Monday 21st May 2018,
Federatia Romana de Rugby

Federatia Romana de Rugby va contesta decizia de depunctare a echipei nationale de rugby a Romaniei emisa de Comisia de Solutionare a Disputelor

15 mai 2018 NATIONALA

Federatia Romana de Rugby va contesta decizia de depunctare a echipei nationale de rugby a Romaniei emisa de Comisia de Soluționare a Disputelor, care afecteaza clasamentul turneului de calificare pentru Cupa Mondială din Japonia.

World Rugby a dat publicitatii astazi deciziile Comisiei de Soluționare a Disputelor desemnate de forul mondial sa evalueze problemele aparute legate de calificarea la Cupa Mondiala de Rugby 2019. Astfel, in ceea ce priveste problemele de eligibilitate, Romania (un jucator), Spania (doi jucatori) si Belgia (cinci jucatori) au fost considerate vinovate intrucat au folosit jucatori neeligibili si penalizate cu retragerea a cate cinci puncte pentru fiecare meci in care au fost folositi jucatorii, la care se adauga sanctiuni financiare, suspendate pe o perioada de 5 ani. S-a hotarat de asemenea ca rezultatul meciului dintre Belgia si Spania sa ramana neschimbat.

Federatia Romana de Rugby nu este de acord cu decizia Comisiei de Soluționare a Disputelor, ce stipuleaza aplicarea unor depunctari identice pentru toate tarile care au folosit sportivi neeligibili, indiferent de demersurile facute sau de absenta lor.

Pentru a putea evalua situatia, iata faptele in ordinea lor cronologica.

Federatia Romana de Rugby a transmis catre World Rugby mai multe documente scanate in vederea clarificarii eligibilitatii unor jucatori straini (anul 2015). Aceste demersuri au primit drept raspuns recomandarea unui reprezentant World Rugby de a trimite strict documentatia pentru cazurile unde exista neclaritati, in toate celelalte implicarea World Rugby nefiind necesara.

In vederea verificarii situatiei unor jucatori, federatia transmite un e-mail catre adresele de contact ale federatiilor lor de origine, Tonga si Fiji, corespondenta cu Tonga ramanand fara raspuns. (Fiji raspunde e-mailului transmis, clarificand indisponibilitatea jucatorului de care FRR era interesata, fiind abandonat procesul de eligibilizare a lui Eseria Vueti).

Avand in vedere lipsa de reactie a Federatiei din Tonga, se apeleaza la World Rugby pentru a se obtine o adresa care sa faciliteze comunicarea.

World Rugby indica adresa de e-mail presedintelui Fe’ao Vunipola, caruia Federatia Romana de Rugby i se adreseaza pentru a determina daca, din punct de vedere al statisticii competitiilor, jucatorul Sione Faka’osilea este eligibil.

Presedintele Federatiei de Rugby din Tonga confirma ca jucatorul este eligibil sa joace pentru Romania.

Sportivul semneaza un formular World Rugby in care declara pe proprie raspundere ca nu a jucat pentru reprezentativele nationale ale tarii de origine si da o declaratie in care stipuleaza ca nu a fost anuntat oficial de capturarea sa de catre federatia din Tonga prin semnarea unui document in acest sens.

Ca urmare a cumularii celor de mai sus cu principiul rezidentei de minimum 36luni (cu o pauza de mai putin de 2 luni/an) stipulat in Regulation 8 a World Rugby, jucatorul este considerat eligibil si folosit in partidele disputate de echipa nationala de seniori.

La incheierea Rugby Europe Championship 2017/2018 federatiile de rugby din Rusia si Spania reclama la Rugby Europe si World Rugby folosirea de catre Romania a jucatorului Sione Faka’osilea, considerat neeligibil.

Ca urmare a acestei sesizari, Rugby Europe si World Rugby cer detalii privind eligibilitatea tuturor jucatorilor straini folositi in editia 2017/2018 a Rugby Europe Championship.

Federatia Romana de Rugby pune la dispozitie toate documentele solicitate de cele doua foruri.

Forul mondial numeste o Comisie de Soluționare a Disputelor pentru analiza intregii situatii, comisia solicitand o serie de documente si argumente suplimentare, pe langa cele transmise anterior, toate fiind trimise de catre Federatia Romana de Rugby in termenul specificat.

