Friday 22nd January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Unul dintre cei mai tineri Stejari din echipa României, Taylor Gontineac: “O calificare la o cupă mondială este un lucru excepțional în viață”

30 decembrie 2020 First XV

Anul 2020, deși complicat din punct de vedere sportiv, cu multe competiții anulate sau amânate, cu perioade mari de pauze, a avut și părți bune pentru unii dintre jucătorii naționalei  de rugby a României. Unul dintre cei mai tineri Stejari din echipa lui Andy Robinson, Taylor Gontineac (20 ani),  component al echipei Clermont Espoirs, a făcut în acest an pasul spre echipa de seniori a clubului francez ce evoluează în TOP 14, primul eșalon valoric. Pe lângă pregătirea de vară cu seniorii, Taylor a disputat și primul meci cu aceștia, partida de pregătire împotriva celor de la Aurillac. El a vorbit despre acest an competițional, campionatul de Espoirs reluându-se în Franța din luna septembrie, echipa națională și drumul spre Cupa Mondială 2023.

 Cum a fost acest an, 2020, la voi, la Espoirs?
A fost un an complicat pentru că s-a oprit sezonul devreme fără să știm când vom începe sau ce se va întâmpla, însă am amintiri frumoase din acest an.

Cum s-a desfășurat pregătirea? Cum au fost meciurile?
Cu pregătirea a fost într-adevăr ciudat, am început cu prima echipa la Clermont, cu echipa de seniori. În iunie am început cu grupuri de câte opt, dacă îmi amintesc bine, și în iulie, ne-am antrenat doar cu colegii de treisferturi, practic au fost antrenamente pe compartimente, grămadă și treisferturi. Abia în august am început să ne pregătim toți împreună. Am avut un meci anulat cu Lyon din cauza COVID, astfel am făcut un meci între noi. Apoi am jucat un meci cu Aurillac și cu Bordeaux, meciuri de pregătire, înainte de campionat. În septembrie am revenit la echipa de Espoirs, unde s-au jucat cam cinci meciuri din șase.

Cum ați gestionat această perioadă, cu testări, izolare în caz de contact direct, incertitudine legată de disputarea meciurilor?
Când era carantină, fiecare se antrena acasă, individual, nu esta niciun antrenament comun. Din iunie, de când am început pregătirea suntem testați săptămânal ca să fim siguri că nu avem niciun caz. Deci suntem testați joi, aflăm rezultatele până seara, iar dacă este un caz covid, este în carantină două săptămâni până are un test negativ. Noi ne antrenăm cât de mult putem ca să fim pregătiți pentru a juca în fiecare weekend, pregătirea și antrenamentele decurg ca de obicei.

Cum ai defini acest an din punct de vedere sportiv?
Anul asta a fost și este un challenge atât pentru mine, cât și pentru toată lumea, din toate punctele de vedere, nu doar sportiv. Sezonul s-a oprit deodată, fără sa știm când se va relua, trebuia să ne antrenam cât de tare puteam în cazul în care urma să se reia, trebuia să fim fizic pregătiți. A fost o situație care a ținut mai mult de mental, să rămânem puternici, să continuăm să ne pregătim, să nu ne lăsăm de rugby.

Taylor Gontineac evoluează la Clermont Espoirs pe postul de centru © Jean – Paul Cohade

Ești printre cei mai tineri jucători care se află pe lista lui Andy Robinson pentru campania de calificare la Cupa Mondială. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?
Acest lucru e o mândrie. Ar fi extraodinar de fain să ne calificăm pentru Cupa Mondială din 2023. Fiind tânăr, înseamnă că antrenorul pariază pe noi, deci trebuie să dăm tot ce avem pentru echipă.

Te motivează mai mult?
Sigur, nu mă gândesc la acest lucru zilnic, dar îl am în minte, e foarte important.

Dacă ar fi să îți faci o autoevaluare, unde ești în acest moment?
Mai am multe să îmi dezvolt ca jucător, sunt tânăr, învăț tot timpul lucruri noi.

Anul trecut s-au jucat destul de putine meciuri, ai fost în teren la meciul cu Portugalia. Ce îți mai amintești?
Au fost momente grele pentru România în 6 Națiuni, a fost un meci ciudat în Portugalia, însă am amintiri frumoase pentru că atunci când vin și joc pentru Roânia totul e fain, e ca un bonus, sunt foarte motivate să dau totul.

Ai jucat trei meciuri până acum România, toate trei în Primul XV. Ce înseamnă asta pentru tine?
Înseamnă enorm de mult, toată munca depusă începe să fie răsplătită. Nu îmi spun niciodată că au fost meciuri ca titular,  sunt un jucător tânăr, mai am de lucrat, de crescut, însă este o sursă de motivație imensă.

În 2021 debutează și campania de calificare la Cupa Mondială din 2023. Cum crezi că va fi?
Va fi greu, trebuie să lucrăm toți împreună la lot și chiar când nu suntem acolo, să lucrăm individual, să fim pregătiți mai bine decât celelalte echipe. Trebuie să ne pregătim individual la cluburi pentru că astfel, când ajungem la lot putem lucra la jocul nostru. Am încredere în staff și sper să fie bine.

Te gândești ce ar însemna pentru tine ca jucător o calificare la Cupa Mondială?
Nu îmi pot imagina, însă cred că indiferent că ești jucător tânăr sau unul cu foarte multă experiență, cu multe selecții, o calificare la o cupă mondială este un lucru excepțional în viață.

FOTO: Rugby Photos by Luis Cabelo Facebook

258 total views, 6 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response