Thursday 26th November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Stejarii infrunta a 8-a oara “diavolii negri”

16 martie 2019 First XV

Duminica, 17 martie, pe Little Heysel Stadium din Bruxelles , Stejarii vor intalni Belgia in etapa a 5-a din cadrul Rugby Europe Championship, aceasta fiind a opta confruntare directa intre cele doua natiuni, bilantul general fiind net favorabil echipei noastre care s-a impus in toate intalnirile consemnate pana in prezent.

Primul contact cu rugby-ul belgian a fost facut in anul 1957 atunci cand Gheorghe Parcalabescu, Alexandru Penciu, Viorel Morariu sau Rene Chiriac in drumul lor spre Franta unde urmau sa intalneasca cocosii galici s-au incalzit pentru disputa cu acestia, intalnind la Bruxelles o selectionata care cuprindea jucatori francezi, englezi si belgieni.Partida a fost la discretia romanilor care s-au impus cu un categoric rezultat de 36-3 marcand cinci incercari.

In 1999 , la Bruxelles, Belgia si Romania s-au confruntat pentru prima data intr-o partida care a avut ca miza calificarea la Cupa Mondiala, cea din 1999, Stejarii reusind o noua victorie categorica cu rezultatul de 83-18. Un numar de 13 incercari au fost trecute in dreptul Stejarilor, in mare forma, capitanul de atunci, Gheorghe Solomie reusind sa bata de cinci ori defensiva diavolilor negri.

Urmatoarea confruntare a avut loc in 2013, la Bruxelles, cand Belgia promovase pentru prima data in elita Cupei Europene a Natiunilor. Stejarii s-au impus in fata unei echipe ambitioase, baietii nostri reusind insa marcarea a patru eseuri. Revansa din acea editie a Cupei Europene a Natiunilor a avut loc la Constanta, unde, de asemenea, belgienii au cedat greu, la pauza rezultatul fiind doar 14-0, pentru ca in partea secunda sa marcam eseurile necesare obtinerii punctului bonus ofensiv, in conditiile in care Stejarii aveau deja asigurata calificarea la Cupa Mondiala din 2015.

In 2017 Belgia a dat o replica curajoasa, mai ales in repriza secunda cand a marcat doua incercari, insa Stejarii s-au impus cu punct bonus ofensiv. A fost partida care a marcat prezenta pentru a 100-a ora in tricoul echipei nationale a lui Florin Vlaicu, dar si debutul lui Jack Cobden care a inscris doua incercari intr-un sfert de ora.

Ultima intalnire directa a avut loc anul trecut pe stadionul Municipal din Buzau si care a fost un adevarat spectacol al incercarilor, noua trecute in dreptul Stejarilor pentru care a debutat Razvan Ilisecu.

– Palmarsul intalnirilor Romania-Belgia:
1957-Bruxelles: Belgia/Selectionata Internationala-Romania 5-36, Partida de verificare
Marcatori pentru Romania:Tibuleac-e,Stanescu-e,Nanu-e,Marinache-2e,Morariu-dg,Penciu-3tr,2lp

1996-Bucuresti: Romania-Belgia 83-5, Cupa FIRA
Marcatori pentru Romania:Brezoianu-3e,tr,Ungur-2e,Cioca-2e,Septar-e,Iacob-e,Maftei-e,Talaba-e,Suiogan-e,Flutur-e,Mitu-2tr,Apjok-6tr

1997-Bruxelles: Belgia-Romania 18-83, Calificari Cupa Mondiala
Marcatori pentru Romania: Solomie-5e,Mitu-3e,Colceriu-e,Tofan-e,Rotaru-e, Draguceanu-e, Eseu de penalizare,Guranescu-9tr

2013-Bruxelles: Belgia-Romania 14-32, CEN, Calificari Cupa Mondiala
Marcatori pentru Romania: Radoi-e,eseu de penalizare, Macovei-e,Dimofte-e,lp,Vlaicu-3tr,lp

2014-Conastanta: Romania-Belgia 29-10, CEN, Calificari Cupa Mondiala
Marcatori pentru Romania: Lucaci-e,Calafeteanu-e,Burcea-e,eseu de penalizare, Vlaicu-3tr,lp

2017-Bruxelles: Belgia-Romania 17-33, REC, Calificari Cupa Mondiala
Marcatori pentru Romania:Cobden-2e,Van Heerden-e,Gordas-e,Vlaicu-e,4tr

2018-Buzau: Romania-Belgia 62-12, REC, Calificari Cupa Mondiala
Marcatori pentru Romania: Eseu de penalizare-3, Umaga-e, Burcea-e, Moyake-2e, I.Dumitru-e,Badiu-e, Calafeteanu-2tr,lp, Fercu-tr, Vlaicu-tr

705 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response