FRR se inscrie la sesiunea de audieri a Comisiei de Soluționare a Disputelor, cautand un avocat cu expertiza pe legislatie sportiva, care sa reprezinte interesele rugbyului romanesc in contextul acestei intalniri.

Pe 10 mai 2018, la Londra, Alin Petrache, Presedintele FRR, Bogdan Muntean, Managerul de Inalta Performanta si Dan Cristea, Managing Associate in Cabinetul de Avocatura „Tuca, Zbarcea si Asociatii” sunt prezenti la audierile Comisiei de Soluționare a Disputelor, punctand demersurile procedurale ale federatiei in vederea clarificarii situatiei sportivului Sione Faka’osilea.

Comisia de Soluționare a Disputelor decide astazi, 15 mai 2018, ca cele 3 tari care au folosit jucatori neeligibili, Belgia, Spania si Romania, sa fie sanctionate cu aceeasi masura de depunctare – minus 5 puncte pentru fiecare partida in care s-au folosit jucatorii neeligibili – indiferent de numarul jucatorilor folositi si de absenta sau prezenta unor circumstante atenuante.

Federatia Romana de Rugby a urmarit intocmai procedura de verificare a eligibilitatii, asa cum este ea stipulata in Regulation 8 a World Rugby, pentru toti jucatorii straini care ar fi putut fi eligibili pentru echipa nationala, respectand situatiile particulare ale fiecarui sportiv si renuntand la demersurile sale acolo unde criteriile nu erau indeplinite. Am prezentat dovezi privindu-l pe Sione Faka’osilea, dovezi care confirma ca federatia noastra s-a adresat cu buna credinta tuturor celor implicati, astfel incat, considerand informatiile primite drept corecte, a decis folosirea sportivului. Toate celelalte federatii judecate in acest proces, cea belgiana si cea spaniola, nu au specificat sa fi facut aceste demersuri de verificare, primind insa astazi aceeasi sanctiune ca si Romania. Mai mult decat atat, nu exista nicio diferentiere in ceea ce priveste o directa proportionalitate intre numarul de jucatori neeligibili folositi si numarul de puncte scazute, ceea ce reafirma liniaritatea deciziei, in ciuda circumstantelor particulare care ar fi trebuit luate in considerare.

Federatia Romana de Rugby nu poate accepta o decizie in care echipele care incalca regulamentele cu buna stiinta sau din ignoranta sunt tratate identic cu cele care respecta toti pasii procedurali indicati, mai ales in contextul in care aceasta hotarare neaga un drept competitional castigat pe teren de jucatorii echipei nationale, construit cu migala si efort in ani de zile. Seria de participari neintrerupte la Cupa Mondiala de Rugby nu trebuie sa fie incheiata de o atare decizie. Comisia de Solutionare a Disputelor a constatat lipsa unei baze de date publice autorizate in care sa se faca verificarile necesare, evaluand demersurile consecvente ale Federatiei Romane de Rugby drept similare lipsei unor investigatii si a unor inscrisuri obligatorii, constatate in cazul celorlalte 2 federatii sanctionate identic cu Romania.

FRR va contesta aceasta decizie la Comisia de Apel a World Rugby, luptand cu toate mijloacele si instrumentele disponibile pentru interesele rugbyului romanesc. Folosirea unui jucator neeligibil intr-un meci atrage automat sanctiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sancțiunea depunctarii, trebuie sa fie identificate circumstante agravante in modul in care federatia gestioneaza procesul de verificare a eligibilitatii. Federatia Romana de Rugby considera ca intreaga sa conduita dovedeste existenta unor circumstante atenuante evidente, baza pe care isi va formula apelul impotriva deciziei Comisiei de Solutionare a Disputelor.

Sprijinul vostru, al celor care indragiti acest sport si solidaritatea ca valoare activa a sa, sunt esentiale in sustinerea cauzei noastre si a circumstantelor exceptionale care trebuie luate in calcul in evaluarea situatiei eligibilitatii sportivului Sione Faka’osilea si in decizia de sanctionare. Daca precizarile referitoare la aspectele financiare ale acestei decizii ni le asumam complet, depunctarea, asa cum a fost ea indicata, fara a se tine cont de specificitatea cazului Romaniei, va fi combatuta din respect pentru toti cei care sunt afectati de aceasta hotarare, cat si pentru toti cei care imbratiseaza rugbyul si valorile sale.

