Tuesday 26th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Federatia Romana de Rugby, dezamagita si surprinsa de mentinerea sanctiunii de depunctare a echipei nationale, cu 2 voturi pentru si 1 impotriva

6 iunie 2018 NATIONALA

Federatia Romana de Rugby are drept misiune apararea intereselor sportului cu balonul oval. Situatia creata in jurul folosirii jucatorului Sione Faka’osilea, subiect al unei analize dedicate, initiate de World Rugby si in privinta careia au decis doua comitete independente, unul de Litigii si unul de Apel, nu are precedent in rugby prin insasi actiunile initiate de federatia noastra. Aceste actiuni, considerate de experti juridici drept circumstante atenuante, au determinat institutia noastra sa faca apel la decizia Comitetului de Litigii, decizie care impunea depunctarea pentru fiecare meci in care jucatorul neeligibil a fost folosit.

Apararea noastra s-a bazat, ca si in cazul primei evaluari, pe buna credinta a federatiei noastre si pe demersurile procedurale urmarite cu strictete in vederea eligibilizarii – consulatarea federatiei din tara de origine in privinta eligibilitatii jucatorului, obtinerea unei declaratii pe proprie raspundere de la acesta cum ca nu a evoluat pentru reprezentative nationale, totul cu respectarea criteriului de rezidenta.

In plus fata de corespondenta cu federatia din Tonga, in care se precizeaza clar ca jucatorul este eligibil, Federatia Romana de Rugby a prezentat in aceasta etapa si scrisoarea primita recent din partea Comitetului Olimpic din Tonga, care precizeaza ca raspunsul federatiei lor, care a generat utilizarea unui jucator neeligibil, s-a datorat unei erori umane regretabile.

Federatia Romana de Rugby a luat act cu surprindere de Decizia pronuntata in 5 iunie 2018 de Comisia de Apel desemnata de World Rugby, prin care, in majoritate de voturi, Romaniei i-a fost mentinuta sanctiunea depunctarii cu 5 puncte pentru toate meciurile din preliminarii in care l-a folosit pe jucatorul Sione Faka’osilea. Conform deciziei, in opinie separata, un judecator ar fi optat pentru suspendarea pe jumatate a sanctiunii depunctarii, ceea ce ar fi dus la calificarea selectionatei Romaniei la barajul de participare pentru Cupa Mondiala.

In fata Comisiei de Apel, Federatia Romana a fost reprezentata de societatea de avocatura “Tuca Zbarcea & Asociatii”, avocat pledant Dan Cristea, si de societatea Freshfields Bruckhaus Deringer, avocat pledant Rhodri Thomas.
Acestia au aratat ca, spre deosebire de situatiile nationalelor Spaniei si Belgiei, care au folosit multipli jucatori pentru care nu detineau nici macar declaratii de eligibilitate asumate de acestia, Romania a indeplinit toti pasii posibili pentru a verifica situatia jucatorului Sione Faka’osilea:
A primit o declaratie pe proprie raspundere din partea jucatorului prin care acesta confirma ca nu a jucat vreun meci pentru nationala Tonga.
A primit o declaratie in acelasi sens din partea Federatiei de Rugby din Tonga, prin care se confirma ca jucatorul “e eligibil pentru Romania asa cum s-a solicitat”.

Suplimentar, desi o astfel de cerinta nu este prevazuta in vreun regulament sportiv, a consultat toate bazele de date publice pe care le-a putut identifica ca avand liste de meciuri internationale. Aceste baze de date nu indicau existenta vreunui meci a lui Sione Faka’osilea in competitia Gold Cup pentru nationala statului Tonga. In acest sens, Romania a mai depus un extras de pe site-ul World Rugby privind aceasta competitie, precum si primele pagini ale unei investigari Google care dovedeau, contrar celor sustinute de World Rugby, inexistenta oricarei informatii relevante „la o simpla cautare” pe acest motor.

