Tuesday 22nd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

INTERVIU | Antrenorul Romaniei U20, Fergus Pringle: “Este un grup cu multa personalitate, un grup care lupta pana la finalul meciului”

7 aprilie 2018 NATIONALA

Nationala de U20 a Romaniei va debuta duminica, 8 aprilie, la Campionatul European ce are loc la Coimbra (Portugalia). In prima partida a competitiei, programata la ora 12:45 (ora Romaniei), Stejareii vor intalni Olanda. Antrenorul Romaniei U20, scotianul Fergus Pringle, a vorbit despre aceasta competitie si echipa pe care o pregateste.

Cum este echipa?
Baietii sunt ok, ne-am pregatit bine, stim ca vom avea adversari puternici, asa ca pentru noi e important sa ne concentram pe ce avem noi de facut, sa ne pregatim cat putem de bine. Au fost stagii bune de pregatire in care am lucrat mult apararea si organizarea jocului, exista un progres evident, ramane sa vedem cum vor pune aceste lucruri in teren.

Ce obiective aveti pentru aceasta competitie?
La Campionatul European dorim sa castigam meciurile pe care le jucam, este obiectivul pentru care fiecare jucator se antreneaza. Dincolo insa de acest lucru este important sa dam jucatorilor sansa de a se dezvolta, de a creste, de a aduna experienta la o competitie de nivel international, o competitie care se joaca dupa un program in care va conta foarte mult felul in care jucatorii se vor adapta si se vor recupera. Ne-am antrenat foarte bine, baietii au dat totul in acest ultim cantonament inainte de plecarea in Portugalia, ceea ce ma face optimist in ce priveste evolutia lor acolo. Vom lua meci cu meci, astfel incat in acest moment cel mai important pentru noi este prima partida, cea cu Olanda. Victoria in acest meci este primul obiectiv. Este important ca jucatorii sa se intoarca cu lucruri pozitive de la aceasta competitie, lucruri care sa ii ajute sa evolueze si sa progreseze.

Au existat progrese la nivelul jocului dupa cele doua meciuri de pregatire cu Scotia si Franta?
A fost o experienta foarte buna pentru jucatori. Cred ca meciul cu Franta a fost cel mai solicitant pentru ca am revenit din cantonamentul facut in Scotia, a fost un drum lung, a trebuit sa ne adaptam la conditiile de aici, antrenamentele au fost mai usoare in acea saptamana. Insa avem nevoie de astfel de situatii, trebuie sa fim pusi in diferite contexte, sa fim nevoiti sa ne adaptam, sa invatam sa facem asta. In competitiile internationale, echipele au aceasta capacitate de a se acomoda rapid, de a adapta la ceea ce intalnesc. Ambele meciuri ne-au ajutat foarte mult. Am facut analiza video a meciului cu Franta si stim ca sunt lucruri pe care am fi putut sa le facem mult mai bine, dar asa cum am spus, tot ceea ce facem acum este prins intr-un proces in care jucatorii invata anumite lucruri, invata sa gestioneze situatii in teren si in afara acestuia. Este o etapa importanta pentru fiecare jucator, iar faptul ca au in fata echipe puternice, nu poate fi decat o motivare suplimentara pentru ei.

Care este punctul forte al echipei?
Sa fiu sincer, este un grup cu multa personalitate. Este un grup care intotdeauna  lupta pana la finalul jocului, iar ca antrenor, nu poti sa iti doresti mai mult de la jucatori. I-am vazut luptand incredibil, agatandu-se de fiecare balon, jucand unul pentru altul, iar acest lucru m-a impresionat. In meciul cu Franta am luat patru eseuri in prima repriza si nu am reusit sa marcam, iar in cea de-a doua ei au marcat trei eseuri si noi unul, insa baietii au revenit foarte bine in joc, au luptat si au reusit sa marcheze.

Ce ai reusit sa schimbi in jocul echipei?
Cred ca mai important este ca schimbarea sa fie in fiecare jucator, sa evolueze, sa creasca, sa aiba mai multa incredere in el. Sa nu uitam ca acesti jucatori sunt intr-un proces de formare, sunt multe lucruri pe care trebuie sa le invete din mers, lucruri pe care trebuie sa le asimileze cat mai repede si sa le puna in practica pe teren. Pentru mine o mare multumire este ca atunci cand am venit aici erau 30 de jucatori, fiecare evolua pentru el, incerca sa faca lucrurile pe cont propriu, acum sunt un grup, o echipa. Este aspectul sub care jocul are cel mai mult de castigat pentru ca numai jucand pentru celalalt, pentru echipa, poti avea rezultate. Un progres mare este si la nivelul apararii, parte pe care am insistat mult in toate stagiile.

 

2,549 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response