Saturday 08th May 2021,
Federatia Romana de Rugby

Stejarul Alex Gordaș: “Trebuie să găsim resurse și modalități să putem juca și să putem câștiga ca să ne calificăm la Cupa Mondială”

3 noiembrie 2020 First XV

Franța a intrat într-o nouă carantină totală, în aceste zile urmând să se decidă în ce privește rugbyul ce competiții vor continua. Component al echipei Stade Nicois, liderul la zi din Nationale, Stejarul Alex Gordaș (26 ani) a povestit pentru FRR.ro, despre meciurile din această nouă competiție, cum se practică acum sportul și mult așteptatul meci cu Belgia, amânat încă o dată.  

Alex, Franța a intrat într-o nouă carantină. Cum ești? Cum se face sport?
Este o carantină ca cea din primăvară, dar din ce am văzut pe stradă lumea nu prea respectă regulile. Ne antrenăm în continuare , urmăm protocolul pe care îl avem impus de club, antrenamentele decurg normal, facem contact, însă în vestiar și la ședințe purtăm mască. De câte ori intrăm pe teren sau ieșim sau mergem în diverse locuri, ne dezinfectăm mâinile. Sunt măsuri normale de siguranță.

În weekendul trecut toată lumea aștepta duelul dintre tine și Marius Antonescu, echipele voastre urmând să fie adversare….
Decizia de a suspenda meciurile din Nationale a venit de la guvern, nu erau multe de discutat pe seama ei.  Noi eram la teren, făceam ultimul antrenament pentru meci, a doua zi urmând să plecăm spre Bourg-en-Bresse, erau doar zvonuri că etapa din weekend se va anula, însă a venit directorul clubului și ne-a comunicat că decizia a fost luată oficial.

Ce urmează acum pentru voi?
Este o situație ciudată, ni s-a spus că vom continua să ne pregătim, vom avea meciuri, însă vor mai urma niște întâlniri pentru că cluburile nu doresc să joace fără spectatori, fără suporteri, care sunt o sursă importantă de venit și se ia în calcul varianta șomajului tehnic, variantă în care nu vom mai juca. Așteptăm să vedem ce urmează, momentan ne continuăm antrenamentele.

Este o perioadă agitată în Franța și din cauza carantinei, dar și a atentatelor, ultimul chiar la voi, la Nisa. S-a schimbat ceva în viața voastră după atentatul de săptămâna trecută din biserică?
Sincer, nu prea ies din casă, mai ales de când m-am întors, de când au început să fie mai stricți cu regulile, ies doar pentru cumpărături de strictă necesitate și pentru a merge la antrenamente. Cetățenii francezi sunt foarte revoltați de ceea ce se întâmplă, viața tuturor este afectată de aceste lucruri, gândiți-vă că au fost 4 atentate în 3 săptămâni. Din ce am văzut s-a intervenit repede la problema de la biserică, l-au prins pe atacator, dar din păcate, prea târziu pentru victime.

Cum e rugbyul în pandemie?
Ne afectează destul de mult, mai ales în ce privește viața personală: faptul că stai într-o țară străină, departe de ai tăi, e complicat. Din punct de vedere sportiv te afectează un pic la nivel  psihologic pentru că este o stare de incertitudine, nu depinde numai de tine sau de o echipă întreagă. Antrenorul ne-a inoculat ideea că  dacă se anulează un meci în weekend, să începem imediat pregătirea pentru următorul meci.

Alex Gordaș evoluează pentru Stade Nicois din septembrie 2019 Foto: Stade Nicois

 

Din sezonul acesta jucați într-o competiție nouă, Nationale, cum este?
Foarte fain.  Practic au fost selectionate echipele profesioniste din Federale, din fiecare grupă câte  o echipa care putea să facă pasul către Pro D2. Îmi place pentru că, spre deosebire de sezonul trecut când alternai un meci puternic cu unul slab, acum toate meciurile sunt la fel de puternice, niciun meci nu seamănă cu celălalt și fiecare partidă e o șansă de a te califica mai departe, contează fioecare punct.

Alex, te-ai alăturat Stejarilor doar pentru o seară, după care te-ai întors în Franța…
Da, am ajuns luni noaptea și am intrat direct în ședință,  ca să spun așa. La început erau doar zvonuri că se va amâna meciul, așteptam decizia care a venit marți dimineața de la Rugby Europe.

Spune-mi un pic de meciul acesta cu Belgia. Ești unul dintre jucătorii de bază ai echipei. Cum vezi tu meciul cu ei?
Eu spun doar că Belgia ar trebui să se pregătească foarte bine pentru acest meci cu noi, pentru că toată această așteptare și presiune pe care o tot adunăm, se va descărca pe teren, în puncte. Doresc să le demonstrăm că nu au nicio șansă în fața noastră. Toată lumea vorbește de acest meci, se pune o presiune de parcă am juca cu Franța. Trebuie să câștigăm, să ne impunem jocul și să înceteze odată aceste comparații. În plus, pentru mine este și un meci de orgoliu între mine și colegul de la club, Charles Reynaert, am fost adversari și anul trecut.

2021 este un an important pentru rugbyul românesc în condițiile disputării acestei partide cu Belgia și a debutului campaniei de calificare la Cupa Mondială de Rugby…
Este un an important, dar și dificil, într-adevăr. Trebuie să găsim resurse și modalități să putem juca și să putem câștiga ca să calificăm la Cupa Mondială. Nu văd această calificare pentru noi, ci pentru generația care o să urmeze, pentru cei care vin din urmă, să aibă o motivație și de ce nu, prin rezultatele noastre, să aducem și mai mulți copii la rugby. Important este să lasăm ceva în urmă.

FOTO: Daniel Nechita Photographer

 

 

418 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response