Tuesday 26th May 2020,
Federatia Romana de Rugby

Mihai Irimia, primul Comisar de Citare roman care face parte din Panelul World Rugby, delegat in premiera la un meci EPCR

16 octombrie 2019 Stiri

Devenit primul comisar de citare roman din Panelul World Rugby, structura ce aduna cei mai valorosi experti in anti-joc din lumea rugbystica, Mihai Irimia se afla inaintea unei alte premiere pentru rugbyul romanesc. Acesta a fost delegat de catre EPCR, in calitate de comisar de citare intr-una dintre cele mai puternice competitii intercluburi europene, in Challenge Cup, la meciul din Grupa 5, dintre Rugy Calvisano si Cardiff Blues ce va avea loc pe 16 noiembrie 2019 la Calvisano, pe Pata Stadium.

Mihai s-a nascut la Barlad, pasiunea pentru rugby fiindu-i insuflata de catre tatal sau, Mihai Irimia. Ca junior a evoluat la clubul local, Rulmentul Barlad, din scoala generala pana la finalul liceului, dupa care, odata cu venirea la Bucuresti pentru continuarea studiilor, a evoluat un an de zile la echipa de seniori Grivitei. La indrumarea lui Mircea Vatui si a lui Dudu Florian, a ales calea arbitrajului, in 2006 absolvind Scoala de arbitri, unde i-a avut ca lectori pe Puiu Hustiu, Mircea Vatui si Dudu Florian. Din acest moment a inceput si activitatea de arbitraj.

In anul 2018, s-a organizat la Bucuresti un curs international World Rugby pentru Comisari de Citare, lector fiind Steve Hinds – Managerul Comisarilor de Citare la nivel de World Rugby. La scurta vreme dupa ce a absolvit acest curs, Mihai a primit invitatia de a face parte din Panelul de Elita World Rugby al Comisarilor de Citare, fiind primul Comisar de Citare roman din aceasta prestigioasa echipa.

Prima delegare in calitate de Comisar de Citare a primit-o anul trecut in decembrie, la Turneul International de rugby 7’S, de la Dubai, din circuitul de elita al HSBC Rugby 7’s, unde a beneficiat de indrumarea lui Steve Hinds si a altor profesionisti din zona disciplinara. Au urmat alte doua delegari, in acest an, una pentru meciul de pregatire pentru Cupa Mondiala, dintre Georgia si Scotia, de la Tbilisi, iar cealalta la turneul amical de rugby Oktoberfest Rugby 7’s, organizat de catre Germania, la Munchen.

„Povestea legata de partea de citare a inceput oarecum neasteptat pentru mine, cand mi s-a propus sa particip la cursul de acreditare a comisarilor de citare, organizat de World Rugby la Bucuresti, in 2018, de catre Vali Toma – Presedintele Comisiei de Disciplina a FRR si de catre Constantin Bonea – Presedintele Comisiei de Citare a FRR. Daca nu as fi beneficiat de increderea si suportul lor, probabil nu m-as fi indreptat niciodata spre zona de citare. Nu as putea sa nu-i mentionez aici si pe domnii Viorel Popescu si George Bargaunas, care m-au indrumat cu multa generozitate in procesul de intelegere a legilor jocului, dar si a „fenomenului rugby”, in general, de-a lungul anilor. Este o mare onoare pentru mine sa fiu primul comisar de citare roman, delegat de catre World Rugby si EPCR la competitii si meciuri de o asemenea anvergura si imi doresc ca prestatiile mele sa fie cel putin la nivelul increderii acordate de catre FRR si World Rugby. Pentru mine, aceasta oportunitate oferita reprezinta inca o dovada a faptului ca munca, pasiunea, ambitia si integritatea cu care am tratat aceasta activitate si acest sport, in diversele ipostaze in care am interactionat cu el (jucator, arbitru, comisar de citare), sunt recunoscute si recompensate, la momentul oportun”, a declarat Mihai Irimia.

Comisarul de Citare este un oficial independent, delegat de catre organizatorul competitiei pentru a participa la meciurile de rugby, cu indatoriri de identificare si raportare ulterioara catre organizator, a actelor de anti-joc comise de catre jucatori si care nu au fost sanctionate corespunzator de catre brigada de arbitri, pe parcursul partidei.

FOTO: #RugbyTonyVaio

 

332 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response