16,626 total views, no views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

57 Comments

 1. adrian 17 mai 2018 at 19:32

  Ursu, spaniolii nu au echipa in momentul de fata. Peste 2-3 ani echipa lor formata din noua generatie de jucatori va fi alta mancare de peste. Crede-ma rugbyul in Spania este in crestere, si-au ampliat foarte mult baza de selectie iar rezultatele se vor vedea in curand. Ma doare sa spun asta dar, cred ca peste 2-3 ani nu vom mai avea nici o sansa in fata lor daca nu vom face schimbari importante in organizarea rugbylui romanesc si, mai ales, daca nu-l vom face mai popular. E drept, la capitolul pachet de inaintare vom continua sa dominam insa asa cum am vazut in meciurile recente U20, un pachet de inaintare care nu placheaza, indisciplinat, lent dezorganizat, depasit in viteza foarte foarte usor.Doar cu atat nu vad un viitor bun. E posibil ca descalificarea asta de la mondialul din Japonia sa fie sansa noastra de a ne reforma rugbyul. O conducere noua, cu o viziune noua, incet incet ar putea sa relanseze rugbyul nostru. Este, poate ultima sansa. Si cred ca „noi cei care comentam” am putea sa ajutam mai mult decat criticam, fie ea si critica pozitiva. Activismul si voluntariatul fie si in doze ridicole, pot face lucruri mari pe termen lung. Daca vreti vorbim si despre asta. Oricum, noua conducere a federatiei ar fi probabil foarte fericita sa stie ca se bucura de sprijin si din partea iubitorilor de rugby nu doar a politicienilor. In plus, iubirea de politician stim cum si unde se termina.

 2. Radu 17 mai 2018 at 19:54

  @dan
  Mulțumesc pentru răspuns.

 3. CARLOS 17 mai 2018 at 20:05

  Adrian, sunt spaniol si aveti dreptate 100%

 4. dan 17 mai 2018 at 20:19

  @ Ursu

  Ursule n-am sa intru in polemica cu tine… doar am spus un punct de vedere… daca esti de accord sau nu, pentru mine e totuna, amice!..

  Da-te cu capul de pereti, daca-ti face mai bine!!…;)

  Ma refeream la chestia ca ai nevoie de 10ani sa creezi un jucator de rugby…iar dupa aceea ce ii oferi?
  Am zis reconstructie de la baza’, si nu ‘de baza’….ai nevoie de suport comercial acum (sau terminat banii de la WR, nu mai suntem pe lista!) , o structura interna care sa descopere noi talente si sa dezvolte jocul in territory (dupa cele peste 30 de postari in ultimele 6 saptamini pe FRR site, se pare ca se incearca ceva), un plan in care exista un viitor pentru jucatorul de rugby care nu atinge ‘top level’ dar ramine in system pentru generatiile urmatoare, etc…. La asta ma refeream eu. ( exista programe gata facute si experimentation in irlanda si scotia de prin ani ‘90)…

  Si da, poate jucatori ca van Herdeen merita sa joace la nationala…iar cei tineri ar invata de la cei ca el.

  Dupa generatia actuala e un vid de 5-6ani… In acest vid generational suntem fara bani iar strategia FRR are nevoie evidenta de o come rectie …de aici e usor de cazut…. in acelasi fel cum a cazut jocul de handball in ani 80…
  Nu compara Russia cu noi, daca e nevoie Putin va arunca milioane pe un sport care-i va reprezenta la RWC19… e de vazut aici!!..
  In Spania numarul jucatorilor locali si a echipelor create s-a triplat in ultimii 3-4 ani… vezi tu la noi aceeasi traiectorie?!…

