Saturday 06th March 2021,
Federatia Romana de Rugby

Stejarul Cătălin Fercu: “Va fi o campanie de calificare anevoioasă pentru că toate echipele au ca obiectiv calificarea la Cupa Mondială”

13 februarie 2021 First XV

Naționala de rugby a României așteaptă debutul ediției 2021 a Rugby Europe Championship, programat pentru weekendul 6-7 martie, când va întâlni în deplasare, Rusia. Considerat unanim unul dintre cei mai buni jucători de treisferturi din istoria rugbyului românesc, Cătălin Fercu (34 de ani) face parte din clubul exclusivist al Stejarilor ce au atins borna 100 la numărul de selecții (109), fiind și printre cei mai prolifici marcatori de eseuri, 33, la egalitate cu Petrică Motrescu.

 Un jucător polivalent ce poate acoperi orice post pe linia de treisferturi, Cătălin acceptă foarte rar dialogul public, preferând să stea departe de aparițiile media. Înaintea începerii unui nou drum pentru calificarea la Cupa Mondială, acesta a acordat un amplu interviu în care a vorbit despre echipa României, generația care face pasul acum la națională, motivația pe care o are și “noul Fercu” în viziunea lui.

S-a încheiat o ediție a Rugby Europe Championship în care mai mult v-ați pregătit pentru meciuri, decât ați jucat. Cum a fost pentru voi, jucătorii, această ediție?
Până la meciul cu Belgia totul a decurs normal, din păcate la acel meci din cauza pandemiei competiția a fost suspendată, și de aici si restricțiile impuse. A fost o perioadă atipică, nu a fost ușor să ne găsim mereu motivația de a ne antrena pentru un meci de care nu eram siguri că se va juca, dar suntem jucători profesioniști și trebuie să ne antrenăm 100%, indiferent de situația întâlnită.

România a terminat pe locul 3. Cum vezi tu evoluția echipei, având în vedere că ați avut un staff nou, cu Andy Robinson – principal?
Sincer, văd o evoluție bună , lăsând la o parte rezultatele, având în vedere că trecem printr-o perioadă de tranziție, cu  foarte mulți jucători noi, tineri și cu un staff  nou care încearcă să-și pună amprenta. Este clar că avem mult de muncă până să ajungem la nivelul pe care ni-l dorim. Andy este un antrenor de care România avea nevoie, iar acum doar noi, jucătorii, trebuie să ne ridicăm la nivelul cerințelor lui.

Ai văzut meciurile din weekendul trecut, din ultima etapă a #REC2020? Cum ți s-au părut adversarii?
Da, am văzut meciurile. Pot spune ca nivelul competiției a crescut și s-a echilibrat, nu mai sunt așa mari diferențe între echipe. Oricine poate câștiga orice partidă.

România nu a mai jucat de un an. Cum crezi că va influența acest lucru debutul nostru în ediția din acest an a #REC?
Nu cred că marea problema este că România nu a mai jucat de un an. Problema este că noi, jucătorii din țară, nu avem meciuri în picioare de aproape patru luni din cauza pandemiei și bineînțeles a vremii din România care nu ne permite disputarea  meciurilor în perioada  decembrie – ianuarie. Sperăm însă ca acest lucru să nu ne oprească să ne îndeplinim obiectivele.

 

Este un an important și pentru că coincide cu debutul campaniei de calificare la Cupa Mondială. Cum vezi drumul până acolo?
Cu siguranță este un an foarte important pentru noi, mai ales că vom începe și aceste meciuri ce contează pentru calificare. Cum am mai spus, toate echipele au progresat foarte mult, nu mai avem meciuri ușoare, dar speram prin munca pe care o vom depune să ajungem acolo unde ne dorim. Va fi o campania de calificare anevoioasă pentru că toate echipele au ca și obiectiv prezența la Cupa Mondială.

În ultimele săptămâni v-ați pregătit la București, a fost un lot cu mulți tineri. Cum s-au integrat? Cum îi vezi?
Toți jucătorii tineri care vin la echipa națională sunt integrați foarte repede în colectiv, acest lucru se datorează  grupului, care nu-i marginalizează și le oferă sprijinul și cunoștintele rugbystice de care au nevoie. Nu cred că este foarte important cum îi văd eu în viitor, important este ce își doresc ei de la acest sport și unde vor să ajungă.

Știu că ești dintre jucătorii care îi ajută mult pe debutanți, cu sfaturi, cu susținere. Tu ai debutat într-o echipă cu Tonița, Manta, Socol, Tincu, Balan, ce înseamnă pentru un jucător tânăr să aibă suportul celor mai experimentați?
Cred că cel mai important lucru când intri înt-un colectiv nou este să fii susținut și sprijinit de jucătorii cu experiență. În felul acesta te dezvolți mult mai repede pe plan sportiv căpătând încredere în tine și ascensiunea ta poate fi una rapidă.

Cine e următorul Fercu?
Nimeni (nr. râde). Fercu rămane Fercu. Fiecare trebuie să își creeze propria identitate.

Cu 33 de încercări, Cătălin Fercu este cel mai prolific marcator de eseuri în activitate din rugbyul românesc.

 

Faci parte din clubul exclusivist al jucătorilor cu peste 100 de selecții la echipa naționala. Ce înseamnă pentru tine asta?
Nu am avut ca obiectiv personal să ating  borna celor 100 de meciuri jucate pentru România, dar sunt mândru că am reușit acest lucru. Îmi doresc să atingă cât mai mulți jucători această bornă și bineînțeles să aibă performanțele pe care le am reușit.

În acest moment ați rămas la echipa națională trei jucători din generația cu care ai crescut:  tu, Florin Vlaicu și Mihai Macovei. Cum este să îi ai în continuare alături? Să jucați împreună?
Este un sentiment plăcut și de încredere să știi că îi ai alături încă de la juniori și că am plecat pe același drum împreuna. Drumul nostru ușor, ușor se încheie, lăsând loc noii generații care tind să cred că a avut ce învața de la noi și care va duce mai departe performanțele echipei naționale, poate chiar cu rezultate mult mai bune.

Ești un exemplu pentru toți prin felul în care te pregătești, pentru faptul că dai tot timpul 100% indiferent că e antrenament sau meci. De unde ai această motivație de a continua?
Motivația este în sânge. Sunt omul căruia nu-i plac jumătățile de măsură: când încep un lucru trebuie să-l duc până la sfârșit. O să am aceeași motivație și plăcere de a juca rugby până în momentul în care voi decide să mă retrag.

De asemenea, ești un model pentru ceilalți. Cât de grea e postura asta?
Nu am nici o presiune din punctul acesta de vedere. Am rămas aceeași persoană, neschimbată de performanțele sportive sau de alte lucruri. Mentalitatea mea de sportiv nu este diferită de viața mea de zi cu zi.

 

 

 

426 total views, 6 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response