Abia la momentul finalizarii turneului de calificare, la data primirii unei reclamatii din partea Federatiei Ruse de Rugby, World Rugby a prezentat existenta unei baze de date interne, in care jucatorul Sione Faka’osilea aparea ca participand la un turneu de rugby in 7 pentru Tonga in octombrie 2013. World Rugby nu a dorit sa faca aceasta baza de date publica, ea neputand fi consultata de catre federatia noastra la momentul recrutarii jucatorului din Tonga.

Avand in vedere imprejurarile aratate mai sus, Federatia Romana de Rugby considera ca a intreprins cu buna-credinta toate demersurile posibile in procedura de declarare drept eligibil a jucatorului Sione Faka’osilea.

Folosirea unui jucator neeligibil intr-un meci oficial atrage automat sanctiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sanctiunea depunctarii, circumstante agravante trebuie sa fie identificate in comportamentul federatiei.

Federatia Romana de Rugby a aratat in fata Comisiei de Apel ca intreaga sa conduita dovedeste existenta unor circumstante atenuante evidente, fiind manifest disproportionat a se dispune o sanctiune identica cu cea aplicata unor federatii care au folosit mai multi jucatori pentru care nu au intreprins niciun fel de verificari ale eligibilitatii (cazul Belgiei si Spaniei, precum si al precedentelor citate de World Rugby –Tahiti Rugby Union, 21.03.2018, Japan Rugby Football Union and Marsh, 29.06.2008). La fel, Federatia Romana de Rugby a aratat ca exista o serie de precedente in care federatii nationale care au intreprins un sistem de verificari mult mai redus decat cel propriu au beneficiat de aplicarea de circumstante atenuante – Lithuanian Rugby Federation and Mantvydas Tveraga, 8.12.2017, Niue Rugby Union, 25.07.2014, British Virgin Islands, 13.02.2014).

Mai mult, in fata Comisiei de Apel, Federatia Romana de Rugby a depus o adresa semnata la 28 mai 2018 de catre Presedintele Comitetului Olimpic din Tonga, Lord Tupou, prin care acesta isi asuma existenta unei “erori umane” din partea Federatiei din Tonga. Acest act dovedeste pe cont propriu absenta oricarei culpe a Federatiei Romane de Rugby in verificarea eligibilitatii jucatorului in cauza.

Dezlegarea data de Comisia de Apel nu a luat in considerare aceasta intreaga probatiune. In consecinta, Federatia Romana de Rugby isi exprima surprinderea si dezamagirea fata de rationamentul majoritar, care a facut posibila aplicarea unei masuri atat de drastice, cata vreme este demonstrat ca folosirea jucatorului Sione Faka’Osilea a fost rezultatul unor declaratii cu caracter eronat asumate de jucator si Federatia din Tonga, in ciuda tuturor confirmărilor solicitate de forul roman.

„Nu reusesc sa gasesc cuvintele potrivite pentru a exprima toate emotiile care insotesc aceasta decizie, emotii ale tuturor celor care au pus suflet in acest sport in general, dar mai ales in aceasta perioada. Rugbyul romanesc nu trebuie sa se lase doborat. Pierdem acum o buna parte din ceea ce am reusit sa construim cu munca multa, pe teren si in afara lui. Pierdem pentru ca sunt ignorate toate demersurile pe care le-am intreprins oficial, in conformitate cu regulamentele in vigoare. Nu suntem privati doar de participarea la Cupa Mondiala, participare pe care Stejarii o meritau, ne pierdem increderea ca se face o diferenta intre cei care respecta regulile si cei carora nu le pasa de ele, intre cei corecti, de buna credinta si cei care incearca sa gaseasca scuze si portite, ne pierdem increderea ca impartasim aceleasi valori fundamentale, noi, toti cei implicati in acest sport. Stiu ca vom gasi resorturile necesare pentru a ne ridica dupa aceasta lovitura, aceste resorturi sunt fix oamenii care nu ne-au parasit niciodata, fosti si actuali jucatori si antrenori, parteneri, suporteri, jurnalisti, cei care stiu ca rugbyul inseamna mai mult decat decizii arbitrare. Avem nevoie de voi toti pentru a demonstra ca nu ne poate invinge nimeni si nimic, atata timp cat suntem o echipa.” (Alin Petrache, presedintele FRR)

