Marius Tincu, antrenorul Romaniei: „E nevoie de timp pentru a obtine rezultate, sunt multi tineri care dupa acest meci vor invata din greselile lor, vor invata sa ia decizii mai bune”

Nationala de rugby a Romaniei a pierdut al doilea meci din sezonul 2019 al Rugby Europe Championship, cedand la Madrid in fata Spaniei cu 21-18 (7-13). Sambata, 9 martie, la Botosani, de la ora 14:00, Stejarii vor intalni in etapa a patra a competitiei, Rusia. Antrenorul principal interimar al Romaniei, Marius Tincu a facut o analiza a meciului cu Spania si a vorbit si despre urmatoarea partida.

Marius, un meci destul de greu la Madrid, cu doua reprize total diferite. Ce s-a intamplat?
Am avut 30 de minute foarte bune, baietii au respectat ceea ce le-am spus si ceea ce am antrenat, dupa care a fost acel rebond si am luat acel eseu pe contra. Dupa pauza am continuat in aceeasi structura si am jucat rugbyul nostru, in terenul nostru in 40 de metri. E greu sa inscrii puncte si eseuri cand joci in terenul tau. Au fost foarte multe greseli individuale, care la nivelul acesta se platesc in puncte. Nu cred ca este vorba ca spaniolii au avut echipa si ne-au dominat, noi incercam sa construim o echipa tanara si lumea trebuie sa inteleaga acest lucru. Baietii trebuie sa creasca in meciuri internationale, sa joace la acest nivel, sa poata lua decizii, cele mai bune, sa scape de trac, de presiune, sa invete sa gestioneze emotiile unui astfel de meci. Este nevoie, repet, ca acestor jucatori sa li se dea meciuri. Sa nu uitam ca practic am inceput constructia unei echipe pentru a pregati calificarea la Cupa Mondiala din 2023, sunt multi jucatori tineri, de perspectiva, care au sansa sa progreseze in aceasta echipa alaturi de jucatorii cu experienta. Trebuie sa ne construim o baza de selectie din acesti jucatori tineri in urmatorii doi, trei ani.

O dezamagire foarte mare la final…
E normal sa se intample asa pentru ca toti ne-am dorit victoria. Stiu ca toti suporterii nostri sunt dezamagiti, pentru ca intotdeauna isi doresc victoria, asa cum este si normal, asa cum ne dorim si noi si stim ca echipa nationala trebuie sa aduca performante, iar performantele inseamna victorii. Avem nevoie de timp ca sa construim, avem nevoie de intelegere, de ajutorul tuturor, de multa munca. Trebuie sa luam ce a fost bun in acest meci, sa vorbim si sa analizam acele lucruri care nu s-au respectat in planul de joc si sa mergem mai departe, sa facem un meci mai bun cu Rusia.

Au fost doua cartonase galbene. Cat au influentat acestea jocul?
In prima repriza am avut doar doua lovituri de pedeapsa, in a doua repriza am comis insa mai multe greseli de disciplina. Cartonasele galbene sunt individuale, pentru greseli pe care jucatorii le-au facut, greseli care se pot corecta, este un lucru ce tine de concentrare si atitudine. La disciplina am fost mai mult penalizati pe baloanele purtate, adica pe moluri si stiam ca se va intampla asta, iar in a doua repriza ibericii au abuzat de acest joc. In prima repriza am raspuns pozitiv, am reusit sa ii contram, in a doua nu am mai reusit acest lucru. Repet, e nevoie de timp pentru a obtine rezultate, sunt multi tineri care dupa acest meci vor invata din greselile lor, vor invata sa ia decizii mai bune. Imi pare rau pentru munca baietilor, pentru ca practic au facut cadou acele eseuri spaniolilor.

Un jucator foarte tanar, care a debutat in meciul cu Spania a fost Iulian Hartig (20 ani) pe un post, pilier, in care maturitatea se atinge in jurul varstei de 25 de ani. Cum ti s-a parut?
Daca vorbim de gramada ordonata, foarte bun, a ajutat prima linie, au pus multa presiune, am avut chiar si penalitati. Apoi in joc se vede ca are nevoie sa joace la club in primul rand, sa aiba ritm de joc, insa atitudinea lui, felul in care s-a prezentat la echipa nationala si motivatia pe care a aratat-o, ne dau mare incredere pentru viitor. Este un jucator de linia intai foarte promitator, este un punct pozitiv prezenta lui pe teren si cu siguranta va fi unul dintre jucatori, care vor creste in acesti ani in mijlocul echipei.

Urmeaza meciul cu Rusia. Ce asteptari ai de la acest meci?
Va fi un meci foarte greu. Rusia se pregateste sa mearga la Cupa Mondiala, din meciurile pe care le-au jucat am vazut ca sunt foarte fizici, au avut doua echipe inscrise in competitiile europene, sunt jucatori care au multe meciuri in picioare, au si jucatori tineri… Noi mergem la victorie, jucam acasa, sper si imi doresc ca lumea sa vina alaturi de noi la Botosani, sa sustina echipa, sa-i sustina pe Stejari. Este important ca baietii sa isi ridice moralul, pentru ca sunt doar patru zile pana la meci si nu vom avea mult timp. Eu sunt foarte pozitiv, am incredere in ei, va fi un meci fizic, un meci in care le putem face fata. Stiu ca jucatorii tineri sunt foarte motivati sa arate ca isi merita locul in echipa si cred ca ei vor fi acel atu de care avem nevoie.

FOTO: Ionut Tabultoc

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile