Friday 22nd January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Stejarul Andrei Gorcioaia: “Mă bucur că am păstrat tradiția de a încheia fiecare an cu puncte marcate”

22 decembrie 2020 First XV

Finalul acestui an îl readuce în prim plan pe Stejarul Andrei Gorcioaia. Component al echipei franceze Bayonne, acesta a marcat un eseu duminică, în meciul din Challenge Cup, pierdut de gruparea din Hexagon, cu 28-20 în fața celor de la Leicester Tigers. El a vorbit despre această întâlnire, despre anul care se apropie de final și obiectivele pentru 2021.

Cum a fost meciul cu Leicester?
Foarte fizic, englezii sunt foarte disciplinați în joc, duri în contact, joacă foarte precis, nu fac greșeli, au trei scheme de atac, pe acelea le joacă perfect.

Ce înseamnă pentru tine eseul pe care l-ai reușit?
Nu a fost prima dată când ne-am aflat în poziția de a marca, sunt un jucător ofensiv, calitățile pe care le am mă ajută să avansez cu balonul, iar când mă aflu la câțiva centimetri sau mai puțin de linia de but, sunt mai motivat să culc balonul. Trebuie să fac într-așa fel încât să ieșim de acolo cu eseu pentru că este vorba de  munca tuturor. Este un eseu care contează foarte mult pentru mine, îmi dă putere pentru ce urmează, am avut un an greu și treptat am reușit să revin, să regăsesc acea plăcere de a juca rugby și de fi la nivel de TOP 14. În fieare an de când joc rugby am reușit să marchez puncte și anul acesta ar fi fost o premieră să îl închei fără niciun punct. Nu a fost ușor pentru că englezii sunt foarte inteligenți, s-au aruncat peste tot să acopere eseul, numai că era bine pus acolo, pe linie (nr. râde). Englezii au această mentalitate de a lupta până la decizia arbitrului, se aruncă toți în momentul în care culci balonul în terenul de țintă, iar în cazul în care camera nu are un unghi bun să redea dacă balonul a fost pe linie, arbitrul nu acordă eseul. Puteam să luam însă bonus defensiv, pe final am avut și o lovitură de pedeapsă care a lovit bara, însă meciurile din Challenge Cup nu s-au terminat, luptăm pentru șansa noastră.

Este al doilea eseu pe care îl reușești pentru Bayonne de când ești la ei …
Într-adevăr, primul l-am marcat cu Stade Francais, la Paris. Așa cum am mai spus mă bucur că am reușit să am aceste puncte într-un an greu cum a fost acesta. Deși dacă ne uităm la ultimele luni, am avut meciuri, am jucat, chiar și cele din Challenge Cup, meciul de acum cu Leicester Tigers a fost un meci la un nivel înalt, disputat, statisticile de joc sunt foarte bune.

Cum a fost anul asta?
2020 a început prost pentru mine pentru că eram într-un picior, accidentat, și se termină bine, mai avem un meci, duminică, cu Castres. Va fi un meci foarte tare, la fel ca cel cu englezii, pentru că și noi, și ei, jucăm pentru menținerea în Top 14 și știm foarte bine că nu ne permitem vreo greșeală. Cu echipa a fost un an dificil pentru că nu am putut termina campionatul cum ar fi trebuit, a fost suspendat, iar a doua perioadă, zic că e bună, suntem mult mai bine față de anul trecut și în campionat și în cupele europene. Anul trecut în competiția europeană numai bătăi grave am luat, acum avem un egal în Italia cu Zebre, un rezultat care a fost însă mai jos de așteptările noastre, acum, al doilea meci pierdut acasă, la 8 puncte. Meciul cu Leicester l-am pierdut pentru că am făcut greșeli tactice și individuale pe care nu ar fi trebuit să le facem la acest nivel. În rest, îmi este bine și individual și cu echipa.

Aveți un program încărcat de meciuri. Aveți câteva zile să vă odihniți în perioada asta?
Nu avem vacanță propriu-zis, joi și vineri vom sta cu familia, ca toată lumea, de Crăciun, iar după, program normal de antrenamente, duminică avem meciul cu Castres, apoi cu Pau. Este o perioadă fără vacanță, noi am avut un meci suspendat din cauza pandemiei, meciul cu Toulon, îl avem și pe acela de jucat, însă partea bună este că îl putem juca în weekend, cu zile de repaus, nu cum este cazul celor de la Castres, care vor avea două meciuri într-o săptămână.

Cum sunteti voi ca echipa cu pandemia, cu testările?
Suntem foarte bine, ne purtăm unul altuia de grijă, ca să spun așa, ne protejăm cât putem de mult, stăm acasă cu familia, cu foarte puține deplasări și doar dacă sunt necesare. Am avut patru cazuri de la începutul sezonului, izolate imediat, totul e bine pus la punct din punct de vedere medical, e bine structurat. Chiar ieri dimineață (nr. luni) ne-am făcut testul, o să îl facem din nou înaintea meciului cu 48 de ore cum prevede regulamentul. Totul e ok, nu putem să fim niciodată stăpâni pe situație, este un virus pe care îl poți lua oricând, ne ferim și ne protejăm cât putem de mult.

2021 se anunță un an greu și pentru echipa națională, având în vedere că va începe campania de calificare la Cupa Mondială…
Da, va fi un an foarte greu, avem meciul cu Belgia, ne gândim deja la acest meci, trebuie să îl câștigăm și cred că după această partidă vom avea un reper de cum arată echipa națională, unde suntem momentan, și sper, din suflet, să fie un reper bun. Am văzut că băieții s-au pregătit în Antalya, sunt bucuros că au putut avea acest timp împreună să se antreneze, să se lege echipa și chiar dacă noi, puțini, care jucăm în Franța nu am putut merge în acest stagiu, am fost alături de ei. La meciul cu Belgia însă toată lumea va răspunde prezent la convocare. Este important să pregătim bine această campanie de calificare, trebuie să ajungem la Cupa Mondială din Franța.

FOTO: Aviron Bayonnais Rugby

139 total views, 6 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response