Monday 09th December 2019,
Federatia Romana de Rugby

4 mai 1924: Romania juca primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris

4 mai 2018 NATIONALA

In urma cu 94 de ani, exact pe 4 mai, Romania disputa primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris, competitie la finalul careia avea sa aduca prima medalie olimpica pentru sportul romanesc. Romania a jucat primul meci cu Franta, pierdut cu 59-3, apoi,  in cel de-al doilea meci, a fost invinsa de Statele Unite ale Americii, cu 37-0, echipa care avea sa si castige titlul olimpic. Desi a pierdut ambele meciuri, Romania avea sa cucereasca atunci medalia de bronz.

Jocurile Olimpice de la Paris au reprezentat a doua competitie internationala de rugby la care Romania a fost invitata sa participe. Dincolo de experienta sportiva, participarea la turneu a constituit o adevarata aventura pentru toti membrii echipei.

Desi toata lumea se astepta ca oficialitatile sa ajute la deplasarea delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice de la Paris, cu cateva zile inainte de plecare rugbystii au fost anuntati ca vor beneficia doar de un mic sprijin financiar. Ministerul de Finante, condus de Vintila Bratianu, a aprobat doar o cincime din suma solicitata de catre Comitetul Olimpic Roman pentru echipa de rugby, numai 300.000 lei. Astfel, pentru rugby s-a organizat o campanie publica de strangere de fonduri. Personalitati ale vietii sociale, studenti, scolari, profesori, cluburi, alaturi de jucatorii insisi care reprezentau Romania au contribuit la adunarea sumei necesare deplasarii.

Nationala a plecat spre Paris cu trenul, la clasa a treia, ajungand la destinatie dupa patru zile. Fostul jucator Sterian Soare relata ca au mers la clasa a treia pana in Italia, apoi in picioare, pe culoare, alaturi de o multime de emigranti. Calatoria a urmat traseul Bucuresti – Carpinis – Zagreb – Triest- Milano- Torino- Modena – Nisa – Paris. Jucatorii au avut noroc, CFR-ul acordand o scutire de 75% la transportul pe teritoriul tarii. Un ajutor nesperat a venit de la Brunelli, presedintele Romcomit, care a aranjat o scutire de 50% pe caile ferate italiene. Ambasadele Iugoslaviei si Frantei au oferit scutiri la taxele pentru vize.

Romanii au ajuns la Paris cu doua zile inainte de meci si au fost primiti la gara de doi oficiali din partea Comitetului Olimpic Francez si condusi la sediul acestuia pentru o receptie. Delegatia s-a cazat in Satul Olimpic, iar a doua zi jucatorii au facut o pregatire pe un teren din marginea Parisului.

4 mai, Franta – Romania: 59-3
Stadion: Olimpic Yves du Manoir (Colombes)
Spectatori: 15.000
A inscris: Florian Tudor 3p (eseu)

Romania: Dumitru Armasel (Stadiul Roman), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc) – Tudor Marian (Tennis Club Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc) – Iosif Nemes (Stadiul Roman), Sterian Soare, Mihai Vardala (Stadiul Roman) – Atanase Tanasescu (Tenis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman) – Paul Vidrascu (Tenis Club Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman) (C), Gheorghe Bentia (Stadiul Roman) – Florian Tudor

11 mai, SUA – Romania: 37-0
Stadion: Olimpic Yves du Manoir (Colombes)
Romania: Dumitru Armasel (Stadiul Roman), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc) – Tudor Marian (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman) – Iosif Nemes (Stadiul Roman), Sterian Soare, Mihai Vardala (Stadiul Roman) – Atanase Tanasescu (Tenis Club Roman), Puia Volvoreanu – Paul Vidrascu (Tenis Club Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman) (C), Gheorghe Bentia (Stadiul Roman) – Florian Tudor

 


Medalia de bronz cucerita de Romania la Jocurile Olimpice de la Paris poate fi vazuta la Muzeul Sportului din Bucuresti.

*
Surse: Incercare enciclopedica a rugbyului romanesc de Constantin Zamfir (Editura FEST, 2014)
Enciclopedia Educatiei Fizice si Sportului din Romania editia a II-a, volumul II, Bucuresti (Maiastra, 2015)
 

3,073 total views, 6 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

  1. Nick 4 mai 2018 at 23:18

    Cat de bogata este istoria rugbyului romanesc.

    Minunat!

    De aceste detalii foarte, chiar deloc, putin se stia.

    Enjoy Rugby!

Leave A Response