comentariile.

  Domnul Cionga este destul de cunoscut in lumea acestui sport chiar daca el nu se considera specialist, scuzandu-se in mai multe reprize.

  E adevarat ca nu este arbitru oficial, dar e posibil sa cunoasca mai bine regulile fata de un arbitru de nivel amator.

  Faptul ca acest articol a fost preluat pe site-ul oficial FRR, îi aloca o oarecare importanta si îl felicit pentru exprimarea dumnealui.

  Ca un simplu amator am sa-mi exprim parerea doar la situatia actuala a acestui sport in Romania în comparatie cu Geargia si nu la consecinta rezultatului din meciul Belgia – Spania condus de un arbitru Roman.

  Cum în politica tot luam ca referinta Polonia care s-a integrat uimitor de bine in UE, profitand la maxim de avantajele fondurilor primite datorita unei strategii bine elaborata, asa am putea sa-i luam pe Georgieni ca exemplu care ne dau o frumoasa lectie trebuind sa-o acceptam cu umilinta si respect.

  Din pacate nu mai suntem ce-am fost si e vina noastra, a celor care ne-au condus destinele si trebuie sa avem curajul sa recunoastem acest adevar, pentru a putea pune baze noi.

  Nu vreau sa agravez situatia, dar la o simpla analiza, am obervat ca Georgia nu are nici un jucator in Echipa Nationala care sa fie naturalizat in ultimii ani, fapt ce le aloca un merit mai mare.

  Nu putem sa spunem ca Georgia sta mai bine din punct de vedere economic ca noi (Romania) sa-si permita investitii masive în Rugby, dar au luat deciziile cele mai bune, au avut la conducere oameni responsabili care au stiut sa aplice cele mai bune solutii în contextul lor.

  Constat un alt lucru important.
  Majoritatea jucatorilor lor din prima Echipa Nationala evolueaza în majoritate în echipe de club profesioniste din Franta.

  Ca prima concluzie as spune ca ei au acordat ca importanta strategica formarea tinerilor, investind in acest sector, dupa care i-au încurajat si ajutat sa integreze cele mai importante campionate din lume, in special cel din Franta.
  Am avut si noi un taloneur din Georgia care s-a daruit trup si suflet în tricoul nationalei, dar si în club.

  Deci ei au înteles ca situatia economica nu le permite sa aiba un campionat puternic oferindule cele mai bune conditii si au acceptat ca cei mai buni jucatori sa plece unde pot evolua mai rapid la cel mai inalt nivel.

  Simplu si pragmatic, dar avand mai multe dificultati pentru ca ei nu sunt considerati jucatori din spatiul UE.

  Nu vreau sa spun mai mult, cred ca sunteti fiecare în masura sa judecati situatia.

  Georgia a reusit pana în prezent si se pare ca viitorul le surade.

  Le doresc mult succes tuturor jucatorilor care îmbraca tricoul nationalei sau care aspira la acest ideal pentru continuarea traditiei si respectul celor care au participat la palmaresul pozitiv ce trebuie sa ramana o mandrie si exemplu.

  Viitorul consta în promovarea tinerilor talentati!

  Paul Amarica

 12. Mihai 4 aprilie 2018 at 23:10

  Dar stie cineva cand se va lua o decizie in privinta contestatiilor la adresa arbitrajului de la Belgia-Spania si legitimitatii folosirii lui Sion Fakaosilea de catre noi? Ma tot uit pe Dailly Mail, Marca si As, dar in afara de propaganda si comentarii infioratoare ale cititorilor spanioli la adresa romanilor, nu vad nimic! Prea se prelungste deliberarea. Sper ca federatia noastra sa nu fie surprinsa cu ceva.

 13. Alex 5 aprilie 2018 at 10:43

  @Mihai

  Nu se stie, Rugby Europe a spus doar ca mai are nevoie de timp pt a analiza situatia, neprecizand niciun termen limita. Pararea mea e ca vor comunica direct decizia, fara a mai anunta in prealabil o data.

  O alta intrebare este cand va comunicat FRR numele noului antrenor? Se apropie meciurile test din iunie cu Fiji si Tonga.

 14. adrian 5 aprilie 2018 at 12:04

  Citez dintr-un articol aparut pe http://www.americasrugby/news.com

  “The demand for a rematch has been made by not only Spain but by many neutral observers. Yet, it is understood that World Rugby has declined to have the match replayed. Instead it is firmly investigating whether countries did play in the RWC qualifiers with ineligible players.

  Eligibility is simply deemed as being more important than the refereeing of the match in Brussels. World Rugby is, nonetheless, to sanction Vlad Iordachescu for his performance in Brussels. Also set to suffer are some Spanish players who verbally and physically abused the Romanian referee.The final verdict is expected this coming week. Before it is made it has been noted off record that Romania has no defense over Sione Faka’osilea. He simply was never eligible and Romania’s argument is limited to not knowing about his prior involvement for Tonga.