 

 

 

11,416 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

88 Comments

 1. Visan Ion 6 iunie 2018 at 18:27

  Demisia intregii federatii! Petrache se aude? Sa nu te mai vedem. Ai distrus rugby-ul romanesc

 2. Visan Ion 6 iunie 2018 at 18:29

  Acuma o sa invatati sa nu mai folositi jucatori ‘straini’ – sa ii cresti de cand sunt mici e cea mai buna asigurare ca asa ceva nu se mai intampla.

 3. Visan Ion 6 iunie 2018 at 18:33

  Urmeaza falimentul FRR. Sa speram ca o noua conducere va prelua fraiele si va redresa rugby-ul romanesc

 4. Rasvan Antonescu 6 iunie 2018 at 18:33

  Doesn’t make any fucking sense…

 5. Bruno 6 iunie 2018 at 18:33

  MERGETI LA TAS !

 6. Visan Ion 6 iunie 2018 at 18:44

  Bruno 6 iunie 2018 at 18:33

  MERGETI LA TAS !

  Pot sa mearga si la ONU – nimic nu se mai schimba

 7. nicu 6 iunie 2018 at 18:47

  Dupa volei masculin , handbal feminin , gimnastica feminina si masculina etc. etc. s-a mai pus pe chituci un alt sport : Rugby-ul…Multumim celor care au pus umarul si la distrugerea lui…

 8. Nick 6 iunie 2018 at 18:48

  Impreuna!

  Lupta FRR!

  Mergem la TAS! Mergem in civil! Nu imi pasa de ce ati semnat ca in caz de conflict nu apelam la structuri exterme ci doar la cele WR … care sunt pline de coruptie, gandire irationala … Mergem la TAS si in civil!

  Lupta FRR! Impreuna pentru Rugby! Together for Rugby!

  Keep Up Oaks!
  Go Oaks!

 9. Catalin 6 iunie 2018 at 18:53

  Ce nu s-a inteles? Rusii trebuie sa mearga, cu orice pret, la Cupa Mondiala!

 10. Bruno 6 iunie 2018 at 19:03

  Spaniolii anunta ca decizia nu poate fi atacata la TAS, mi se pare un abuz, practic cum decizile lor nu pot fi atacate la un tribunal independent, world rugby are liber si la abuzuri !

 11. Lucian Gusa 6 iunie 2018 at 19:04

  Avem nevoie de DEMISIA conducerii FRR. Sunteti niste politruci care habar nu aveti de regulamentele WR! Nu sunteti in stare sa promovati sportul si nu faceti NIMIC la nivel de juniori!

 12. adrian 6 iunie 2018 at 19:35

  Absolut de acord cu tine Lucian, conducerea FFR trebuie sa demisioneze. E maligna pentru rugbyul romanesc nu doar pentru ratearea prezentei noastre la mondialul din Japonia ( asta e virful icebergului) ci mai ales pentru starea deplorabila pe care o are in acest moment rugbyul la nivel de juniori ( vezi recentele CE U18 si U20) adica viitorul rugbylui din Romania. Mare rusine

 13. Mihai 6 iunie 2018 at 19:49

  Ati incercat sa convingeti Comisia de Apel ca sunteti doar prosti, nu si hoti, dar nu a tinut. Eu incerc sa va va conving sa va comportati onorabil si sa va dati demisia. Dar nu cred ca tine. Nu cu voi. Cand o sa tragem linia, o sa vedem ca pentru voi, conducerea perfecta a frrr este alcatuita din hoti incompetenti si fara onoare. Exact invers decat valorile acestui sport.

