Wednesday 23rd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Andrei Radoi, primul Stejar ce face parte din Asociatia Jucatorilor Internationali de Rugby: “Trebuie sa luptam pentru siguranta si buna activitate a jucatorului”

26 noiembrie 2018 INTERN

Duminica, 25 noiembrie, la Monaco, intr-un cadru exclusivist a avut loc Gala Premiilor World Rugby, festivitate in cadrul careia forul mondial a anuntat superlativele acestui an, printre care cel mai bun jucator, Johnny Sexton – Irlanda, cel mai bun antrenor – neo-zeelandezul Joe Schmidt, antrenor al Irlandei si cea mai buna jucatoare- frantuzoaica Jessy Tremouliere. La aceasta editie, Stejarii au avut un reprezentat de seama, pe Andrei Radoi (73 de selectii). Taloneurul echipei nationale si al Timisoarei Saracens a avut o dubla misiune la Monaco, pe langa participarea la Gala Premiilor World Rugby, acesta a luat parte si la prima sa sedinta in calitate de membru al Asociatiei Jucatorilor Internationali de Rugby (International Rugby Players Association – IRPA), Andrei fiind primul rugbyst roman ce face parte din acest grup select al jucatorilor mondiali.

Andrei, cum ai ajuns sa faci parte din aceasta Asociatie?
Isaac Boss, managerul Asociatiei Jucatorilor Internationali de Rugby a facut o vizita la Cluj in perioada in care se jucau fazele finale ale Cupei Regelui pentru a afla de la jucatori problemele din tara noastra legate de rugby si nu numai. Din pacate, la acea intalnire nu am putut participa, dar antrenorul meu, Sosene Anesi mi-a facut cunostinta cu Isaac care mi-a cerut si datele de contact. Nu dupa mult timp acesta m-a contactat intrebandu-ma daca doresc sa fac parte din aceasta Asociatie ca reprezentat al Romaniei. Evident, am raspuns afirmativ provocarii.

Cum ai primit propunerea lui, in ideea ca vei fi primul Stejar care face parte din aceasta Asociatie?
Acest lucru ma face sa ma simt mandru si onorat pentru ca s-au gandit la mine ca fiind un bun reprezentant pentru interesele jucatorilor si al rugbyului romanesc in general.

Care este activitatea acestei asociatii?
Aceasta asociatie cuprinde un grup de fosti sau actuali jucatori internationali care reprezinta primele 20 de tari din rugbyul mondial. Subiectul discutiilor priveste felul in care putem spriji buna desfasurare a acestui sport si felul in care putem sa il facem cat mai popular. O parte foarte importanta a activitatii este centrata pe jucator, pe siguranta lui, un aspect extrem de important pentru World Rugby. Practic, in aceste sedinte jucatorii transmit conducatorilor rugbyului parerile legate de activitatea desfasurata in tarile lor, problemele cu care se confrunta, felul in care isi desfasoara activitatea.

Ce obiective ti-ai setat pentru aceste intalniri?
In urma meciului cu Uruguay am avut o sedinta cu colegii mei de la echipa nationala, dar si cu reprezentatii federatiei si am stabilit de comun acord ca este foarte important, acum in aceste momente grele sa fim cat mai uniti atat pe teren, dar si in afara lui si sa luptam pentru siguranta si buna activitate a jucatorului. Pentru acest lucru e nevoie de o asociatie a jucatorilor romani, asociatie pe care doresc sa o construiesc impreuna cu colegii mei. Imbucurator este faptul ca federatia a agreat ideea si doreste sa sustina acest proiect.

Andrei Radoi si sotia lui, Ioana, la Gala Premiilor World Rugby

Andrei Radoi si sotia lui, Ioana, la Gala Premiilor World Rugby   FOTO: Andrei Radoi Facebook

Cum se vor desfasura intalnirile?
Vor fi doua sau trei intalniri majore cu toti membrii grupului. Una s-a consumat acum la Monaco, inaintea premiilor World Rugby. Am discutat cu presedintele Asociatiei, Omar Hassanein si cat de curand va face o vizita in Romania pentru a afla direct problemele intampinate de jucatori si pentru a incepe sa punem bazele propriei asociatii. Toata lumea este foarte deschisa pentru a ne sustine, aratandu-si disponibilitatea si prin intermediul mediului on-line, prin video conferinte, de exemplu.

In final, spune-mi, te rog, care sunt impresiile tale in legatura cu Gala Premiilor World Rugby?
Cu siguranta, este experienta mea numarul 1 legata de rugby, in afara terenului. Totul a fost la superlativ. Este minunat sa vezi langa tine ce are mai bun rugbyul mondial si sa poti interactiona cu toti marii jucatori.

3,522 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

 1. Floare 27 noiembrie 2018 at 16:00

  Apropo de Timisoara Saracens… era parcä ceva…

  Timisoara – Dragons 17-54
  Clermont – Timisoara 70-12

  De înteles entuziasmul, la asa rezultate, dar totusi, nu meritä Timisoara nici un articol pentru participarea la Challenge Cup?

  Rusine!

 2. col (r) Alexandru Valentin Popescu 2 decembrie 2018 at 12:35

  Articolul suferă din cauza mai multor greșeli. Las la o parte greșelile de gramatică, ortografie și ortoepie. Cea mai gravă greșeală este cea de traducere. Pentru a înțelege corect ce este IRPA și cu ce se ocupă, traducerea corectă este: Asociația Internațională a Jucătorilor de Rugby și are ca membrii Asociațiile Naționale ale Jucătorilor de Rugby (un fel de sindicate ale jucătorilor de rugby) și NU persoane fizice individuale. Sugerez autorului să studieze evoluția acestei organizații începând din 2015, atunci când s-au pus bazele nucleului în Irlanda de Nord.

Leave A Response