Wednesday 23rd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

INTERVIU | Vlad Neculau, capitanul Romaniei U20 la World Rugby Trophy: “O sa ne jucam sansa la maxim, este unica pentru noi”

27 august 2018 U20

Capitanul României la World Rugby U20 Trophy, Vlad Neculau, este unul dintre cei mai experimentati jucatori din echipa pregatita de Danie de Villiers. Acesta a vorbit despre onoarea, dar si responsabilitatea de a conduce echipa si importanta acestei competitii. Maine, 28 august, Romania va debuta in competitie  in meciul contra Namibiei, ce va avea loc la ora 19:00, pe Stadionul Arcul de Triumf.

Cum a decurs pregatirea pentru aceasta competitie?
Antrenorii au incercat sa comprime cat mai multe lucruri si sa ni le ofere intr-un fel cat mai simplu de asimilat pentru ca nu am avut prea mult timp la dispozitie. A fost foarte bine ca am reusit sa avem cele doua meciuri de pregatire pentru ca practic am fost pusi exact in acele situatii de meci, dupa care am facut analiza acestora si am incercat apoi sa lucram la detalii, sa corectam unele lucruri. Prea mult timp ca sa schimbam ceva sau sa mai adaugam ceva, nu mai avem, de aceea este important ca pana la primul meci sa repetam cat mai bine structurile si sistemul pe care il vom pune in teren.

Cum ti pare actuala echipa de U20 fata de cea care a fost la Europene?
O echipa in care sunt multe schimbari, mai ales la nivelul liniei de treisferturi, cu multi jucatori tineri. In ce priveste partea tehnico-tactica abordarea este un pic diferita fata de sistemul in care jucasem pana acum la U20, antrenorii punand acum mai mult accent pe jocul pe treisferturi. Mai sunt apoi cateva schimbari si in ce priveste tusa.

Cum sunt baietii?
Pregatiti pentru competitia care va urma, motivati si dornici sa prinda echipa, sa fie in teren din primul minut. Romania U20 de acum este o combinatie interesanta de  jucatorii care am evoluat si anul trecut la U20 si avem un pic mai multa experienta si jucatorii tineri, generatia 2000, jucatori  foarte buni pentru vârsta lor care aduc multe lucruri pozitive in joc si care sunt dornici la randul lor sa se afirme, sa acumuleze experienta.

Vlad Neculau si antrenorul Danie de Villiers discuta la finalul meciului

Cu ce a venit nou Danie in sistemul de joc?
Este un antrenor care incearca sa ii lase pe toti jucatorii sa joace cât mai natural, sa ia decizii, sa fie creativi, sa invete sa interpreteze ce au in fata si in functie de acest lucru sa aleaga cea mai buna solutie de a juca balonul. Practic, ai foarte multa libertate in joc si intotdeauna doua, trei solutii de a juca balonul dupa fiecare faza. Partea mai grea este ca noi, ca jucatori, am fost formati intr-un sistem in care trebuie sa joci exact ce iti spune antrenorul si aceasta trecere este un pic mai dificila.

Fa-mi o sinteza din cele doua meciuri de pregatire, cu CS Dinamo si cu Selectionata Academiei Nationale de rugby din Italia. Cat de mult crezi ca a crescut echipa in urma acestor partide?
Pentru meciul cu Dinamo, echipa a fost intr-o formula complet noua, cu baietii de 2000 si ‘99, unde antrenorii au vrut sa vada efectiv nivelul de unde pornim in stagiu, au vrut sa vada cum reactionam sub presiune, la situatiile de joc. Pentru noi au contat cel mai mult momentele fixe, stiam ca Dinamo are o gramada foarte puternica, care ne-a pus in dificultate la unele faze de joc. In margine am avut avantajul, au fost cateva lucruri de pus la punct aici, in special timing-ul, insa, dupa cum spuneam formula a fost una noua. Per total acesta a fost punctul nostru de plecare, de unde am vazut ce detalii trebuie sa lucram si care este atu-ul nostru.