 14. Razvan 6 iunie 2018 at 20:08

  FRR a tratat cu superficialitate chestiunea eligibilitatii, astfel s-a creat o vulnerabilitate care se dovedeste fatala. Cel mai elementar bun simt spune ca o astfel de gresala trebuie asumata de catre toti cei responsabili. Abia apoi ne vom putea intreba de ce alegem sa importam jucatori, fie ei exceptionali, in detrimentul unei practici sanatoase de formare si promovare a jucatorilor romani. Nu avem echipa la CM U20, putem numara pe degetele de la o mana jucatorii romani care activeaza la un nivel relevant. Poate va fi acesta momentul zero, cel al unui nou inceput.

 15. Bulan 6 iunie 2018 at 20:32

  Demisia Petrache, ai distrus munca atator oameni peste tot pe unde ai fost. Ajunge!

  Du-te construieste o companie privata daca te simti mare si tare, nu mai capusa statul si nenoroci destinele jucatorilor si rugbyului romanesc.

 16. riciu 6 iunie 2018 at 20:42

  Pe site-ul gsp scrie ca nationala va evolua in eșalonul 3 valoric in urmatoarele preliminarii. Ce ar însemna?

 17. Bulan 6 iunie 2018 at 20:55

  Linkul cu decizia oficiala a comisiei de apel de pe WR nu functioneaza. Poate sunt acolo detalii despre unde va evolua Romania in sezonul urmator.

  Desi eu am inteles din decizia oficiala a primului comitet ca rezultatele RE nu se schimba, depunctarea contand doar pentru cupa mondiala.

 18. dan 6 iunie 2018 at 21:07

  Presupun ca domnul A. Petrache va citi aceste comentarii…

  Cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru ce s-a intimplat…iar acel cineva nu este World Rugby. Nu tine…!…Ce TAS, ce civil…!!…E gata..move on!

  FRR este total responsabila pentru erori (cu sau fara cunostinta de cauza) si A. Petrache, ca lider, trebuie sa-si asume rulul pentru care e platit. Ca urmare, situatia sa devine de neconceput sa poate continua…legitimitatea actualei echipe federale este zero!

  Ar trebui sa fie decenti destul si sa gestioneze a ‘handover’ intr-un mod deschis care sa puna baza unui nou inceput.

  Dar inainte de asta care este actuala situatie financiara a FRR?…suntem la pamint cum se aude?

  Nu stiu cine se ocupa de auditul financiar, daca este public sau nu iar asta va avea o importanta mare in ceea ce se va intimpla pe termen scurt (va mai exista o Superliga, o divizie nationala, un program U20-U18-U16, un program de sevens, un program de rugby feminin, un program regional, un program scolar, un program pentru
  cresterea numarului de antrenori si arbitri ??… etc)

  Multe necunoscute…dar nici un raspuns…

  Pina atunci hai sa sustinem echipa de ‘sevens’ in cele 2 turnee (Croatia si Lithuania)…si sa speram ca Romania A pun 30 de puncte peste England Counties vineri dupa amiaza…:)…
  La toamna avem niste polite de platit in turneul REC18-19, daca va exista!!!…(Rusia, Spania, Georgia…)…

 19. Geo 6 iunie 2018 at 21:27

  DEMISIA MINCINOSILOR
  VREA petrache SA IL CREDEM CA E EMOTIONAT?
  AFARA

 20. Adrian 6 iunie 2018 at 22:02

  Eu găsesc ,cel puțin ciudat,faptul că World Rugby are o baza de date interna pe care nu dorește să o facă publica,dar nici nu o folosește pentru a corecta anumite erori ,atunci când este cazul.World Rugby ar fi putut atrage atenția , încă de la început ,asupra faptului că răspunsul dat Federației Române de Rugby de Federația din Tonga legat de eligibilitatea jucătorului, este eronat, astfel tot acest litigiu ar fi fost stins din fașă,daca putem spune așa.

