Stejarul Marius Antonescu: “Avem potential mare, vad si ce vine din urma, dar trebuie sa muncim mai mult decat am facut-o pana acum”

Nationala de rugby a Romaniei a revenit duminica la Bucuresti si a inceput pregatirea ultimului meci din aceasta editie a Rugby Europe Championship, cu Belgia, de duminica, 17 martie, ora 14:00, de la Bruxelles. Stejarii s-au impus sambata, 9 martie, in fata Rusiei cu 22-20 si au astfel doua victorii in competitie. Prezent in Primul XV si integralist in toate cele patru partide disputate de Romania in aceasta editie a REC, jucatorul de linia a doua ce evolueaza in Franta la Colomiers, Marius Antonescu (26 ani, 1,98 m si 114 kg) este unul dintre jucatorii cu evolutii constant bune. Acesta a vorbit despre schimbarile prin care trece echipa, motivatia pe care o are de a veni la echipa nationala si ultima partida a Stejarilor din aceasta primavara.

Marius, cum esti dupa aceste meciuri?
Un pic obosit si putin lovit dupa meciul cu Rusia, pentru ca incercau sa ma scoata din meci la fiecare faza.

Cum adica sa te scoata?
Sunt anumite lucruri care se fac in rugby, te imping, te tin jos, te calca, te apasa, te blocheaza. A fost un meci greu, ne asteptam sa fie asa pentru ca stiam ca vor cauta contactul, ca vor veni peste noi la fiecare balon. Ma bucur ca am progresat ca echipa in ceea ce priveste strategia, adica am reusit sa o respectam mult mai bine decat am facut-o in meciul cu Spania. Este o schimbare mare pentru toata lumea din acest grup, sunt multi jucatori tineri, carora le trebuie meciuri ca sa aiba experienta si sa ia cele mai bune decizii in momente critice. Avem potential mare, vad si ce vine din urma, dar trebuie sa muncim mult mai mult decat am facut-o pana acum.

Ce inseamna aceasta victorie in fata Rusiei pentru voi?
O bucurie in primul rand, apoi satisfactie pentru ca aveam o datorie fata de rusi care ca ne-au luat locul intr-un mod nemeritat la Cupa Mondiala si am dovedit ca noi trebuia sa fim acolo. Chiar daca poate nu am avut cea mai buna echipa si cel mai bun joc, pentru noi e o victorie. Daca am fi pierdut ar fi fost o durere imensa, stiind ca am luptat pana in ultima secunda si ca am fost mai buni. Acum ca am castigat e o usurare si nu te mai gandesti ca te doare ceva, ca ai avut presiunea aceea in timpul meciului, e doar bucurie, atat.

Marius Antonescu are 34 de selectii in tricoul Stejarilor FOTO: Dragos Pascaneanu

In continuare, Romania are doua reprize diferite ca joc. Cum iti explici asta?
Avem dorinta foarte mare si asta nu o poate contesta nimeni, fiecare dintre noi intra pe teren ca sa castige. Trebuie insa sa fim mai lucizi in momentele cheie, cand se poate modifica scorul intr-o parte sau alta, sa luam decizii mai bune, sa nu ne precipitam.

Crezi ca poate fi vorba si de o lipsa de comunicare intre voi, pe teren?
Nu e vorba de lipsa de comunicare, ci de felul cum este transmisa. Avem niste lideri de joc si niste coduri care trebuiesc respectate in timpul jocului. Trebuie sa invatam sa ne ascultam mai mult intre noi.

De ce nu respectati strategia?
Cateodata din prea multa dorinta iesim din sistem pentru ca fiecare isi doreste sa faca cat mai mult, sa ajute cat mai mult, sesizeaza niste optiuni bune de a juca si ne gandim ca acele faze ne pot aduce punct. De fapt, ar trebui ca fiecare sa isi faca treaba, sa respecte sarcinile postului, sa ramana in schema si sa fie concentrat pana la sfarsit.