  Romania will be disqualified from RWC 2019 with Spain taking their place if the players are indeed able to prove their legitimate eligibility. If not the Russia will become Europe 1, and will face Japan in the RWC 2019 tournament opener in Tokyo.”

 15. Alex 5 aprilie 2018 at 13:24

  @Adrian

  M-am uitat si eu peste cele doua articole care analizeaza situatia si se contrazic in informatii. Avem asa:

  – doi dintre jucatorii francezi naturalizati au jucat pt Franta U20, nefiind deci eligibili conform regulamentului. Spania risca mai mult ca sigur sanctiuni;
  – Spania spune ca WR si-a dat acordul pt acei jucatori, deci totul e ok. Adica ei cred Spania pe cuvant, nu si Romania insa.

  Ceea ce mi se pare ciudat este ca in cele doua articole informatiile privind decizia finala si concluziile membrilor RE si WR sunt data ca fiind sigure, insa ma indoiesc ca cineva chiar a vorbit cu ei si le-a furnizat aceste detalii, inainte sa fie facute publice:

  – in articol scrie clar ca oficialii World Rugby le-au comunicat faptul ca meciul nu se rejoaca (serios?);
  – Romania este 100% descalificata de la RWC, aceeasi oficiali au confirmat;
  – supervizorul meciului Belgia-Spania a spus ca Iordachescu a favorizat Belgia si ca sunt 2-3 faze in care a gresit decisiv.

  Ori au niste informatori foarte buni infiltrati in cele doua foruri, ori astia scriu ceea ce viseaza noaptea.

  O singura nelamurire am: de ce FRR nu vine cu un comunicat care sa explice situatia lui Faka’osilea? Tacerea asta mi se pare suspecta.

 16. Adrian 5 aprilie 2018 at 15:51

  Nici federația spaniola de rugby nu a dezmințit oficial ca a folosit jucători care nu ar fi împlinit condițiile sa joace pentru Spania. Mai mult, atunci când a apărut știrea ca Rusia s-a plâns la WR ca România l-a trimis în teren în repetate rânduri pe Faka’osilea deși acesta nu nu ar avea dreptul sa evolueze pentru stejari, au preluat știrea pe site-ul federatie, s-au bucurat de ea însă au decis s-o elimine în mai puțin de 24 de ore. Acest lucru a coincis cu apariția reclamației făcute de FRR cum ca Spania ar fi folosit 2 jucători francezi care au evoluat pentru a doua echipă a Franței. Părerea mea este ca pe terenul asta se va decide echipa care va merge direct în Japonia și ca e posibil ca noi și spaniolii sa avem o mare problema.

 17. dan 5 aprilie 2018 at 17:55

  …si eu incep sa devin din ce in ce mai convins ca Romania isi va pierde locul la RWC ’19 din cauza eligibilitatii lui Sion Fakaosilea…

  M-am uitat la niste pagini vechi referitoare la turneul HSBC Sevens World Series 2013/14, the Gold Coast Sevens… si numele Fakaosilea apare in echipa Tonga ca rezerva pentru 3-4 meciuri pe care Tonga le-a sustinut.
  Tonga a participat in 2013 la turneu, fiind singura non-core team representing Oceania region…
  Daca e intr-adevar acelasi Sion Fakaosilea de astazi…nu cred ca avem vreo sansa, pentru ca indeplinesc ‘capture’ conditions, chiar daca nu a jucat o secunda…!

  Confusia e ca in wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Tonga_national_rugby_sevens_team#2013) arata non-participare pentru acest an…?!… dar nu putem crede tot ce scrie in wikipedia!

  Numele Fakaosilea e foarte popular in regiune, si pentru a face dovada pro sau contra, FRR ar trebui sa clarifice situatia….daca este intr-adevar aceeasi persoana?…

  Presupun ca acest lucru se verifica pentru toti cei implicati in aceste meciuri ‘capture’ si care decid nivelul de eligibilitate. Rapoartele meciurilor respective vor trebui scoase la lumina si procesate de comisiile World Rugby / Rugby Europe (e valabil si pentru jucatorii din Spania, Belgia).

  Ar fi incredibil daca federatia a facut o astfel de greseala…

  Am impresia ca regulamentul (rule 8) nu absolva daca uniunea respectiva nu a cercetat detaliile de eligibilitate si se bazeaza pe o comunicare informala de la WR or RE.

  Jucatorul va fi si el sanctionat daca nu a dezvaluit aceste detalii despre ‘capture’ status la momentul in care a decis sa reprezinte o alta rugby union (pentru Fakaosilea aceasta a fost anul trecut cind si-a facut debutul in echipa noastra nationala)

  Nu putem decit sa asteptam…si sa speram!..:)

 18. francisco 14 iulie 2018 at 18:06

  Muy buen articulo, ha determinado usted… todas las controversias de ese partido:
  – en primer lugar, fue un error designar un arbitro rumano para pitar ese partido
  – en segundo lugar, España no jugo bien ese partido
  – en tercer lugar, la decision de World Rugby de dejar fuera a ambos equipos, es una decision salomonica fuera de cualquier ejercicio de justicia
  Saludos

Leave A Response