 21. Eu 6 iunie 2018 at 22:07

  @Adrian

  Mare dreptate ai! Nu m-am gândit la asta. Ei aveau baza de date dar răspunsul lor la întrebarea frr dacă e ăla eligibil sau nu a fost: “noi ne implicăm doar dacă sunt dubii”. Ce panarame și ăia, când puteau să consulte baza de date a pizdii măsii.

  Ce mizerie e și la WR dacă singurul lor interes e să sancționeze.

 22. Dan Apostol 6 iunie 2018 at 22:22

  Asa e cand politruci ajung in fruntea federatiei. Din cate inteleg eu bugetul FRR va pierde o treime din cauza neprezentarii la CM 2019. Ne e problema ca tai o treime din salarii e vorba de cantonamente, de deplasarii pentru meciuri internationale, meciuri de pregatire, plus pierdere de banii pentru cluburi dupa Poli Iasi s-ar putea Clujul sa dea faliment, Timisoara Baia mare nici ei nu stau prea bine. Ce echipe mai raman in Superliga? Fara camionat nu mai exista echipa nationala. Rugby-ul in 7 e si el pe cale de disparitie.

 23. Wolf 6 iunie 2018 at 22:30

  Mesaj pentru conducerea federatiei ( Petrache): DEMISIA!!!

 24. Floare 7 iunie 2018 at 9:26

  DEMISIA petrache si toti hotii de la FRR!
  Papuasi vä trebuiau? N-avem destui tineri români talentati?
  Hai Stejarii! (NU “Oaks!”)

 25. Dan Apostol 7 iunie 2018 at 9:43

  Vin vremuri grele. Petrache nu mai are autoritatea necesara sa conduca un club ce sa mai vorbim de FRR. Un nou inceput cu o noua conducere e necesara.

 26. uvertura 7 iunie 2018 at 10:05

  PSD-ul, care ni l-a adus pe cap pe Petrache, trebuie sa sustina financiar (prin minister, primarii si consiliile judetene) rugby-ul romanesc. Fara bani (acum vor lipsi si alocarile de la campionatul modial), mentinerea pe linie de plutire a rugby-ului romanesc e o iluzie! Si spun asta fiindca vad si aici oameni de buna credinta care cred ca acum poate fi un nou moment zero pentru acest sport. Dar fara bani, orice speranta e doar o amagire. Dupa aceea, desigur, trebuie sa discutam despre viziune, cinste, profesionalism, dedicatie, etc.

 27. Radu 7 iunie 2018 at 12:24

  @ uvertura

  “… trebuie sa discutam despre viziune, cinste, profesionalism, dedicatie, etc.” – pentru mulți acestea sunt doar niște simple cuvinte din dicționar.

 28. Adrian 7 iunie 2018 at 12:52

  Din câte știu eu ,nu vor lipsi doar banii care ar fi venit pentru calificarea la Cupa Mondială(aproximativ 2 milioane de lire sterline),ci și banii care veneau de la World Rugby pentru finanțarea meciurilor test,finanțare pe care o primesc toate echipele calificate la Cupa Mondială.

 29. Bulan 7 iunie 2018 at 13:09

  Alo, FRR, i-ati puricat bine pe toti jucatorii Germaniei? Daca se gaseste vreo neregularitate, ii depuncteaza si pe ei si mergem la baraj.

  Puneti avocatii aia sa gaseasca o metoda de a ne salva de dezastru.

 30. Bulan 7 iunie 2018 at 13:17

  Tot pentru FRR: mai cautati si voi alte neregularitati la nemti, ca nu si-au platit factura la gaz, ca au ochii albastri, orice.

 31. Adrian 7 iunie 2018 at 13:21

  Mai întâi trebuie să lăsăm pe nemți sa joace barajul și apoi să facem o eventuala plângere împotriva lor,pentru că văd că așa se poartă(după modelul rusesc)

 32. Crisan 7 iunie 2018 at 13:41

  S-a publicat in sfarsit si documentul oficial pe site-ul WR.

