Monday 18th June 2018,
Federatia Romana de Rugby

Federatia Romana de Rugby, dezamagita si surprinsa de mentinerea sanctiunii de depunctare a echipei nationale, cu 2 voturi pentru si 1 impotriva

6 iunie 2018 NATIONALA

Federatia Romana de Rugby are drept misiune apararea intereselor sportului cu balonul oval. Situatia creata in jurul folosirii jucatorului Sione Faka’osilea, subiect al unei analize dedicate, initiate de World Rugby si in privinta careia au decis doua comitete independente, unul de Litigii si unul de Apel, nu are precedent in rugby prin insasi actiunile initiate de federatia noastra. Aceste actiuni, considerate de experti juridici drept circumstante atenuante, au determinat institutia noastra sa faca apel la decizia Comitetului de Litigii, decizie care impunea depunctarea pentru fiecare meci in care jucatorul neeligibil a fost folosit.

Apararea noastra s-a bazat, ca si in cazul primei evaluari, pe buna credinta a federatiei noastre si pe demersurile procedurale urmarite cu strictete in vederea eligibilizarii – consulatarea federatiei din tara de origine in privinta eligibilitatii jucatorului, obtinerea unei declaratii pe proprie raspundere de la acesta cum ca nu a evoluat pentru reprezentative nationale, totul cu respectarea criteriului de rezidenta.

In plus fata de corespondenta cu federatia din Tonga, in care se precizeaza clar ca jucatorul este eligibil, Federatia Romana de Rugby a prezentat in aceasta etapa si scrisoarea primita recent din partea Comitetului Olimpic din Tonga, care precizeaza ca raspunsul federatiei lor, care a generat utilizarea unui jucator neeligibil, s-a datorat unei erori umane regretabile.

Federatia Romana de Rugby a luat act cu surprindere de Decizia pronuntata in 5 iunie 2018 de Comisia de Apel desemnata de World Rugby, prin care, in majoritate de voturi, Romaniei i-a fost mentinuta sanctiunea depunctarii cu 5 puncte pentru toate meciurile din preliminarii in care l-a folosit pe jucatorul Sione Faka’osilea. Conform deciziei, in opinie separata, un judecator ar fi optat pentru suspendarea pe jumatate a sanctiunii depunctarii, ceea ce ar fi dus la calificarea selectionatei Romaniei la barajul de participare pentru Cupa Mondiala.

In fata Comisiei de Apel, Federatia Romana a fost reprezentata de societatea de avocatura “Tuca Zbarcea & Asociatii”, avocat pledant Dan Cristea, si de societatea Freshfields Bruckhaus Deringer, avocat pledant Rhodri Thomas.
Acestia au aratat ca, spre deosebire de situatiile nationalelor Spaniei si Belgiei, care au folosit multipli jucatori pentru care nu detineau nici macar declaratii de eligibilitate asumate de acestia, Romania a indeplinit toti pasii posibili pentru a verifica situatia jucatorului Sione Faka’osilea:
A primit o declaratie pe proprie raspundere din partea jucatorului prin care acesta confirma ca nu a jucat vreun meci pentru nationala Tonga.
A primit o declaratie in acelasi sens din partea Federatiei de Rugby din Tonga, prin care se confirma ca jucatorul “e eligibil pentru Romania asa cum s-a solicitat”.

Suplimentar, desi o astfel de cerinta nu este prevazuta in vreun regulament sportiv, a consultat toate bazele de date publice pe care le-a putut identifica ca avand liste de meciuri internationale. Aceste baze de date nu indicau existenta vreunui meci a lui Sione Faka’osilea in competitia Gold Cup pentru nationala statului Tonga. In acest sens, Romania a mai depus un extras de pe site-ul World Rugby privind aceasta competitie, precum si primele pagini ale unei investigari Google care dovedeau, contrar celor sustinute de World Rugby, inexistenta oricarei informatii relevante „la o simpla cautare” pe acest motor.

Abia la momentul finalizarii turneului de calificare, la data primirii unei reclamatii din partea Federatiei Ruse de Rugby, World Rugby a prezentat existenta unei baze de date interne, in care jucatorul Sione Faka’osilea aparea ca participand la un turneu de rugby in 7 pentru Tonga in octombrie 2013. World Rugby nu a dorit sa faca aceasta baza de date publica, ea neputand fi consultata de catre federatia noastra la momentul recrutarii jucatorului din Tonga.

Avand in vedere imprejurarile aratate mai sus, Federatia Romana de Rugby considera ca a intreprins cu buna-credinta toate demersurile posibile in procedura de declarare drept eligibil a jucatorului Sione Faka’osilea.

Folosirea unui jucator neeligibil intr-un meci oficial atrage automat sanctiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sanctiunea depunctarii, circumstante agravante trebuie sa fie identificate in comportamentul federatiei.

Federatia Romana de Rugby a aratat in fata Comisiei de Apel ca intreaga sa conduita dovedeste existenta unor circumstante atenuante evidente, fiind manifest disproportionat a se dispune o sanctiune identica cu cea aplicata unor federatii care au folosit mai multi jucatori pentru care nu au intreprins niciun fel de verificari ale eligibilitatii (cazul Belgiei si Spaniei, precum si al precedentelor citate de World Rugby –Tahiti Rugby Union, 21.03.2018, Japan Rugby Football Union and Marsh, 29.06.2008). La fel, Federatia Romana de Rugby a aratat ca exista o serie de precedente in care federatii nationale care au intreprins un sistem de verificari mult mai redus decat cel propriu au beneficiat de aplicarea de circumstante atenuante – Lithuanian Rugby Federation and Mantvydas Tveraga, 8.12.2017, Niue Rugby Union, 25.07.2014, British Virgin Islands, 13.02.2014).

Mai mult, in fata Comisiei de Apel, Federatia Romana de Rugby a depus o adresa semnata la 28 mai 2018 de catre Presedintele Comitetului Olimpic din Tonga, Lord Tupou, prin care acesta isi asuma existenta unei “erori umane” din partea Federatiei din Tonga. Acest act dovedeste pe cont propriu absenta oricarei culpe a Federatiei Romane de Rugby in verificarea eligibilitatii jucatorului in cauza.

Dezlegarea data de Comisia de Apel nu a luat in considerare aceasta intreaga probatiune. In consecinta, Federatia Romana de Rugby isi exprima surprinderea si dezamagirea fata de rationamentul majoritar, care a facut posibila aplicarea unei masuri atat de drastice, cata vreme este demonstrat ca folosirea jucatorului Sione Faka’Osilea a fost rezultatul unor declaratii cu caracter eronat asumate de jucator si Federatia din Tonga, in ciuda tuturor confirmărilor solicitate de forul roman.

„Nu reusesc sa gasesc cuvintele potrivite pentru a exprima toate emotiile care insotesc aceasta decizie, emotii ale tuturor celor care au pus suflet in acest sport in general, dar mai ales in aceasta perioada. Rugbyul romanesc nu trebuie sa se lase doborat. Pierdem acum o buna parte din ceea ce am reusit sa construim cu munca multa, pe teren si in afara lui. Pierdem pentru ca sunt ignorate toate demersurile pe care le-am intreprins oficial, in conformitate cu regulamentele in vigoare. Nu suntem privati doar de participarea la Cupa Mondiala, participare pe care Stejarii o meritau, ne pierdem increderea ca se face o diferenta intre cei care respecta regulile si cei carora nu le pasa de ele, intre cei corecti, de buna credinta si cei care incearca sa gaseasca scuze si portite, ne pierdem increderea ca impartasim aceleasi valori fundamentale, noi, toti cei implicati in acest sport. Stiu ca vom gasi resorturile necesare pentru a ne ridica dupa aceasta lovitura, aceste resorturi sunt fix oamenii care nu ne-au parasit niciodata, fosti si actuali jucatori si antrenori, parteneri, suporteri, jurnalisti, cei care stiu ca rugbyul inseamna mai mult decat decizii arbitrare. Avem nevoie de voi toti pentru a demonstra ca nu ne poate invinge nimeni si nimic, atata timp cat suntem o echipa.” (Alin Petrache, presedintele FRR)

 

 

 

8,876 total views, no views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

71 Comments

 1. frankie 8 iunie 2018 at 22:32

  Cred ca e cea mai mare groapa in care a cazut Rugby-ul Romanesc.
  Ma uitam la statistici si Belgia pirdea cu Croatia in 2002. S-au organizat si au progresat.
  Ne trebuie doar integritate si oameni competenti nu amatori de Google.
  Cred ca cel mai greu va fi sa atragem un antrenor cit de cit competent si modern. Poate ne ajuta Timisoara cu Chester Williams.

 2. Razvan 9 iunie 2018 at 15:39

  Tot nu am inteles cine isi asuma aceasta imensa rusine!

 3. dan 9 iunie 2018 at 21:36

  Acum iti dai seama de monumentala ‘eroare’ (ca sa fiu cit de cit politicos..) a FRR si cit de jos am coborit pe lista tuturor…

  Toate echipele care inseamna ceva in sportul asta sunt prinse in meciuri test in luna Iunie…Tier 1 joaca intre ele, Georgia se bate sa cistige Pacific Nations Cup cu Fiji-Samoa-Tonga; Canada-USA-Rusia test games in North America, Uruguay si a doua echipa a Argentinei si Italiei in South America…Echipele de juniori ale acestora joaca turnee puternice pentru ca viitorul sa fie clar.
  La noi s-au prins 2 meciuri cu England Counties pentru o echipa a doua injghebata la repezeala, cu o echipa nationala total dezmembrata, cine stie cine va veni sa joace un meci de baraj ca sa nu cadem in ‘irelevanta’…o federatie care tace, tace..si asteapta ca timpul sa-i repare toate greselile…sau poate succesul de ‘sevens’ in Europe Trophy series va fi.. ‘their repentance’ (pocairea lor)…!

 4. Geo 9 iunie 2018 at 23:08

  @dan „Succesul la sevens”…..sper ca esti ironic, …….am batut pe cipru si israel, si cu jumatate de echipa de alta nationalitate decat cea romana.Se pare ca punctul ZERO nu a fost atins. Ce mai trebuie ca sa inceapa revolutia la FRR?
  In alta ordine de idei daca se face petitie pentru cererea demisiei petrache&co semnez primul.

 5. dan 9 iunie 2018 at 23:46

  @Geo..:)..ironia…e tot ce a mai ramas, ca demisie nu pare ca va fi….asociatiile din teritoriu sunt toate la mina lor…
  AP ii strange de ‘fudulii’ cu aminintarea ca nu le da nici un ban…asa ca slabe sperante…

  Cu siguranta dupa incheierea acestui cliclu competitional si Murariu va fi trimis pe linie moarta la RE…

  Poate o pozitie a echipei cu Burcea, Surugiu, Lazar, Calafeteanu, Radoi, van Heerden.. nu neaparat individual, dar cel putin o pozitia a capitanului, care sa fie sustinuta de echipa.
  Singura pozitie ar fi sa nu raspunda la urmatoarea convocare daca aceeasi echipa de conducere va fi la inceputul noului an competitional…Trebuie sa raminem in Championship altfel va dura 10 sa ne revenim.

 6. Alomat 11 iunie 2018 at 12:18

  Petrache, ai urcat treptele astea nu pentru ca oi fi vreun bun manager, conducator, cum probabil ca te inchipui, ci pentru ca esti sustinut din spate de taticu’ si de PSD. Altfel nu ajungeai tu nici la COSR (chiar crezi ca meritai 100 de voturi mai mult decat Bellu?) nici la CSM (impins in fata de Firea), nici la FRR. Ai invatat sa vorbesti fonfanit si defapt sa nu spui nimic de la alt tatic, Morariu, care avea datorii morale la taticul tau. Te-ai facut de cacao peste tot, si la COSR si la CSM si la FRR. Acum, dupa ce ai dus rugbyul romanesc in groapa, fa macar un bine in cariera ta de „mare manager” si iesi mai repede pe usa din spate a acestui sport. Oricine vine in locul tau nu poate face mai mult rau acestui sport.
  „Cum nu vii tu Tepes doamne…”

 7. Eu 11 iunie 2018 at 22:53

  Hai Petrache, doar nu vrei sa ajungi huiduit pe stadioane.

  Domnii Howells si Mofat si-au dat demisia pentru mult mai putin de atat. Tu si ceilalti impingatori de hartii ati lasat echipa asta frumoasa afara de la mondial, trebuie sa faceti loc altora.

 8. Alex 12 iunie 2018 at 9:26

  De ce nu spune nimeni din cadrul federatiei ca in urma depunctarilor aplicate de Rugby Europe vom juca barajul cu Portugalia pt mentinerea in Championship?? In cazul in care pierdem vom fi retrogradati…noi nici macar nu avem selectioner…..cine pregateste meciurile?

  @Dan motivul pt care noi nu avem meciuri test este cel enumerat de mine mai sus, dar FRR tace si merge pe burta, nu vor sa recunoasca faptul ca putem ajunge in esalonul 3 valoric.

 9. dan 12 iunie 2018 at 9:44

  @Alex… asa e…din momentul depunctarilor era clar ca terminam pe ultimul loc si jucam la baraj…
  Singurul motiv care-l vad pentru lipsa de comunicare ar fi demisia … sa lase subiectul pentru cei ce vor veni .

 10. dan 12 iunie 2018 at 10:27

  Tare mi-e ca meciul cu Portugalia va fi cu cei convocati la Romania A de saptamina trecuta…
  Probabil s-a rupt increderea dintre echipa mare si FRR iar in lipsa de altceva, T Lievremont va conduce acest meci….
  Daca se cistiga, raminem in Championship cu el, daca pierdem coborim un nivel, ne orientam spre o echipa locala si incepem reconstructia cu ce avem.
  Dar sa speram ca SuperLiga ramine (nu stiu dace e viabila commercial in lipsa suportului financiar de la FRR) iar in viitor jucatorii de afara vin la convocare …
  Sunt citeva decizii mari pentru rugbyul romanesc care vor trebui luate, cu efect in urmatorii 10ani…nu pot sa cred ca AP+actualul Birou federal sunt cei care vor decide

 11. Alex 13 iunie 2018 at 7:02

  @Dan Eu cred totusi ca stranierii vor raspunde prezent, nu cred ca lasa Romania sa cada. Sa nu uitam totusi ca se joaca un singur meci, nu tur-retur, este cu atat mai important sa avem un lot bun si un antrenor ok. Romania A nu are nicio sansa in fata Portugaliei, pierde la scor. Oricum, sper sa se contureze o strategie de viitor cat mai curand, pt ca nu ne vad bine deloc…..la juniori suntem jos iar la naturalizari am vazut cum ne pricepem….sper ca de acum inainte vom consulta si mamele celor din comisia WR inainte sa selectionam un strain.

 12. Alex 16 iunie 2018 at 9:10

  Se pare ca nu exista nicio urma de bun simt, nimeni nu isi asuma acest esec sportiv si administrativ. Ce rusine!

 13. frankie 16 iunie 2018 at 12:11

  Asta e, stii vorba aia
  Si tiganii au bani dar n-au onoare!
  Ce sa ceri in Romania lui 2018, nu exista nici un pic de bun simtz, te apuca greatza.
  Parca sintem o turma de miei, dar fara ciobanei.
  Capul jos, mandrie lipsa, onoare lipsa, diplome date la gramada pe te miri ce, scriitori in inchisori, ….
  Mai ramases o insula de curaj, determinare, onoare, rugby-ul.
  Pacat de baietzii astia ca nu meritau un management de cacao.
  Cine stie ce stia Mr. Howell de a sters-o englezeste, rapid, tacut. Aflase vulpoiu ca o daduse-n bara cu Sione si a sters-o.

 14. Bulan 17 iunie 2018 at 11:06

  @frankie:

  Nu cred ca domnul Howells stia de Sione, altfel nu l-ar fi folosit in meciul cu Belgia de acasa (si-a dat demisia imediat dupa meci).

  Intr-adevar, poporul roman sta prost la capitolul mandrie si onoare.

 15. Bulan 17 iunie 2018 at 15:57

  FRR, și noi suntem dezamăgiți și surprinși de cât tupeu aveți să mai țineți de scaune după câtă incompetență ați dovedit.

 16. frankie 18 iunie 2018 at 4:08

  @bulan
  Poate ca nu stia inainte de meci. Dar cred ca dupa meci a transpirat deja ca rusii bagasera o plingere si ca sa nu fie tirit in explicatii le-a bagat un
  „Pa si pu!
  La toata lumea”
  Cine draq vine acum in Romanica noastra sa ia o echipa sparta si dezumflata.
  Hai sa ne uitam in ograda Monser Petrache!
  Asta ca tot nu vrei sa te uiti in oglinda!
  Cine cum si cind se mai pregateste meciul cu Portugalia?

  Hai la inaintare Monser Petrache, spune-ne si noua ce plan ai mai ticluit.
  Poate isi schimba lumea parerea despre tine! Nu cred!

 17. frankie 18 iunie 2018 at 4:14

  Stai asa ca nu-i asa, fratilor.
  uita-te la link-ul asta!
  https://www.rugbyeurope.eu/final-ranking-rugby-world-cup-2019-qualifiers
  Cica nu sintem noi pe ultimul loc.
  E Belgia, care va juca cu Portugal pt Championship.
  Excuse moi, Monser Petrache!
  Poti sta la caldurica pina in Noiembrie daca nu ai vreun meci test sa te deranjeze!
  Altfel stai si mai bine si vii in Febr Martie 2019 si te uiti cum jucam in championship.
  hehehehe!
  Ne facura PSD-isti varza! Iara!

 18. Alex 18 iunie 2018 at 9:18

  @frankie

  Din pacate, acela este clasamentul pt calificarea la RWC 2019……ne-au depunctat separat in clasamentul REC, suntem pe ultimul loc si vom juca barajul cu Portugalia….despre care nimeni din FRR nu spune nimic…..ne putem baza pe stranieri? Avem un staff tehnic in vedere?

  https://www.rugbyeurope.eu/final-ranking-rec-2018

 19. Crisan 18 iunie 2018 at 11:10

  FRR e total lipsita de transparenta, dar asta nu e ceva neobisnuit de la niste neocomunisti.

  Si eu ma asteptam sa aud ceva despre barajul impotriva Portugaliei, dar cred ca ideea a fost ca asteapta sa vada daca trec de Germania sau nu pentru ca apoi sa se gaseasca de comun acord cu FPR o data a meciului.

  Asta insa nu e o scuza pentru lipsa de transparenta … puteam sa ne spuna si noua ca nu le era greu.

  Cu atat mai putin nu are nicio legatura cu faptul ca nu sunt vesti despre echipa tehnica. Probabil s-a terminat malaiul si nimeni nu isi asuma conducerea unei echipe falite.

 20. Floare 18 iunie 2018 at 16:45

  Am väzut meciul Germania-Portugalia. Nemtii, cu echipa care ne-a tras-o nouä la Offenbach, i-au bätut cu greu (16-13). S-ar putea sä avem probleme cu portughezii… asa cä verificati-le jucätorii la eligibilitate… 😉

 21. Bulan 18 iunie 2018 at 22:17

  Am vazut si eu meciul Germania – Portugalia. Eu am vazut un joc destul de haotic de ambele parti, cu cateva faze pe trei sferturi din partea portughezilor care ne-ar putea pune probleme.

  Rezultatul depinde foarte mult de ce echipa vom alinia. Dar dupa parerea mea adversarii nostri nu au nicio sansa pe inaintare, indifirent cu cine ne prezentam.

  Avantajul Portugaliei e ca a jucat meciul asta cu Germania si au folosit ocazia asta sa se „incalzeasca”. Ne va fi greu in primele minute.

  Acum depinde si cand se joaca, ca e o enigma totala.

Leave A Response