Friday 07th May 2021,
Federatia Romana de Rugby

Stejarul Constantin Pristaviță: “Anul 2021 va fi un an important pentru noi prin prisma debutului campaniei de calificare la Cupa Mondiala”

21 octombrie 2020 NATIONALA

După o săptămână de pregătire la Snagov, Stejarii s-au întors la cluburile lor în urma deciziei Rugby Europe de a suspenda toate meciurile programate în luna noiembrie din cauza pandemiei. România ar fi urmat să întâlnească Belgia, pe 1 noiembrie, în ultimul meci din ediția 2020 a Rugby Europe Championship.

Unul dintre coloșii pachetului de înaintare, pilierul Constatin Pristaviță (27 ani) a povestit cum a decurs săptămâna de pregătire și cum au primis jucătorii vestea amânării, încă o dată, a partidei cu Belgia.

Cum a fost săptămâna de antrenament?
A fost una diferita pentru ca nu am avut voie sa interactionam unii cu altii, ne-am antrenat pe grupe, protocol a fost foarte strict. A fost un pic diferit fata de alte stagii, insa a fost o saptamana benefica, foarte buna, ne-am antrenat intens, cu antrenamente destul de grele si cred ca ne-ar fi ajutat daca am fi jucat meciul cu Belgia.

Cum apreciezi aceasta decizie a Rugby Europe?
Nu stiu daca sunt eu cel mai in masura sa comenteze acest lucru, cred ca este o decizie luata sa ne protejeze pe noi, jucatorii, si pe toti cei implicati in organizarea acestor meciuri. Insa virusul nu-l iei neaparat din teren pentru ca noi suntem testati saptamanal, suntem ok. Eu cred ca trebuie sa invatam sa traim cu acest virus, sa ne adaptam pentru ca nu vom putea amana si inchide competitii la nesfarsit.

Se tot vorbeste de acest meci cu Belgia. Cum il vedeti voi?
Este un meci greu, ca toate celelalte, sa nu uitam ca au castigat in fata Rusiei, echipa care ne-a invins pe noi si exceptand meciul cu Georgia in care au luat 60 de puncte, au avut rezultate bune in celelalte. Noi trebuie sa ne facem jocul, sa ii respectam, sa jucam ceea ce antrenorul ne cere. Si anul trecut au facut meciuri bune si i-am invins la ei acasa, la o diferenta de 20 de puncte.

Sunt vremuri dificile pentru toată lumea și mai ales pentru voi, sportivii. Cum le resimțiti?
Este o perioada grea, a fost o pauza destul de lunga, nu cred ca am mai avut atata pauza de cand eram la copii si a fost placut sa reincepem, sa revenim pe teren in pregatire si apoi in competitii. Speram sa cotinuam sa jucam, este foarte important pentru noi sa avem meciuri, insa la cum se anunta vremurile, nu stiu daca vom mai reusi sa jucam ceva anul acesta.

Este o perioada cu foarte multe incertitudini…
Este greu, incercam sa ne adaptam. Acum esti obligat sa stai,  apoi reincepi, foarte multe pauze, foarte multe opriri si este destul de greu pentru organism. Noi incercam sa ramanem activi, sa ne pregatim, insa e total diferit fata de anii cand jucai meci dupa meci, atingeai o forma si trebuia sa te mentii pana la sfarsitul campionatului. Acum joci doua meciuri, stai o saptamana, faci testari, astepti rezultatul, daca esti contact direct, iarasi stai, te opresti, e dificil.

Cred că și psihologic este un moment greu…
Este greu pentru ca nu stii ce vei face maine. Nu stii pentru ce te antrenezi, daca vei mai juca saptamana viitoare sau la anul, pentru ca situatia se schimba de la o zi la alta si nu poti sa stii ce se intampla. E foarte greu pentru ca oricat ai incerca sa stai conectat nu stii cand vei juca, noi la Baia Mare am avut două meciuri pe care nu le-am disputat pentru ca adversarii au avut probleme, practic ne-am pregatit si cand sa jucam, nu s-a putut.

Ai avut o revenire bună in pandemie, un nou titlu cu Baia Mare. Cum te simți?
Cu toate ca a fost o reincepere din scurt, din prima am jucat semfinala, intr-adevar am avut sansa de a juca cu Dinamo si am avut un meci mai accesibil, dupa care a urmat finala cu Timisoara. A fost un meci pe care ni l-am facut singuri greu, însa ma bucur ca am reusit sa castigam. A fost foarte bine bun din punct de vedere sportiv pentru ca acest campionat s-a incheiat pe teren. Este munca ta de peste an si ar fi fost frustrant sa nu ti se dea sansa sa te lupti pentru titlu de campion.

Deși e o perioadă mai complicată, spune-mi despre planurile de viitor…
Sa continuam la fel de bine cu Baia Mare,  sa luam titlul din nou, sa avem un parcurs bun, să castigam si Cupa Romaniei. Cel mai important insa este sa jucam rugby, sa putem juca, sa ne lasa pandemie sa ne defasuram activitatea. Apoi cu echipa nationala sa trecem peste acest meci cu Belgia si sa ne putem concentra pe campania de calificare la Cupa Mondiala. 2021 va fi un an important pentru noi tocmai prin prisma debutului campaniei de calificare.

Cum e rugbyul în vreme de pandemie?
S-a schimbat destul de mult, nu mai ai aceeasi continuitate, nu mai ai aceleasi meciuri, trebuie sa te protejezi mai mult, trebuie sa faci teste saptamanal, astepti sa vezi daca joci meciul, daca se mai joaca competitia. Nu doar sportul s-a schimbat, ci viata noastra de zi cu zi.

FOTO: Daniel Nechita

544 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response