  La o prima citire doar despre cauza Romaniei, e interesant de notat:

  60. In light of that, we considered afresh the circumstances surrounding the selection of
  Sione Faka’osilea and the enquires made by Romania in that regard. We have considered
  the arguments advanced by Romania in that respect and the further material put before
  us during and after the appeal hearing. In particular we noted the following – which
  applied only to Romania – namely that the Union:
  a. Obtained a statement from the player (albeit it was incorrect).
  b. Obtained information – albeit inaccurate – from Tonga.
  c. Carried out some database checks.
  d. Admitted culpability

  Mai incolo e mentionat numele lui Horatiu Bargaunas, cel cu skillurile de google care n-a reusit sa identifice ca Sione a jucat la sevens. Aparent a bagat numele de familie fara apostrof. WR a venit cu mai multe linkuri de pe siteul worldrugby care atesta arata ca era destul de simplu de aflat ca ala a jucat pentru Tonga.

  I plus:

  “As World Rugby observed, the information would have also been available to Romania if they had
  made an inquiry to World Rugby to specifically check and/or ask for an eligibility ruling
  on the player, which it did not do.”

  Cam asta a fost, e clar ca e plin de talente pe la FRR care au crezut ca stiu ei cum se face. Tipic romanesc.

  ANGAJATI EXPERTI CAND NU AVETI EXPERTIZA NECESARA PENTRU A FACE CEVA.

 33. Visan Ion 7 iunie 2018 at 14:45

  : Crisan
  “ANGAJATI EXPERTI CAND NU AVETI EXPERTIZA NECESARA PENTRU A FACE CEVA.” Bargaunas si Petrache numai la experti nu pot fi inclusi.

 34. Asdf 7 iunie 2018 at 16:50

  FRR trebuie sa isi faca un tribunal al lor si sa se judece si declare nevinovati. Incompetenti de buna credinta e acceptabil pentru ei. Presedintele Comisiei independente a explicat foarte Clar si argument ca EI FRR nu au cercetat cum trebuia. Trebuia sa intrebe in ultimate instanta la WR. Ei ar fi declarat jucatorul nevalid pt Nationala. Si jucatorul stia ca a jucat in 7. De ce nu au intrebat direct?
  E de râs cum spune FRR ca au cautat online liste cu jucatori. Poftim? Online?

 35. dan 7 iunie 2018 at 17:21

  Intrebare:
  Care sunt conditiile pentru a-l da afara pe A. Petrache, daca nu demisioneaza singur?
  Prin statut, cine o poate face?

  Am impresia presedintele FRR e contractat pe 4-5 ani…AP nu o sa demisioneze din proprie initiativa (trebuie o oarecare decenta pentru asta!) si nu o sa renunte la banii pentru restul de contract, ca nu e fraier si a citit contractul cu atentie..!

 36. dan 7 iunie 2018 at 17:34

  Inca o chestie…pe siteul Rugby Europe s-a publicat clasamentul final REC2018…https://www.rugbyeurope.eu/final-ranking-rec-2018

  Deci jucam baraj cu Portugalia: raminem in Championship sau retrogradam in Trophy…:) ..now that will be fun!

 37. Visan Ion 7 iunie 2018 at 18:37

  Sione Faka’osilea este inca trecut ca “Top try scorer(s)” cu 3 incercari (alaturi de alti 4) pentru 2018 Rugby Europe Championship.

 38. Visan Ion 7 iunie 2018 at 18:41

  In iunie este trecut meci Romania VS Portugalia pentru ramanerea in Rugby Europe Championship. Va arbitra Vlad Iordăchescu?

  Pe 16 iunie Portugalia joaca cu Germania. Daca Portugalia castiga pe 30 iunie va juca cu Samoa. Singura posibilitate este ca Romania VS Portugalia sa se joace pe 23 iunie.

 39. Crisan 7 iunie 2018 at 19:12

  Unde e ala de-i zice Nick expertul forumist sau Johnny King pe FB care ne facea, citez, “tilici” cand unii din noi spuneam ca Romania joaca la baraj cu Portugalia.

