Tuesday 19th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Federatia Romana de Rugby | Comunicat de presa legat de situatia sectiei de rugby a clubului CSM Bucuresti , 14 august 2019

14 august 2019 INTERN

Rugbyul este un sport deosebit, fapt pe care ajung să îl marturisească toți cei care țin măcar o dată în mână balonul oval. Dincolo de regulamente și puncte pe tabelă, ceea ce îl face cu totul și cu totul special sunt valorile care se întrezăresc în fiecare componentă a sa, care ajung parte din modul de viață al practicanților și suporterilor, care le ghidează orice acțiune. Tocmai pentru că prețuim aceste valori, iar printre ele se află SOLIDARITATEA, ne declarăm mâhniți și revoltați de situația unuia dintre cluburile de tradiție din elita rugbyului românesc – CSM București.

Rezultatele secției de rugby a acestui club, recente și nu numai, reconfirmă potențialul său, dorința de a evolua, pasiunea și dedicația tuturor celor implicați. În ciuda acestor premise încurajatoare, în ciuda tuturor încercărilor federației noastre de a sprijini eforturile lor prin acțiuni de lobby din postura de for coordonator la nivel național, soarta rugbyului la CSM București pare pecetluită.

Dincolo de drama colectivă pe care o astfel de veste o provoacă, ne gândim la dificultățile individuale ale celor care au crezut în acest proiect și s-au luptat pentru el, sportivi și membri ai staff-ului deopotrivă. Acești oameni s-au văzut fără loc de muncă și cu perspective extrem de limitate de a găsi unul în viitorul apropiat din cauza momentului la care se face acest trist anunț. Acești oameni au crezut în ceva, au avut răbdare, au găsit soluții, s-au adaptat, totul pentru ca secția de rugby să își continue activitatea, pentru că avea toate argumentele pentru a-și sustine obiectivele de performanță setate. Acești oameni merită mai mult decât o decizie seacă legată de bugete și felul în care ele sunt administrate. Istoria acestui club și fanii săi merită să înțeleagă măcar cum s-a luat această decizie, de ce a fost luată acum, la jumătatea anului calendaristic, chiar înaintea debutului unui nou sezon competițional. Rugbyul românesc merită să afle măcar acum de ce își pierde una dintre echipele de top, când toată lumea încearcă să progreseze și să se dezvolte.

Federația Română de Rugby, indiferent cât și-ar dori, are posibilități limitate de a-și susține membrii afiliați. Îi putem sprijini cu experiența noastră practică, le putem pune la dispoziție echipamente de pregătire și oameni specializați, le oferim permanent suportul nostru în demersurile lor la nivel local și național, însă nu îi putem finanța, așa cum își închipuie multă lume în mod eronat. Vom continua să fim alături de fiecare echipă de rugby din România, cu toate resursele pe care le avem, găsind că sunt fiecare în parte și toți împreună extrem de importanți pentru sportul cu balonul oval. Sperăm ca această importanță să fie suficient de evidentă și pentru factorii decizionali, capabili de gândire strategică în perspectivă și apți să gestioneze domenii care au nevoie să crească frumos, constant, depinzând de corectitudinea hotărârilor luate.

Ne temem că o astfel de hotărâre să nu fie precedentul negativ pe care sa il folosească abuziv alte entități în vederea desființării altor echipe, de la diverse discipline sportive. Nu avem voie să ne resemnăm în fața celor care, cu deplină seninatate, decid să dărâme dintr-o singură lovitură ceea ce alții s-au străduit să construiască în ani de muncă. Ceea ce există clădit în sport deja este un bun național ce merită protejat și potențat, nu anulat dintr-o semnatură, cu usurința celui care uită istoria și ignoră viitorul.

Alin Petrache
Președinte Federația Română de Rugby

1,429 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

7 Comments

 1. Viorel Oncea 14 august 2019 at 17:48

  Petrache nu mai mintii. Cat ai furat? cate case ti-ai facut pe banii publici? Cat a furat tactu? Cat a furat camarila ta? Cat ai furat din stadionul Arcul de Triumf? Cat ai furat de la CSM Bucuresti pana ai fost dat afara? Pana nu raspunzi la aceste intrebari nimeni nu are incredere in tine.

