Friday 07th May 2021,
Federatia Romana de Rugby

Bogdan Zebega, al doilea român ce face parte din World Rugby Judicial Panel

28 octombrie 2020 INTERN

Fostul jucător internațional, Bogdan Zebega (36 ani), a devenit membru al World Rugby Judicial Panel. El se alătură astfel lui Valeriu Toma, cooptat în grupul de ofițeri judiciari care judecă situatiile disciplinare aparute in timpul meciurilor care vor avea loc sub egida World Rugby, încă din 2017. Prima delegare oficială a lui Bogdan va fi luna viitoare, la meciurile programate în weekendul 21-22 noiembrie. Toate audierile se vor desfășura online.

 Ce înseamnă pentru tine să faci parte din Judicial Panel?
E o noua experienta, o modalitate pentru mine sa raman aproape de rugby. Imi e foarte dor de rugby si ma bucur de fiecare data cand reusesc sa revin langa el.

Cum ți-a venit această idee?
Pe la sfarsitul lui 2018 am aflat de cursul organizat de World Rugby la Bucuresti de la fostul meu coleg, Mihai Irimia, odata cu U20 World Rugby Trophy.  Vali Toma, presedintele Comisiei de Disciplina, m-a sustinut mult ca sa particip la aceste cursuri si asa a inceput totul.

Ai dat un examen ca să fii admis? Cum a fost?
La sfarsitul acelui curs a fost un examen cu parte teoretica si parte practica. Apoi am primit dreptul de a participa alaturi de Comisia de Disciplina din Romania la solutionarea cazurilor. A durat ceva timp, pana am acumulat destula experienta pentru a judeca eu acele cazuri de antijoc.

Ești al doilea român după Vali Toma care face parte din această comisie. Ai vorbit cu el despre ce înseamnă să faci parte din această comisie?       
Nu e putin lucru ca doi romani sa faca parte din Judicial Panel la acest nivel. Mai ales ca restul colegilor sunt din Tier 1. Vali m-a ajutat foarte mult. Si ma bucur ca am putut sa ma sfatuiesc cu el pana aici. Am avut suportul lui la fiecare pas facut. Recunosc ca presiunea este destul de mare, dar modul in care m-a invatat sa judec fiecare caz in parte, ma ajuta de fiecare data. Ii multumesc pe aceasta cale pentru incredere si rabdare!

 Ce sfaturi ți-a dat?
Mi-a spus sa ma bazez de fiecare data pe experienta mea de fost jucator de performanta. Iar acum de fiecare data, incerc sa ma pun in pielea fiecarui sportiv in parte si sa ma intreb cum as fi procedat  eu sau ce as fi facut in acel caz.

Ce vei face concret acolo?
Incepand cu etapa a treia a Turneului celor 4 Natiuni, voi face parte din panelul de “judecatori” ce vor analiza cazurile de antijoc sanctionate cu cartonas rosu. Totusi mi-as dori foarte tare sa nu existe cazuri de judecat. Ar fi mai bine sa nu existe cartonase rosii!

 Ai emoții?
Am emotii foarte mari, mai ales cand stiu ce nume de jucatori sunt de fiecare data in teren. Dar sper sa imi fac treaba conform regulamentului si spiritul rugby-ului.

 

697 total views, 9 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response