Friday 07th May 2021,
Federatia Romana de Rugby

“Nea Adi era parintele nostru care era mereu alături de noi”, Danut Jipa, format la Centrul de pregătire pentru juniori de la Cornu

21 septembrie 2020 INTERN

Rugbyul românesc a primit cu durere vestea stingerii din viață a fostului jucător și antrenor, Adrian Costache. Un om care a trăit pentru și prin rugby, care a format și educat generații de sportivi, pe care i-a crescut în ideea respectului față de sport și față de adversar. Pentru mulți dintre sportivi a fost mai mult decât un antrenor, un prieten sau un confident, a fost un tată. Iar generația care a crescut la Centrul de Pregătire pentru juniori de la Cornu, unde Adrian Costache a fost și director tehnic și antrenor împreună cu Marcel Giucal, a rămas tot timpul apropiată de acesta.

Component al formației SCM Timișoara, Dănuț Jipa (20 ani) a colaborat cu antrenorul Adrian Costache atât la Cornu, cât și la Știința Petroșani, unde a evoluat un sezon: “Va pot spune ca pentru noi generatia Cornu, Nea Adi era “parintele” nostru care era mereu alaturi de noi. Inca de la început a rupt acea bariera antrenor-jucator si era mai mult un coleg de echipa. Tot timpul ne aducea zambetul pe buze cu cate o gluma sau o poveste din tinerete. Faptul ca am stat la Cornu impreuna, ne-a facut sa ne apropiem, pentru multi dintre noi era prima desprindere de casa si el ne-a ajutat foarte mult. Practic si-a luat responsabilitatea de parinte fata de fiecare dintre noi, era tot timpul atent sa avem de toate, sa nu se simtim singuri, sa ne fie bine”.

Cu echipa de la Cornu, Danut a fost vicecampion national la rugby 7 la U17 și la rugby XV la U18. “Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat de la nea Adi este acela de a oferi respect. Tot timpul ne spunea ca noi sportivii trebuie sa fim si un model pentru ceilalti in viata de zi cu zi, sa fim buni, sa fim amabili. Era un antrenor foarte vesel, stia cum sa te faca sa zambesti, iti povestea ceva, ii placea mult sa te vada zambind, sa te vada ca te bucuri de joc, sa vada ca joci din placere. In plus, era si un antrenor foarte competitiv, trebuia sa nu dam nicio sansa nimanui, pentru el in momentul in care intrai pe teren trebuia sa dai totul, nu erau jumatati de masura. Era genul de antrenor care niciodată nu ne certa, chiar dacă făceam și meciuri mai slabe, existau doar discuții constructive, încerca mereu să ne ofere soluții, încerca mereu să scoată ce e mai bun din fiecare dintre noi. A rămas aproape de noi chiar dacă nu am mai lucrat împreună, mereu era în tribună, ne suna, ne întreba cum suntem, știai că este tot timpul acolo”, spune Dănuț.

Fost jucator la Triumf si CS Stiinta Petrosani, antrenor la LAV, RC Grivita si CS Stiinta Petrosani, Adrian Costache a încetat din viață la doar 53 de ani, la Petroșani.

743 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response