 2. Bulan 14 august 2019 at 20:11

  Petrache, esti mare conducator, ce mai! Nu doar ca nu se mai califica echipa nationala la CM sub obladuirea ta, dar pare ca se desfiinteaza si cluburile.

  Tu trebuia sa fii acolo in prima linie sa te lupti pentru bugetele tuturor echipelor cu amicii tai din asa-zisa politica romaneasca, nu sa dai la tastatura cu niste cuvinte care nu inseamna nimic.

  Cred ca te strofocai un pic mai mult daca erai tu ala scos de pe statul de plata, nu?

 3. uvertura 14 august 2019 at 21:05

  cand bucurestiul si comunele limitrofe au bani din belsug dar nu se gasesc fonduri pentru o echipa de rugby inseamna ca totul e pierdut pentru acest sport, caci ce sa mai cerem atunci de la barlad, petrosani sau chiar iasi?
  bine ca sunt bani pentru echipe mediocre şi anonime de fotbal, cu jucatori straini de mana a doua, precum voluntari, clinceni, snagov, chiajna, etc!
  nu fac politica, dar nu pot trece peste nuanta psd a firei si a lui petrache, dar dincolo de aceste personaje, sa nu uitam de lipsa unei legi a sportului si, in general, a unei strategii de dezvoltare a sportului romanesc!

 4. Sebastian 15 august 2019 at 0:35

  Dincolo de emoții și păreri de rău clubul nu a precizat care ar fi lipsurile financiare pentru volei și rugby . Apoi ar fi fost frumos sa inițieze o campanie prin care suporterii sportului să sprijine clubul in suferință. Frr ar veni cu sprijin logistic eventual menținerea clubului Intr o divizie inferioara.Si așa la rugby avem puține cluburidincolo de politică și orgolii de tot felul consider că nu au fost căutate cu adevărat soluții.In rugby ul de la noi un club care dispare creează o breșă ce va conduce la eseu de penalizare pentru acest sport.Fenomenul nu este nou dar indica faptul că ușor ușor aceasta mișcare sportivă va deveni o amintire.

 5. Razvan 15 august 2019 at 7:33

  In toata aceasta situatie a rugbyului romanesc, in aceste conditii, voi tot mai luati salariu, luna de luna? Pentru ce, oare?

 6. Dan Apostol 15 august 2019 at 14:20

  Este foarte trist ca fosti jucatori de rugby care au ceva avere nu au si spiritul antrepenorial de a finanta echipe de rugby. Nu primaria Bucuresti trebuie sa tina o echipa de rugby. Este datoria oamenilor de rugby de a gasi investitori. Rugbyul romanesc este prost condus asta este clar (departamentul de marketing este plin de nepotism) – cu oameni care se pricepeau rugbyul nu ar fi ajuns unde a ajuns. Meciuri care se joaca cu sute de spectatori, meciuri internationale unde intrarea este gratis si nu vin spectatori asta e ceva care arata dezinteresul conducerii in promovarea acestui frumos sport. Am spus-o de multe ori – daca cei care au drept de vot nu isi folosesc votul pentru a alege oameni care vor si care pot sa schimbe ceva totul e pierdut. Timp nu prea mai e; in mai putin de 6 luni incepe o noua edite Rugby Europe Championship – daca nu ne trezim vom avea din nou rezultate mult sub asteptari.

 7. alex 24 august 2019 at 23:02

  O catastrofa !
  De 2 ore stau in fata calculatorului incercand sa gasesc raspunsul ( pe google ) la intrebarea : ” cine transmite in Romania meciurile de la RWC 2019 “.
  Stiti care este catastrofa ?
  Nu ca nu va transmite nimeni ( probabil ca voi gasi solutii ), ci ca NU EXISTA NICIO VOCE, niciuna, la NICIUN site de sport, ziar de sport , etc care sa semnaleze acest lucru !
  A 3-a competitie a planetei ( dupa CM fotbal si Olimpiada ) NU SE VA TRANSMITE in Ro.
  Dupa meciurile Simonei Halep, sute / mii de fetite s-au apucat de tenis.
  Parasiti orice speranta prieteni.
  RIP rugbyul romanesc.
  Azi am avut confirmarea.
  NU MAI INTERESEAZA PE NIMENI !

Leave A Response