Apoi a urmat meciul cu Italia…
Meciul cu Italia a fost unul de nivel international, grupul a fost deja format, in antrenamente am incercat sa perfectionam lucrurile ce nu au functionat asa cum ne-am dorit in meciul anterior. Totusi, si de aceasta data, scorul a fost in defavoarea noastra, nu am reusit sa ne adaptam ritmului de joc, au fost si cateva mici neintelegeri pe fondul oboselii si frustrarii acumulate, pentru ca nivelul nostru adevarat nu a fost acela. In schimb, fata de meciul anterior in gramada am fost net superiori, marginea nu am stapanit-o 100%, au fost lucruri marunte pe care nu am reusit sa le adaptam in timpul jocului. La un moment dat, diferenta de scor a devenit mare si a intervenit precipitarea, practic Italia si-a facut jocul. Am avut de invatat din cele doua meciuri, trebuie sa fim mai eficienti si sa gestionam cat mai repede si mai bine situatiile ce apar. Totodata, grupul a devenit mai unit, infrangerile facandu-ne mai modesti si mai constienti de efortul pe care trebuie sa il depunem pentru obiectivul nostru.

Cat de mult conteaza experienta pe care ai acumulat-o cu echipa ta de club, Timisoara Saracens, la lotul de U20?
Pot spune ca ma ajuta ca experienta de joc, pentru ca dau peste  situatii pe care le-am mai intalnit si mi-e mai usor sa le gestionez in teren. Cred ca faptul ca avem meciuri cu echipele de club este un câstig pentru ca pe baza situatiilor deja intâlnite si depasite, putem lua mai usor decizii corecte in situatii noi.

Ai fost desemnat capitanul echipei. Ce inseamna pentru tine?
Este o mare onoare, care vine cu si mai multa responsabilitate. Vreau sa iau cele mai bune decizii pentru echipa, tot ce fac sa fie in favoarea si ajutorul echipei. Nu sunt si nici nu voi fi genul de capitan vocal, care striga pe teren si are discursuri motivationale pentru ca fiecare dintre cei care suntem aici, avem motivatia in inima noastra. Suntem aici cu un scop si nimeni nu trebuie sa ne spuna, sa ne explice si sa ne convinga de ce facem asta. Suntem o echipa, ne sprijinim si ne sustinem unii pe altii si doar impreuna putem reusi.

Care este obiectivul pentru U20 Trophy?
Bineinteles ca ne dorim sa castigam cat mai multe meciuri, insa trebuie sa fim realisti, suntem practic echipa cea mai slab cotata din cele opt participante. Noi o sa jucam sansa aceasta la maxim, este unica pentru noi, ne dorim sa facem o figura cat mai buna. Ne gandim la familiile, apropiatii si suporterii Romaniei carora trebuie sa le aratam un rugby frumos si de calitate. Nu suntem intimidati de nici un adversar, Romania o sa joace cu 100% devotament meciurile din aceasta competitie. Vrem sa luam meci cu meci, de aceea este foarte importanta partida cu Namibia, va fi si primul meci al nostru in competitie si ne dorim sa il castigam. Suntem constienti ca fiecare echipa cu care vom juca ne va considera un adversar de invins, de aceea trebuie sa fim pregatiti si concentrati din primul minut al fiecarui meci.

 

Spune-mi cum vezi adversarii din grupa?
Namibia o sa fie un adversar pe masura, a castigat turneul de calificare al continentului african, in fata Kenyei si Zimbabwe, doua echipe puternice. Pentru noi este un meci foarte important, decisiv, un meci care cred ca ne poate trasa, ca sa ma exprim asa, drumul in aceasta competitie. Apoi, urmeaza Samoa, care cred ca este cel mai puternic adversar, anul trecut a retrogradat, iar acum echipa isi doreste sa revina in elita. Cel de-al treilea adversar va fi Hong Kong, care este o echipa in crestere, din 2014  de cand au debutat in Trophy sunt nelipsiti in competitie si este foarte important sa nu-i subestimam, sa tratam acest meci cu seriozitate si concentrare.

Ce inseamna pentru voi participarea la World Trophy U20 Trophy?
Aceasta competitie este cea mai importanta la care participam pentru ca niciunul dintre noi nu a jucat intr-o intrecere internationala de asemenea amploare. Este si o oportunitate pentru jucatorii de aici sa se faca recunoscuti la nivel international, dar si pentru jucatorii tineri care isi doresc sa fie remarcati si sa promoveze la echipele mari din SuperLiga. Nu in ultimul rand, este momentul sa ne autoevaluam intr-o competitie puternica, pentru ca, practic, jucatorii de rugby cresc in meciurile tari, sub presiune mare.

Dar pentru tine, personal?
Personal imi doresc sa dau totul pe teren, fiind ultima data cand suntem in aceasta formula, pentru mine fiind ultima competitie de U20 la care particip.

 

 

 

2,174 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response