Esti printre jucatorii care au fost inca de la inceput in aceasta campanie de primavara, ai jucat toate meciurile. Se simte oboseala?
Suntem jucatori profesionisti, obisnuiti cu un program de pregatire, cantonament, meci, recuperare si de la capat. Singurul lucru care este mai greu este ca ne-am tot miscat dintr-o parte in alta, dupa cum au fost meciurile si asta duce la o oboseala psihica. E nevoie de multa concentrare ca sa fii 100% in orice situatie si loc.

Vorbind de faptul ca ai fost in echipa inca din primul cantonament. Crezi, simti ca este o evolutie?
E un progres din punct de vedere al disciplinei, am invatat foarte multe din meciul cu Spania, pentru ca practic lipsa acesteia ne-a costat meciul. In schimb, inca mai avem aceeasi problema cu a doua repriza, in care ne pierdem luciditatea. Fiecare trebuie sa isi respecte rolul pe care il are in sistem si sa nu iasa din el.

Daca este sa vorbim de acest ultim meci, castigat cu emotii, cu Rusia, cu ce ramaneti pozitiv?
Victoria. Sunt multumit de dorinta si de motivatia de care au dat dovada toti colegii mei, trebuie sa intelegem ca e un sport colectiv si numai impreuna o sa reusim sa ajungem unde ne e locul. Eu, personal, am cunoscut momente frumoase in echipa nationala si as vrea sa retraiesc asta, si de ce nu, sa fie si mai frumoase.

Si negativ?
Nu am respectat strategia pe toata durata partidei. Am luat puncte usor, ar fi trebuit sa dominam mai mult pe moluri, in jocul la sol si in placaje.

 Antonescu (foto, nr. 5) a fost integralist in toate meciurile Stejarilor din #REC2019 FOTO: Dragos Pascaneanu

Ce crezi ca lipseste echipei?
Lipsa meciurilor impreuna in noul grup si mai mult timp ca sa ne cunoastem. Cred ca jucatorii noi, fara experienta, au un potential foarte mare si am incredere deplina in ei, dar trebuie sa inteleaga ca numai prin multa munca si sacrificiu o sa ajungem acolo unde ne dorim.

Pe langa sarcinile pe care le ai in jocul deschis, le ai si pe cele ce tin de tusa. Nu e o presiune suplimentara?
Da, am acceptat aceasta responsabilitate a tusei si am incercat sa iau cele mai bune decizii. Am mai si gresit, insa pe viitor voi fi atent sa nu mai fac aceleasi greseli. E normal sa fie presiune pentru ca fiecare lider pe sectorul lui isi asuma responsabilitatea si impreuna trebuie sa luam deciziile cele mai bune. La echipa nationala tu ai cateva zile sa pregatesti un meci, asta inseamnand sa pui la punct toate detaliile care normal la echipa de club ar avea mai mult timp. Tocmai de aceea e important sa fie cat mai concentrati si 100% la fiecare antrenament.

Tu mai ai motivatie sa vii la echipa nationala?
Bineinteles ca mai am motivatie. Acum a venit timpul meu sa demonstrez ca merit sa fiu aici si sa ajut echipa, sa o ducem, impreuna, mai departe. Datorita echipei nationale am devenit ceea ce sunt astazi. Si nu este o onoare mai mare decat sa iti reprezinti tara oriunde si oricand, dar sa o faci cu mandrie. Apoi, obiectivul pe care il am pentru viitor este acela de a merge la urmatoarea Cupa Mondiala. Sunt constient ca vor veni vremuri foarte grele, dar asta ma motiveaza in plus si stiu ca satisfactia o sa fie si mai mare la sfarsit. Toti trebuie sa facem sacrificii ca sa obtinem ce ne dorim pentru ca nimic nu e gratis.

Urmeaza meciul cu Belgia, ultimul din aceasta editie a REC. La ce sa ne asteptam?
Trebuie sa tratam meciul acesta cu cea mai mare seriozitate. Belgia este o echipa curajoasa, care nu are nimic de pierdut, nu trebuie subestimata sub nicio forma. Noi trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant, sa nu tratam acest meci ca si cum am fi castigatori, trebuie sa punem puncte si sa ne facem jocul.

FOTO: Daniel Nechita

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile