Thursday 06th August 2020,
Federatia Romana de Rugby

INTERVIU | Danie de Villiers, antrenorul Romaniei U20: “Putem fi acea echipa care sa furnizeze surpriza competitiei”

28 august 2018 U20

Romania U20 revine la World Rugby U20 Trophy dupa o pauza de opt ani. Antrenorul Danie de Villiers, cel care a pregatit echipa pentru aceasta competitie, a vorbit despre felul în care au decurs antrenamentele si obiectivul pe care Stejareii il au pentru acest turneu.

Danie, pregatirea pentru competitie a inceput in urma cu o luna jumatate. Cum s-au legat lucrurile?
In momentul in care am inceput pregatirea acestei competitii, la inceputul lunii iulie, am pornit cu 43 de jucatori, majoritatea evoluand la Campionatul European de U20 din Portugalia. Am dorit însa sa avem o imagine de ansamblu si sa nu ne oprim doar la generatia ’98-’99, ci sa ne uitam si la jucatorii mai tineri care au abilitatile necesare de a fi aici si sa le dam aceasta sansa pentru a vedea cum reactioneaza, în ideea ca unul sau doi pot vor fi in lotul final. A trebuit sa facem niste schimbari de baza in structura jocului , am avut nevoie sa implementam o metoda diferita de lucru, sa incercam sa cream alte situatii de joc, pentru ca aceste lucruri trebuiau imbunatatite pentru a fi competitivi la Trophy.

O decizie curajoasa…
Am stiut de la început ca suntem outsideri si poate, de aceea, din punctul de vedere al selectiei am decis sa facem ceva diferit. Intotdeauna un antrenor se gandeste daca alege o echipa care poate castiga sau o echipa in care jucatorii pot creste si pot deveni mai buni pentru urmatoarele competitii. Am incercat acum sa facem ambele lucururi, iar cand am inceput sa discutam despre cine va fi in echipa, nu ne-am uitat unde joaca, cata experienta are, cati ani are, pentru ca daca e suficient de bun inseamna ca va arata asta si in joc. Este o selectie obiectiva, facuta corect, in functie de cum s-au antrenat, cum s-au adaptat si reactionat la diferitele provocari la care i-am expus. De fapt, am venit cu un grup de jucatori de U20 cu experienta, mixati cu un grup entuziasmat de jucatori tineri, care nu doar ca au fost alesi pe merit, dar unii dintre ei vor avea o a doua participare la o competitie internationala de U20, altii, chiar o a treia participare.

Cum ati ales echipa finala?
Echipa s-a construit pe nucleul jucatorilor de ’98-’99, la care am adaugat jucatori foarte tineri, generatia 2000, in ideea ca aceasta competitie reprezinta o uriasa oportunitate pentru ei de a continua sa creasca si sa acumuleze experienta. De altfel, felul în care acesti jucatori tineri au acceptat aceasta provocare si au facut fata cerintelor de joc, a fost unul dintre punctele pozitive ale acestei pregatiri.

Care este obiectivul?
Trebuie sa fim realisti cand vorbim de obiectivul pe care il avem, stiu ca fiecare jucator îsi doreste o clasare cat mai sus pe podium, iar daca fiecare va munci si va iesi din zona lui de confort si va face anumite lucruri pe care nu le face în general, eu spun ca nimic nu este imposibil si putem fi acea echipa care sa furnizeze surpriza competitiei.

Va fi un turneu cu adversari foarte puternici…
Realitatea este ca sunt opt echipe care participa, cu acelasi obiectiv realist, de a castiga trofeul. Sapte echipe s-au calificat , noi practic nu a fi avut nicio sansa sa fim aici. Stim ca suntem echipa cea mai slab cotata si ca toate celelalte echipe ne vor considera un adversar facil în fata caruia vor avea sanse sa castige. Pentru noi este o onoare sa jucam în Trophy, sa fim gazda acestui turneu, de aceea trebuie sa fim pregatiti sa dam totul, sa jucam la cel mai bun nivel înca din primul minut al meciului. Suntem increzatori ca am ales cea mai buna echipa din jucatorii care sunt valizi si speram ca vom avea o evolutie buna. Pregatirea nu a fost usoara, am incercat sa ii provocam pe jucatori si sa ii punem in cat mai multe situatii, sa le facem cat mai multe scenarii si sper, ca efortul pe care l-au depus sa il arate si in timpul turneului. Suntem increzatori ca vom face un joc bun si ne dorim sa punem un zambet pe fetele celor care iubesc rugbyul romanesc.

Vlad Neculau a fost desemnat capitanul echipei. Ce il recomanda pentru aceasta postura?
Sunt multe feluri in care privim leadershipul, la fel cum sunt si asteptarile pe care le avem de la un capitan. Au trecut zilele in care un jucator ia conducerea intr-o echipa de unul singur si ia decizii in functie de ceea ce se intampla pe teren. Avem in echipa jucatori responsabili de anumite structuri ale jocului,practic sunt mai multi lideri, fiecare avand cate ceva de facut si organizat in  joc. In ce ma priveste, eu am anumite asteptari de la capitan : vreau sa fie un jucator care merita sa fie in Primul XV, sa fie valoros, nimeni sa nu-i conteste locul in echipa, sa fie tipul de jucator care conduce prin exemplu, sa aiba usurinta sa inteleaga ceea ce antrenorii cer echipei ca sistem de joc, sa inteleaga tacticile de joc, sa aiba acea abilitate de a manageria si manipula aceste tactici de joc pentru ca uneori in meci lucrurile nu merg asa cum iti doresti. Vlad e un tip cu vorba blanda, care prefera sa conduca prin exemplu, are un IQ rugbistic foarte bun si este genul de lider pe care jucatorii il respecta si il urmeaza. Suntem increzatori ca va face o treaba foarte buna, stie ca are suportul nostru, al tuturor, si ca ii sustinem toate deciziile.

Cum ii vezi pe adversarii nostri?
In grupa noastra, toata lumea vorbeste de Samoa, care a retrogradat anul trecut si are ca obiectiv revenirea în elita. Toate echipele sunt puternice, le respectam, Namibia, pe care multi nu o iau în considerare, are multi jucatori interesanti, puternici. Primul meci va fi foarte greu pentru ca Namibia este o echipa care combina foarte bine un joc fizic cu cel rapid, pe treisferturi. Samoa, asa cum am spus este o echipa experimentata, iar Hong Kong este o nationala care a crescut foarte mult în ultimii ani, s-au facut multe investitii la nivel de juniori acolo.

Si Grupa B?
Pentru mine va fi interesant  de urmarit Canada pentru ca anul trecut cand am antrenat in SUA, au fost multe competitii de juniori in care Canada a jucat si a crescut foarte mult, poate fi foarte puternica. Apoi, bineinteles, Fiji, care are un rugby spectaculos, cred ca este cea mai puternica echipa din grupa. Foarte interesanta este si echipa Portugaliei pentru ca sunt impreuna de ceva vreme, au stat in cantonamente, au avut meciuri de pregatire, au un moral pozitiv dupa Campionatul European, in plus este o tara unde se pune foarte mult accent pe structurile de juniori. Uruguay este o echipa in crestere, cu un rugby frumos, multi dintre seniorii lor ajung sa faca pasul peste hotare. Ar putea fi o lupta stransa intre Portugalia, Fiji si Uruguay pentru castigarea Grupei.

 

2,359 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

  1. Alex 2 septembrie 2018 at 8:45

    Surpriza competitiei cu 3 infrangeri din 3 meciuri 😉

Leave A Response