  Nickule draga, tu traiesti pe alta planeta.

  Revenind la lucruri mai importante, Romania nu are nici macar echipa tehnica la momentul actual.

 40. Eu 7 iunie 2018 at 20:42

  @Visan Ion

  Mi-e teamă să nu ne arbitreze cel care a arbitrat Spania – România.

 41. old rugby 7 iunie 2018 at 21:11

  pana nu se sesizeaza cei care conduc structurile rugbystice sa ceara schimbare federalilor nu se face nimic .demisia de onoare e ptr domni

 42. adrian 7 iunie 2018 at 21:44

  Georgia U20 tocamai a batut Irlanda la cupa mondiala U20, aceasi categorie la care noi ne luptam cu echipa a doua a Portugaliei. Cum ar dori cei din federatie sa gaseasca citez” resorturile necesare pentru a ne ridica dupa aceasta lovitura, aceste resorturi ” Fara cuvinte. Sper ca urmatoarea stire sa fie cea cu demisia conducerii federatiei. Daca nu au onoarea minima sa plece ar trebui sa incropim o petitie si sa adunam semnaturi pentru a scapa de cei care au ruinat rugbyul romanesc.

 43. dan 7 iunie 2018 at 23:39

  …yeap, Georgia se misca extraordinar de bine la toate categoriile de virsta…se vede ca miliardele si relatiile fostului prim-ministru Georgian ajuta enorm…au suport financiar mult mai mult decit noi. Am observat ca au inceput sa exporte tot mai multi jucatorii tineri, multi prind contracte pro foarte devreme…In fellul asta reusesc sa-i tina la nivel competitiv ridicat si sa obtina performanta la seniori. Pina acum strategia lor a mers…!

  Irlanda U20 chiar daca sunt in 6N nu sunt comparabili cu echipa mare, chiar si sub Scotia U20…Pentru jucatorii Irlandezi cresterea decisiva apare cind prind contracte la cluburile mari (in UK) si incep performata…dupa aceea cresc repede, cu o alta dinamica….

  Deja comparatia noastra cu Georgia devine un element de poveste…ne-au depasit de ani buni!

 44. dan 8 iunie 2018 at 0:08

  @adrian…
  …de bine, de rau, singurul lucru care ne mai tine la nivelul asta, sunt cei citiva jucatori care se ridica din SuperLiga si reusesc sa prinda citeva contracte prin Franta (in general)…
  Superliga, cu statututul lor pro, cu strainii la sfirsit de cariera sau aventurieri si cele 6-7 echipe pe care le avem, e singura speranta deocamdata… o baza de 250-300 de jucatori (din care un sfert nu sunt eligibili sau la sfirsit de cariera)

  Cade Superliga, cade si rugbyul romanesc.!
  De asta cred ca au nevoie de sponsori, finantatori, suporteri, media si o federatie cu legitimitate care sa ajute cluburile sa creasca…

  Pentru mine asta ar fi prioritatea pentru anul viitor.

  Cu ce se intimpla acum ma indoiesc…fara bani, fara suport national, fara credibilitate, fara suporteri…sper ca jucatorii de baza vor veni la meciul de baraj cu Portugalia ca sa ne tina in Championship (ar putea sa zica, bine mersi dar nu mai vin de data asta…!)

 45. frankie 8 iunie 2018 at 8:50

  Ce draq de argument are Alin Petrache?
  Nici unul. In primul rind DJC Desiganted Judicial comitee are dreptul de a da si alte sanctiuni decit cele financioare.
  Nu le trebuie o casa de avocatura platita cu bani grei sau vreun federal cu access la Google, sau mai bine zis cu access limitat de vreme ce nu l-a gasit pe Sione.
  Regulation 186.1 provides that “Judicial Officers and Judicial Committees shall be entitled to impose such penalties as they think fit”.
  In plus daca faceau un pic de exercitiu de aducere aminte se uitau in 2003 cind Spania, da, Spania
  a depus plingere impotriva Rusiei si a mers la baraj.
  Acum a venit timpul Rusiei sa se foloseasca de acelasi argument.