  Ma opresc aici… si te las pe tine… ca de pare ca esti mai tare…

 5. ursu 18 mai 2018 at 0:14

  Toata porcaria vine de la infrangerea din Germania de acum un an .
  Cu punctele pierdute acolo ne-am fi calificat chiar pierzand in fata arbitrului francez ostil si a compatriotilor lui care formeaza asa zisa echipa de rugby a Spaniei .
  Cum de au putut fi atat de nuli incat sa piarda cu Germania ?
  N-am fi avut isteria tiganeasca a federatiei spaniole nici pe Falconetti Pichot si altii de teapa lui care sa ne condamne inainte de a-si bea cafeaua la meciul Spania Belgia , Spania fiind eliminata din circuit .
  Nu uitati ca isteria spaniola a fost coordonata de la nivel de Stat , Regele Felipe asistand la meciul lor cu Germania iar metodele puse in practica – filme de la meciuri de tineret de acum un an cu Iordachescu , activarea unor retele de influenta la bossi ca Woodward sau Midi Olympique sau Equipe , din arsenalul unor servicii de informatii care depasesc posibilitatile modestei federatii de rugby spaniole .
  Felul in care sefii FRR au gestionat scandalul provocat de francezii Spaniei a fost – este minabil – tacere de copil handicapat , inactiune , indepartarea lui Iordachescu de la meciul de cupa europeana – ceea ce nu facea decat sa intareasca ideea ca ar fi vinovat , imposibilitatea de a spune clar – unde , in ce faza Iordachescu a viciat rezultatul ? cum nu vedeti ca Spania a jucat prost si Belgia bine ?

 6. Crisan 20 mai 2018 at 0:34

  @ursu

  Nu cred ca de acolo vine toata porcaria. Rusii oricum ne-ar fi facut plangere … de asta au si asteptat pana la sfarsitul calificarilor sa scoata informatia. Daca se calificau nu aveau nevoie de ea. Dar asa, au maximizat oportunitatea, ca daca reclamau mai devreme ni se deduceau mai putine puncte.

  Cred ca devine tot mai clar ca rugby-ul nu e nici pe departe sportul ala pur la care visam noi cativa suporteri. Si asta nu doar in SuperLiga sau in REC, ci si la World Rugby.

  La REC s-a vazut in arbitraje, in management (faptul ca nu au schimbat arbitrii Belgia – Spania), in comunicare (foarte putina si la intervale mari), si in faptul ca nu se doreste arbitru video (pana si SuperLiga noastra are arbitru video). Ar putea pur si simplu impune arbitrul video si ar aloca o suma de bani pentru camere, daca asta e problema. Dar e mai usor cu ciupeala, asa ca s-au format tot felul de mici mafii care trag pe unde pot. E dezamagitor si dezgustator.

  In plus, cum bine zicea cineva tot pe aici, cum e posibil sa joci 2-3 ani cu un jucator care nu e eligibil fara ca nimeni sa observe?! Asta e o eroare grava si oricat ar scrie in regulament ca federatiile respective sunt datoare sa efectueze toate demersurile pentru a afla adevarul, e de neimaginat ca un for european, respectiv mondial nu isi impun singure regulamentul. Daca Noua Zeelanda ar fi folosit un jucator neeligibil si se descoperea asta dupa ce a castigat campionatul mondial, ce faceau? Se rejuca totul? Sau dadeau cupa tuturor echipelor ce au jucat contra NZ, dar numai in meciurile in care au folosit jucatorul-problema?

  Imi place sa ma uit la jocul de rugby, dar cu cat aflu mai multe despre ce se ascunde in spate, cu atat ma simt mai putin atasat de sportul asta.

  Acum ii inteleg si pe englezi de ce nu au vrut sa existe o cupa mondiala la rugby. Cu mai mare popularizare au venit mai multi bani, cu mai multi bani mai multa coruptie si tot asa s-a pierdut rugbyul partea de „joc” si a devenit o afacere. Va veni dopajul (daca nu e deja – aham, nu am scris Spania), pariurile, aranjatul meciurilor cu jucatorii. Cunoastem povestea de la fotbal.

  Si daca tot m-am incins scriind despre World Rugby, sunt eu singurul pentru care nu are niciun sens sa pui in vanzare biletele la cupa mondiala INAINTE de a stii cine s-a calificat? Pana si tragerea la sorti mi s-a parut absurda … cred ca mai mult de un sfert din numele tarilor nu se cunosteau dar erau grupele deja facute.

 7. Radu 20 mai 2018 at 23:16

  @Crisan

  Legat de dopaj, tare mi-e teamă să nu fie deja de actualitate problema…

Leave A Response