 46. frankie 8 iunie 2018 at 8:58

  Si dragi rugbysti sau suporteri de rugby.Hai sa fim realisti, am gresit am platit.
  Nu e nimic gresit ca Rusia a depus plingere, ca vezi Doamne nu e in spiritul jocului.
  Nu e in spiritul jocului sa aduci jucatori ca re nu sint selectionabili.

  In vremurile de demult (anii 50) ai nostrii au facut un turneu in Insulele Britanice. Si acolo au jucat cu o selectionata de studenti de la univesitatile mari din Anglia. Ei de obicei jucau simbata cu selectionata de mineri din zona, La intrebarea unui jucator roman de ce u se pregatesc in cursul saptaminii pt meci de mai multe ori decit doar Miercurea, unul din studenti a spus ca nu e “fair”pt ca minerii sint la munca si nu se pot pregati, deci ar fi un avantaj nemeritat.

 47. frankie 8 iunie 2018 at 9:18

  Ma rog aveam si noi astfel de mineri sportivi pe vremuri .
  Unii pe la Stiintza Petrosani altii pe la Univeristatea Bucuresti.

 48. Dragos 8 iunie 2018 at 16:03

  Este confortabil pentru Federatie sa dea vina pe World Rugby, insa este clar ca vina este a lor.
  Si fara Sione sau Iordachescu (foarte promovat de site-ul FRR), tot ajungeam la baraj si am fi avut o sansa. Insa cu smecherii de 2 lei ne-am facut si de rusine, si am ramas si necalificati.
  Mai mult, vom tremura cu Portugalia pentru a nu pica in Trophy.
  In loc sa se tina de smecherii, Petrache & Morariu at fi trebuit sa se gandeasca la ce sa aplice de la georgieni, sa atraga sponsori, sa creasca nivelul campionatului national.
  Ei au mers pe scurtaturi, selectionand un jucator care stia foarte bine ca jucase Rugby 7s pentru Tonag (oare nu era suficient sa fie intrebat da sau nu?) si apoi pozand in victim.
  Din punctul meu de vedere si Morariu ar trebui sa demisioneze din Rugby Europe pentru ce s-a intamplat la Belgia – Spania.

 49. Crisan 8 iunie 2018 at 17:01

  Morariu trebuia sa isi dea demisia de anul trecut cand la finalul REC a acordat cupa de campioni georgienilor, spre deruta tuturor. Daca nici presedintele nu cunoaste regulile de formare a clasamentului, ce sa te astepti de la niste trepadusi care fac siteul (scuza lui daca imi amintesc corect).

  Demisiile de onoare sunt pentru cei care au o onoare de aparat, nu e cazul nici la Morariu si nici la Petrache. Ei sunt doar niste incompetenti impinsi in fata de grupul infractional organizat.

 50. frankie 8 iunie 2018 at 22:26

  As vrea sa aud discutia dintre AP si Macovei si ceilalti jucatori.hehehe!
  Si mai ales as da orice sa aud diascutia pt noua convocare pt meciul de baraj cu Portugalia
  Deja AP a pregatit terenul chipurile, se bazeaza pe toti iubitorii rugby-ului sa redreseze corabia. Vezi Doamne, avem nevoie de voi ca noi nu am gresit.
  Ce draq de tara avem? MTS ar trebui sa ia fraiele si puna o comisie de analiza CREDIBILA si APOLITICA care sa vada ce s-a facut, unde s-a gresit si sa-i dea afara.
  Cind spun credibila, ma gindesc la un fost magistrat, (cum au pus englezii un QC – Queen’s Counsel) un om integru( greu de gasit in Romanica) si care sa se uite la regulamente si unde s-a gresit.
  Doar faptul ca ai un nume roman, Horatiu, se vede treaba ca nu e de ajuns ca sa fii integru dar mai ales sa fii competent.

Leave A Response